Home ЛайфстайлЛайфстайл Коучинг с фокус върху решениятa

Коучинг с фокус върху решениятa

by Sunrising Life
Коучинг с фокус решения

Днес се случи нещо много интересно. От известно време насам съм се впуснала в търсене на нещо, което дори самата аз не осъзнавам. Търсене на отговор, чиито въпрос все не успявам да си задам. Доста трудна задача – да намериш отговор, чиито въпрос не можеш да формулираш. По един или друг начин обстоятелствата се стекоха така, че в мен се породи идеята за коучинг. Нова дума, нова практика, която започва да навлиза все повече и повече. Реших че няма какво да загубя – или ще намеря своя въпрос или пък просто ще продължа с търсене на отговора, чиито въпрос е останал незададен. И в двата случая печеля.

Накратко какво представлява коучинг с фокус върху решенията?

По същество този подход помага на човек да влезе в контакт с личния си потенциал и сам да достигне до решенията, които търси. Всъщност всички отговори са в нас самите, но понякога е много трудно, дори невъзможно, да ги открием. Водени от човек, който познача техниката на коучинга, много лесно и някак логично, сами достигаме до толкова търсените отговори. В някои случаи дори по-дълбоко. Осъзнаваме неща, за които не сме се досещали, че могат по някакъв начин да влияят в живота ни.

Ролята на коуча е внимателно създадена така, че да не оставя следи в уникалния път на клиента. Коучът не дава съвети, не влиза в ролята на консултант, нито на психоанализатор.

Иска ми се да вметна, че преди подобна сесия е хубаво човек да има някакъв казус, които се опитва да разреши. Сериозността и неговото значение по скалата от 0 до 10 трябва да са над 7. Така още от самото начало ще е ясна посоката.

Какви са предимствата на подобна среща?

Според мен най-голямото предимство при такъв сеанс е, че наистина човек сам достига до решенията. Осъзнава, че всичко което иска и търси е в самия него, просто някой трябва да му насочи вниманието към отговорите и да му помогне. Помощта се изразява по-скоро в безпристрастно изслушване и обобщаване на всичко, което коучваният казва. Обобщавайки понякога нахвърляните думи в изречения и задавайки конкретни провокиращи въпроси, се стига до корена на търсеното решение.

Друго предимство е, че човек осъзнава своята лична сила и това, че всичко е в неговите ръце. Всичко е въпрос на личен избор, които понякога е силно притъпен от измислени външни фактори. Много често ние прехвърляме отговорността за нас (нашите чувства, неуспехи, емоционални състояния и т.н.) на хора и обстоятелства, които са извън нас. А това всъщност е начин да оправдаеш някоя своя слабост. Много е лесно да се търси вина у някой друг, защото в този случай не поемаш отговорността за себе си. Но непоемайки тази отговорност, ти няма как да се свържеш със самия себе си и да видиш, че всичко е въпрос на възприятие и избор.

Аз избирам да бъда жертва, защото някой е такъв или аз избирам да бъда себе си, независимо, че този някои е постъпил така с мен?

Друго предимство е, че коучинг разговорът не може да обърка човек. Реално той не е психотерапия.

…той не поставя диагнози и не предписва решения или лечение. Коучинг разговорът не носи опасност, той е практичен, полезен разговор, който помага на клиента в пътя по постигане на личните му цели или справяне с упорити житейски казуси.

Вместо заключение

Всички ние сме тук, за да бъдем щастливи и да се изпълваме с живот. Не за да страдаме, да се страхуваме и просто да съществуваме. Всеки от нас е уникален сам по себе си. Във всеки от нас има скрит потенциал, които когато бъде открит, човек се чувства окрилен. Свързва се със себе си и поема по своя път, без страхове и колебания.

Смятам че коучингът с фокус върху решенията е едно прекрасно средство, човек да започне да разбира повече себе си и да открие решения на своите търсения. По-добра инвестиция от тази в самия себе си – в учене, израстване и отработване на стари ограничаващи убеждения, няма. В този ред на мисли бих се застъпила с двете ръце към този подход за разгъщане на личния потенциал и откриване на решенията в самите нас.

Сърдечно БЛАГОДАРЯ

Искам да благодаря сърдечно на Гая от Естествено учене, с чиято помощ успях да намеря както своите незададени въпроси, така и техните отговори. Ако имате желание да изпробвате нещо ново, изправени сте пред различни дилеми и търсите решение на някой проблем, чрез коучинг разговорът можете да достигнете до неподозирани за самите вас решения. Определено Гая е човекът, които може да ви изслуша и да по естествен и лек начин да ви насочи към мястото, където сте прибрали грижовно своите отговори.

You may also like

Leave a Comment

error: