Home ПътешествияБългария Параклисът на язовир Пчелина

Параклисът на язовир Пчелина

by Sunrising Life
разхдка около софия - параклисът на язовир пчелина

Преди известно време трябваше да направим готини снимки на някое интересно място на един тъкан слинг. Дълго време се чудехме кое да е това място. В крайна сметка, на Пепи му хрумна да отидем до параклиса на язовир Пчелина. Той се притесняваше да вземем Рая с нас, защото наистина беше важно да се съсредоточим върху снимките и се чудехме как точно да се случат нещата. Е, за щастие, Рая сама пожела да отиде с баба си една събота, когато баба й дойде до вкъщи. Беше чудесен момент и се възползвахме от това време, за да си свършим работата. Съчетахме полезното с приятното и се разходихме до едно ново за мен място. Не успяхме да хванем златната есен, но въпреки това там беше много красиво и внушително.

Къде се намира язовир Пчелина

Язовир Пчелина, известен още под името Лобош се разполага в Западна България. Той е обграден от три села – Ковачевци, Радибош и Лобош. А преди да стане язовир, на мястото се е разполагало село Пчелинци. През 70-те години на миналия век е построен язовирът, като е направен утайник на река Струма. Със своите 5,38 квадратни километра Пчелина е сред най-големите язовири в Югозападна България. Обиколката на язовира е 34 километра.

разхдка около софия - параклисът на язовир пчелинаПараклисът „Св. Йоан Летни“ на язовир Пчелина

Докато проучвах тази дестинация, доста често се сблъсквах с истории на хора, които са объркали пътя към параклиса. Та, за да се подсигуря, че няма да объркаме, дадох на Пепи да настрои навигацията. За да стигнете до параклиса като тръгвате от София (както нас), трябва тръгнете към Кюстендил. Първо се минава през град Радомир, след това се продължава към село Прибой. След Прибой трябва да тръгнете към село Поцърненци. Като стигнете до центъра, трябва да завиете вляво покрай магазина и да продължите напред. После ще преминете през 2 махали на село Поцърненци и трябва да продължите по чакълестия път. Иначе казано, като пътувате към язовира, трябва да завиете не на първата отбивка за него, а на втората.

Ние оставихме колата при последната къща, защото Пепи имаше спомен, че пътят до параклиса не е подходящ за автомобили. Е, оправили са го и почти до самия храм може да се стигне с лека кола без проблем. Ако все пак предпочетете да се разходите, пътят продължава около 30-40 минути нормален ход. През по-голяма част от времето се слиза надолу, така че на връщане е през цялото време изкачване по баир.

разхдка около софия - параклисът на язовир пчелинаМалко повече за параклиса на язовир Пчелина

Параклисът е построен през 1350 година. Той пази спомена за съществуващото на това място село Пчелинци. Вътре е много мъничък, има множество икони, мирише на разтопен восък. Който иска да запали свещичка, може да остави стотинки на купчинката при другите и да си вземе свещ. Вратата на параклиса е дебела и метална, а на входа му има дата „1350“.

разхдка около софия - параклисът на язовир пчелинаГледката от горе е наистина невероятна. Разкрива се голям простор към язовира, планините и небето. Скалите, на които се намира параклиса се извисяват над водите на Пчелина. Имайте предвид, че на места е доста отвесно и за малки деца е опасно. Трябва да бъдете доста внимателни. Поради тази причина за нас беше по-спокойно, че Рая не е с нас.

разхдка около софия - параклисът на язовир пчелинаНашата разходка до параклиса

Беше есенен съботен ден. Рая отиде с баба си на вилата (по собствено желание, дори след като й предложихме доста алтернативи за разходка с нас). След обяда се отправихме към язовира, около 15 часа. За час стигнахме до последните къщи на едната махала на село Поцърненци. Оставихме там колата, взехме бебето и багажа и си походихме доста. Според мен разстоянието е поне 1,5 километра. Не го засякохме, защото аз си бях забравила часовника, а Пепи забрави пък да пусне неговия. За 30-тина минути стегнат ход стигнахме до параклиса. За щастие бебеносещият суитшърт, пазеше мен и Алекс от вятъра. Изпробвахме и босите си обувки по чакъл и краката ми усещаха всяко камъче (ако ви е интересно, може да прочетете повече за ползите от босото ходене).

Там си починахме, направихме снимките на новия тъкан слинг, който все още не е пуснат на пазара. Останахме малко след като залезе слънцето. Беше доста тъмничко, а нас ни чакаше немалко път до колата и то изкачване. Направихме няколко крачки и видяхме един мъж и една жена, които останаха до последно с нас, които тъкмо тръгваха.

Срам-не срам ги помолихме да ни качат и закарат до нашата кола. Мъжът на драго сърце откликна на молбата ни. Оказа се, че и жената с него също си е оставила колата малко по-нагоре по пътя. Докато пътувахме към нашата кола се разговорихме и се оказа, че с Явор (така се казваше господинът) сме завършили един и същ университет и негова много близка е моя приятелка. Та, колко е малък светът. Никога не знаеш къде ще ти се преплете пътя с някой познат на познат. И така, след приятна и спокойна разходка, през която бебето спа си отпътувахме към вкъщи. Минахме да си приберем другото дете, което беше прекарало чудесен ден с баба си и се прибрахме у дома много заредени.

Съвети

Ако се чудите къде около София да отидете на разходка, то параклисът на язовир Пчелина е много подходяща дестинация. Има приятна разходка до него, а гледките отгоре са забележителни. Ако ходите през много топъл и слънчев ден е хубаво да предвидите шапки и слънцезащитен крем, защото пътят през цялото време е на открито. Не забравяйте също да си вземете вода и нещо за хапване (ако сте решили да си починете и да си направите пикник).

Надявам се статията да ви е била интересна и полезна. Можете да намерите още вдъхновения за пътешествия из страната в категория България. Ако пък обичате планините, не забравяйте да погледнете нашите Планински приключения и Водопади.

You may also like

Leave a Comment

error: