Home ПътешествияПланини Какво ни дава планината

Какво ни дава планината

by Sunrising Life
Изгрев от Резените на Витоша

Живеем в един динамичен свят, изпълнен с много напрежение и стрес. В даден момент човек е толкова емоционално запълнен и в същото време изключително изтощен, дори изцеден. Сякаш в този миг всеки си задава въпроса „Как да презаредя?“. Може би един от най-ефикасните начини е спокойна разходка в планината. Лично аз предпочитам високата планина, но съм прекалено пристрастна.

Залез от Черни връх

Залез от Черни връх

В планината човек може да се отдаде на спокойствието, което цари. Невероятните звуци от вятъра и дърветата в ниските части или пък тишината в по-високите планински места. Няма значение къде в планината сте, със сигурност природата би ви помогнала да се заредите с положителна енергия.

Ето и няколко неща, които ви дава планината:

Чист въздух в планината

Чистият въздух в планината със сигурност е причина за пир на белите ви дробове и целият организъм. Според лекарите чистият въздух подпомага преодоляване на здравословни проблеми като астма и различни видове алергии. Разходките сред природата и чистият въздух могат многократно да подобрят имунитета. Свежият въздух също така спомага за подобряването на съня.

Кончето, Пирин

Кончето, Пирин

Разходка в планината

Разходката в планината съчетава природа с движение, от което всеки човек има нужда. Също това е един прекрасен начин за спортуване. Разходката сред природата подобрява настроението и премахва раздразнението и стреса. Смята се също така, че природата действа възстановително и спомага лекуване на умствена преумора.

Пирин

Пирин

Спокойствието в планината

Прекаравайки няколко часа в планината, човек се изпълва с положителна енергия. Отпуска се в спокойната прегръдка на природата и сякаш се преражда. Спокойствието, което може да се намери в планината е несравнимо. То тонизира човешката нервна система, но действа и благоприятно върху черния дроб. „Така се премахва лошото настроение, подобрява се разположението на духа.“

Пътека на Витоша

Пътека на Витоша

Невероятни гледки

Гледките, на които може да бъдете свидетели в планината, не могат да бъдат видяни другаде. Особено красиви са миговете в снежната планина, но и условията тогава са доста сурови. Повечето хора предпочитат ходенето в планината през топлите месеци, но зимните пейзажи са уникално красиви и буквално спиращи дъха.

Зимна Витоша

Зимна Витоша

Свобода в планината

В планината сякаш се сливаш с природата. Това е мястото, където можеш да почувстваш истинската свобода. Далеч от натовареното динамично ежедневие, далеч от делничните грижи, далеч от хората, които все ще намерят за какво да се вайкат. Далеч – някъде във високото, оставил всички грижи в града.

Изгрев от Резените в планината

Изгрев от Резените

Разнообразие

Човек е буквално потопен в средата, в която живее. Мислите, чувствата, емоциите и желанията му витаят именно в тази среда, която не винаги е благоприятна. Именно природата може да ни даде необходимото разнообразние и непосредствения контакт с нея да ни даде сили и вдъхновение за работа.

Почивка под Вихрен в планината

Почивка под Вихрен

И ако с всичко до тук казано и с прекрасните снимки все още не съм ви убедила, че разходката в планината ви дава много, то аз отправям предизвикателство към вас – опитайте и се убедете в това сами! Планината е невероятно място, където всеки сам за себе си може да открие по нещо магическо и обаятелно и да се наслади на една качествена почивка и приятна разходка.

Можете да прочетете още за нашите планински преживявания ТУК, както и да ни последвате във FACEBOOK, където споделяме с вас новите пътешествия, които сме имали.

You may also like

Leave a Comment

error: