Home ПътешествияБългария Пещера Съева дупка – подземната перла на България

Пещера Съева дупка – подземната перла на България

юли 28, 2016
Пещера Съева дупка – подземната перла на България

Чудите се къде да отидете през уикенда? Ето една много приятна идея за разходка край София. Някога чували ли сте за пещера Съева дупка? Това е пещера, намираща се в близост до Брестница в района около Ловеч. Тя е известна като „подземната перла“ на България. Причината за това е, че Съева дупка е една от най-красивите български пещери. Ние я посетихме малко след като бяхме ходили в Пещера Постойна(тя е величествена по своите размери). Въпреки, че мащабите на двете нямат аналог, нашата пещера не отстъпва по красота на словенската.

Пещера Съева дупка - разходка край софия

Пещера Съева дупка

Как да стигнете до Пещера Съева дупка?

Трябва да хванете магистрала Хемус в посока Ловеч. Когато достигнете до Брестница, в центъра на селото ще видите таблела, която показва посоката към пещерата. От там насетне няма как да се объркате, защото пътят е само един.

Съева дупка 1За пещера Съева дупка

Пещерата е отворена за посетители в далечната 1967 година. Няколко години по-късно бива затворена за повече от десет години, но отново е отворена през 2004. Пещерата разполага с 5 галерии и около 400 метра коридорни вериги. Галериите са:

Галерия Срутището – това е най-голямата гареия. В галерията има множество паднали блокове, които са резултат от земетресение. Там можете да видите различни интересни пещерни образувания като Органът, Дебелата Берта и други. Ако ударите по струните на органа ще чуете кристално чист звук, които кънти в цялата зала.

Красиви пещерни форми, Съева дупка

Красиви пещерни форми

Галерия Купена – тази зала има фомра, която наподобява много купа сено, поради тази причина името й е Купена. Сравянвайки я с останалите галерии, тази е най-бената на пещерни форми.

Галерия Хармана – Известна е още като концертната зала, тъй като акустиката в нея е забележителна. В нея се намира най-големия сталактон в пещерата.В тази зала можете да видите уникалните природни образувания – хеликтити. Те приличат на корали и са следствие от въздушните течения в пещерата, които отнасят водните капки настрани.

Галерия Белия замък – В нея има огромен сталактон, наподобяващи замък и именно поради тази причина името й е такова.

Галерия Космос – Отново името на галерията идва от пещерните образувания, които има в нея.

Пещера Съева дупка е наистина изключително красиво място. Там можете да видите изобилие от всички видове пещерни образувания – сталактити, сталагмити, сталактони, карстови езера и друго. Тя е истинска подземна перла.

Пещерни образувания,Съева дупка

Пещерни образувания

В пещерата се влиза с водач, който ще ви съпровожда през цялото време. Той ще ви разкаже  някои истории за пещерата и ще ви покаже някои отличителни форми и фигури, които са се образували.

Съева дупка

Сталактити

Чудите се къде другаде около Съева дупка можете да отидете?

В случай, че сте с кола няма да имате проблем с обикалянето. Ето и нашите предложения за места, които можете да съчетаете с посещението на пещерата:

  • Фермата за „Сини щрауси“ – тя е основана в далечната 2001 година. Освен тези интересни животни, там можете да разгледате и музеят.
  • Гложенски манастир „Св.Георги Победоносец“ – намира се на около 17 километра от село Гложене. Можете да го видите от разстояние, защото е разположен на скалист хълм.
  • Пещера Проходна – на около 30 километа от Съева дупка можете да намерите Пещера проходна. Повече за нея прочетете тук.

Ако сте в България и се чудите къде да отидете не се колебайте – Пещера Съева дупка е вашето място. Със сигурност няма да съжалявате.

Намерете още хубави места, които можете да посетите в България като ни последварте във Facebook. Още впечатляващи снимки от местата, които посещаваме можете да видите в  Instagram и Pinterest.

Още

Leave a Comment

error: