Home ПътешествияБългария Потопената църква на язовир Жребчево

Потопената църква на язовир Жребчево

by Sunrising Life

Изминалото лято за пореден път се убедихме, че не сме от хората, които могат да стоят дълго време на едно място. С нетърпение чакахме да дойде моментъ за море и бяхме планували да седим поне две седмици или дори повече – докато ни омръзне. Е, омръзна ни доста по-бързо отколкото очаквахме. Просто много обичаме да има движение, динамика и разнообразие в ежедневието ни. А това да седим по цял ден на плажа се оказа, че не е много нашето нещо. Докато си седяхме на плажа си мечтаехме за високите Пирински върхове и красивите планински езера. Сякаш планината ни е по-на сърце. А и с малко дете, което не се спира и непрестанно трябва да гониш по горещия пясък, съвсем затвърдихме, че за известен период от живота ни морето няма да бъде нашата най-любима дестинация.

Още на втория ден решихме да започнем да сменяме всеки ден местата, където да ходим на плаж и да нощуваме. Е, първия ден бяхме в Лозенец, след това на Арапя, на третия ден на Силистар, четвъртия в Несебър, петия прекарахме цял ден на плажа на Градина с една приятелка и на шестия ден решихме да си пътуваме към вкъщи. Набързо разгледахме къде бихме могли да се отбием пътьом. Така и стигнахме до извода да отидем до язовир Жребчево и Потопената църква „Св.Иван Рилски“. Мож би лятото не е най-добрия сезон за посещението й, защото самата църква е далеч от потопена.

История на Потопената църква край язовир Жребчево

Смята се, че през далечния 15 век на мястото на язовир Жребчево се е намирало село Запалня, село Жребчево и село Долни Паничаворе. Храмът бил построен през 1895 година и бил буквално в центъра на долината. Смята се, че години по-късно било издадено разрешение за построяване на язовир Жребчево. Следват протести и молби на местните, но уви. В годините между 1959 и 1966 година в непосредствена близост до селото е построен язовирът. През 1962 година трите села биват заляти от язовира и неговите основи са Запалня, Жребчево и Долни Паничарево.

Къде се намира язовир Жребчево и Потопената църква?

Язовир Жребчево се намира по течението на река Тунджа на около 35 километра от град Казанлък. В близост до него са и град Николаево, както и село Паничерево. Ако карате по подбалканския път Бургас-София, следва да се отбиете на разглона за Твърдица и Елена. Има табела, която указва, че Жребчево се намира на 2 километра. Завивате два пъти наляво на следващите две кръстовища. След това ще подминете старото гробище. Когато асфалтът свърши ще минете покрай едно малко хотелче и краварници. В близост до тях ще видите и църквата.

И още…

Лятото със сигурност не е най-подходящото време за посещение на Потопената църква на язовир Жребечево, защото водите на язовира са пресъхнали и няма да видите наистина потопена тази многовековна постройка. Въпреки това мястото е впечатляващо, защото сякаш напук на всичко, тази църква се издига колосално насред пустошта. Сякаш нещо е опазило стените й вече толкова много години. Може би, за да напомня за заличеното минало и болката на хората, чиито домове са били разрушени и заличени. Като се загледате в самата сграда си личи до къде е било нивото на водата. Впечатляващо е колко потопена е църквата в периода, когато водите на язовира се надигат.

Ако искате да видите църквата потопена под вода, трябва да отидете на пролет, когато се топят снеговете. През по-голямата част от годината нивото на язовира е много по-ниско и църквата на сушата. На възвишение, в близост до църквата се намира гробище, пред което е поставена оставена паметна плоча за потопеното село Запалня.

Текстът гласи: „Село Запалня, заселено XV в., изселено 1962 г.“

За нашето посещение

На връщане от морето решихме да се отбием до язовира и да видим Потопената църква. Както вече споменах не беше много потопена, но пък за нас беше интересно да я видим. Поседяхме известно време там, разгледахме я, нахранихме бебето и си обещахме, че ще се върнем, когато водите на язовира прегърнат постройката.

В района можете да видите още

  • Музей „Неолитни жилища“ в Стара Загора
  • Скален феномен „Халката“ в Сливен
  • Старият бряст в Сливен

Може би ще ви бъде интересно да прочетете историята за това как се качихме на връх Мусала с 9 месечно бебе, както и Изкачването на връх Полежан в Пирин.

Надяваме се статията да ви е била полезна и интересна. Можете да разгледате още наши приключения и разходки в категория Пътешествия и да ни последвате във FACEBOOK, където качваме най-новите неща от Sunrising Life.Booking.com

You may also like

Leave a Comment

error: