Home ПътешествияБългария Най-хубавите места в България, които посетихме през изминалата година

Най-хубавите места в България, които посетихме през изминалата година

by Sunrising Life

Дните минават бавно, а месеците и годините се нижат неусетно. Ето, че още една година е към своя край. Дойде време за равносметка и поставяне на нови цели за предстоящата година. Много се чудех дали да правя такава статия. Вчера се замислих, че тази година не сме пътували много, НО всъщност като върнах лентата, си припомних, че посетихме доста красиви места през изминалата година. И така в крайна сметка реших да напиша една сборна статия с някои от тях. Разходихме се до доста интересни забележителности в България. През първата половина от годината само тримата (аз, Пепи и Рая), а след лятото вече бяхме четирима.

1.Гложенски манастир

Това място се превърна в една от любимите ни дестинации. Посетихме Гложенския манастир в един прекрасен пролетен ден. Докато пътувахме нагоре ни валя дъжд, а зеленото беше толкова зелено, че не можех да повярвам на очите си. Манастирът сякаш е кацнал да една висока скала и прилича на крепост. Намира се на около 100-тина километра от София, близо до Тетевен. Може да се съчетае с разходка до Гложенския водопад, както и до Екопътека под пръските на водопада и водопад Скока. Можете да разгледате още красиви снимки и да прочетете повече за Гложенския манастир тук.

Гложенски манастир край Тетевен2.Белоградчишките скали и Белоградчишката крепост

Не мога да преценя кое ми хареса повече – Гложенския манастир или Белоградчишкаа крепост. И двете места са ми абсолютни фаворити. Манастирът посетихме около месец преди да се роди малкия, докато в Белоградчих бяхме вече с новородено. Изключително зареждащо и внушително място! Ако искате може да прочетете повече за разходката ни там в статията – Белоградчишките скали и Белоградчишката крепост през есента – разходка в Северозападна България.

белоградчишка крепост3.Пещера Венеца

По време на разходката ни в Северозападна България, посетихме няколко пещери. Една от тях беше именно пещера Венеца. Не много голяма по размери, но внушителна със своите пещерни образувания. Осветлението в нея придава допълнително една красота на мястото. Леко екстремна е на места, но дори с две малки деца успяхме да я разгледаме. В статията – Пещера Венаца край Орешец, близо до Белоградчик, може да прочетете повече за нея и да разгледате много снимки от вътре.

пещера Венеца край Орешец4.Параклисът на язовир Пчелина

Много красиво и магнетично място, което е близо до София. Чудесна дестинация за еднодневна разходка близо до София. Разкриват се чудесни гледки, а параклисът има далчена история. Тук можете да прочетете повече и да се убедите с очите си, че е невероятно красиво – Параклист на язовир Пчелина.

разхдка около софия - параклисът на язовир пчелина5.Екопарк Искър-Панега

Още една дестинация, която много време отлагахме, но ето че най-накрая й дойде реда. Изключително красиво местенце, подходящо за разходка с малки деца и бебета (носени от родителите). Облагороденат част от пътеката е около 4 километра в двете посоки. Малката ги измина почти сама, като изключим няколк омного стръмни дървени мостчета. Екопътеката е равна и по поречието на река Златна Панега, близо до София и подходяща за еднодневна разходка.

Искър-Панега екопътека6.Водопад Рилска Скакавица

Лятото не успяхме да отидем във високата планина, защото малкия се роди точно в началото на лятото. Нямаше как нито да го оставим, нито да го качваме прекалено на високо. Въпреки това успяхме да се разходим до водопад Рилска Скакавица. Много, много красив маршрут, който не съм сигурна, че е подходящ за малки деца. На места има стръмни участъци, които Рая не можеше да премине сама. Може да прочетете повече в статията – Водопад Рилска Скакавица – най-високият водопад в Рила.

с деца на планинa - водопад Рилска Скакавица7.Костенски водопад 

Това беше първата ни разходка с бебето. Точно беше направил 40 дни и се отправихме към Костенски водопад – разходка с деца. Като цяло разходката ни мина чудесно с някои малки фалове. Например бях забравила резервни дрешки за малкия, а спешно се наложи да го преоблека. Е, справихме се с подръчни материали. Рая беше силно впечатлена и развълнувана от водопада, а самият той беше много пълноводен и голям.

Костенски водопад - разходка с бебе близо до София8.Траянови врата

Разходката до там съчетахме с Коснтенския водопад. Супер приятно местенце за разходка с малки деца. Крепостта има интересна история и според историческите източници датира от 3 век. Намира се сравнително близо до София и е супер за еднодневна разходка. Ето и малко повече за мястото – Крепост Траянови врата – разходка близо до София с две деца.

крепостта Стенос, крепост Траянови врата - Разходка близо до София9.Водопад Момин скок

Бях в 8-ми месец бременна, когато прекарахме няколк дни в района на село Емен. Посетихме много красиви места, едно от които беше водопад Момин скок. Може да прочетете повече за тази разходка в статията – Еменски каньон – разходка до водопад Момин скок по Еменска екопътека. Пътеката не е много кратка и определено в един момент ми дойде в повече, но пък си го извървях дори с корема. Прекарахме си чудесно, а водопадът е приказен!

Еменски каньон - водопад Момин скок, Еменска пещера10.Хотнишки водопад

Това беше още един водопад, който посетихме по време на престоя ни в село Емен. Водопадът се намира на около 230 километра от София и само на 20-тина от Велико Търново. Много леснодостъпно място и чудесно за разходка с малко дете, а защо не и пикник сред природата. Можете да прочетете повече в статията – Хотнишки водопад и Хотнишка екопътека, подходяща за разходка с малки деца.

Леснодостъпен водопад близо до Велико Търново - Хотнишки водопад11.Каменната сватба край Кърджали

Още в началото на годината бяхме поканени на опознавателен трип в района на Хасково. Там посетихме невероятни места от страната ни. Едно от тях беше и Каменната сватба. Уникално място, което се свързва с множество легенди и истории, а научната му история е не по-малко интересна. Можете да прочетете повече в статията – Каменната сватба – едно уникално място край Кърджали.

забележителности около Kърджали - Каменната сватба12.Тракийската куполна гробница край Мезек

Пепи от много време искаше да отидем до там. Тази година сбъдна доста свои желания, едно от които беше това място. Уникално по рода си с много интересна история! Ето ТУК можете да разгледате още снимки и да прочетете повече. Ако сте в района не забравяйте да отидете и до крепостта Неутзикон.

Тракийската куполна гробница край Мезек13.Вила Армира

Това беше още една много желана от нас дестинация, която тази година успяхме да посетим.  Мраморната декорация, огромните стаи и мозайки са много впечатляващи. Единствения „недостатък“ е, че се намира много далеч от София. В този ред на мисли, ако планирате разходка до там е хубаво да си набележите поне още няколко места, в района има много хубави такива, така че няма да ви е трудно.

югоизточна българия, ивайловград, вила армираФинални думи

Има още толкова много места, които видяхме за пръв път. Буквално до преди малко с Пепи се чудехме дали да включа всички тях в тази статия или не. Е, реших да не ги включвам и да оставя само най-най-любимите ми забележителности, който посетихме през 2019. Очаква ни една нова, много вълнуваща година. Имаме доста планове и цели и се надявам силно да успеем да ги осъществим. Най-важното е да сме здрави и спокойни. Желаем го и на вас!

You may also like

1

Anna януари 4, 2020 - 2:30 pm

Ste krásna rodinka, žijem síce na Slovensku , ale sledujem Vás celý rok. Je krásne keď niekto takto dokáže celému svetu ukázať tú krásnu starú architektúru, ktorú v dávnych desaťročiach postavili predkovia. Z veľkým záujmom Vás sledujem , a obdivujem krásy Bulharska.Držím Vám palce, a do Nového roku prajem všetko najlepšie aj Vašim malým cestovateľom.

Reply

Leave a Comment

error: