Home ПътешествияБългария Пещера Съева дупка – подземната перла на България

Пещера Съева дупка – подземната перла на България

by Sunrising Life
Пещера "Съева дупка"

Чудите се къде да отидете през уикенда? Ето една много приятна идея за разходка край София. Някога чували ли сте за пещера Съева дупка? Това е пещера, намираща се в близост до Брестница в района около Ловеч. Тя е известна като „подземната перла“ на България. Причината за това е, че Съева дупка е една от най-красивите български пещери. Ние я посетихме малко след като бяхме ходили в Пещера Постойна(тя е величествена по своите размери). Въпреки, че мащабите на двете нямат аналог, нашата пещера не отстъпва по красота на словенската.

Пещера Съева дупка - разходка край софия

Пещера Съева дупка

Как да стигнете до Пещера Съева дупка?

Трябва да хванете магистрала Хемус в посока Ловеч. Когато достигнете до Брестница, в центъра на селото ще видите таблела, която показва посоката към пещерата. От там насетне няма как да се объркате, защото пътят е само един.

Съева дупка 1За пещера Съева дупка

Пещерата е отворена за посетители в далечната 1967 година. Няколко години по-късно бива затворена за повече от десет години, но отново е отворена през 2004. Пещерата разполага с 5 галерии и около 400 метра коридорни вериги. Галериите са:

Галерия Срутището – това е най-голямата гареия. В галерията има множество паднали блокове, които са резултат от земетресение. Там можете да видите различни интересни пещерни образувания като Органът, Дебелата Берта и други. Ако ударите по струните на органа ще чуете кристално чист звук, които кънти в цялата зала.

Красиви пещерни форми, Съева дупка

Красиви пещерни форми

Галерия Купена – тази зала има фомра, която наподобява много купа сено, поради тази причина името й е Купена. Сравянвайки я с останалите галерии, тази е най-бената на пещерни форми.

Галерия Хармана – Известна е още като концертната зала, тъй като акустиката в нея е забележителна. В нея се намира най-големия сталактон в пещерата.В тази зала можете да видите уникалните природни образувания – хеликтити. Те приличат на корали и са следствие от въздушните течения в пещерата, които отнасят водните капки настрани.

Галерия Белия замък – В нея има огромен сталактон, наподобяващи замък и именно поради тази причина името й е такова.

Галерия Космос – Отново името на галерията идва от пещерните образувания, които има в нея.

Пещера Съева дупка е наистина изключително красиво място. Там можете да видите изобилие от всички видове пещерни образувания – сталактити, сталагмити, сталактони, карстови езера и друго. Тя е истинска подземна перла.

Пещерни образувания,Съева дупка

Пещерни образувания

В пещерата се влиза с водач, който ще ви съпровожда през цялото време. Той ще ви разкаже  някои истории за пещерата и ще ви покаже някои отличителни форми и фигури, които са се образували.

Съева дупка

Сталактити

Чудите се къде другаде около Съева дупка можете да отидете?

В случай, че сте с кола няма да имате проблем с обикалянето. Ето и нашите предложения за места, които можете да съчетаете с посещението на пещерата:

  • Фермата за „Сини щрауси“ – тя е основана в далечната 2001 година. Освен тези интересни животни, там можете да разгледате и музеят.
  • Гложенски манастир „Св.Георги Победоносец“ – намира се на около 17 километра от село Гложене. Можете да го видите от разстояние, защото е разположен на скалист хълм.
  • Пещера Проходна – на около 30 километа от Съева дупка можете да намерите Пещера проходна. Повече за нея прочетете тук.

Ако сте в България и се чудите къде да отидете не се колебайте – Пещера Съева дупка е вашето място. Със сигурност няма да съжалявате.

Намерете още хубави места, които можете да посетите в България като ни последварте във Facebook. Още впечатляващи снимки от местата, които посещаваме можете да видите в  Instagram и Pinterest.

You may also like

Leave a Comment

error: