Home ПътешествияПланини От хижа Безбог до Попово езеро с бебе

От хижа Безбог до Попово езеро с бебе

by Sunrising Life

Ето, че най-накрая успях да стигна да разкажа малко повече и за още едно Пиринско бижу, което успяхме да посетим тази година – Попово езеро. По време на нашата разходка, двудневното ни приключение в тази не чак толкова позната за нас планина, бяхме планували интересен маршрут в Пирин и успяхме да се качим до връх Безбог, връх Полежан, да видим от високо Дамата с кока, а на следващия ден да се разходим и до едно изключително красиво езеро – Попово езеро.

щастливо семейство с бебе в пиринОпределено останах силно впечатлена от това място, да не кажа, че Попово езеро може би ми е сред любимите. Не случайно хората са казали, че освен най-много, езерата в Пирин са и най-красивите.

На фона на разходката ни от първия ден, в която изкачихме и връх Безбох и връх Полежан, преходът до езерото е много лек, кратък и приятен. А там имаше изобилие от боровинки, които уважихме подобаващо. Дори малката, която тогава не ядеше особено много обща храна, не мож да им устои.

Ние пренощувахме в хижа Безбог и на следващия ден мнго се чудехме на къде да поемем – да се прибираме или пък да се разходим още малко. Е, любовта към планината не ни позволи да си тръгнем веднага и решихме да се отправим към Попово езеро. В случай, че не нощувате в хижата и сте решили да се разходите само до езерото, можете да си удължите разходката като се качите от хижа Гоце Делчев до хижа Безбог и от там да поемете по маршрута за езерото.

От хижа Безбог към Попово езеро

Маршрутът е много добре маркиран и определено няма как да се объркате. В началото е преминава покрай Безбожкото езеро и има едно сравнително стръмно изкачване, което се преодолява за около 20-30 минути.

с бебе на хижа безбог готови за разходка до попово езероПътеката продължава през клекове, като когато се излезе от клека има немаркирана пътека в ляво, водеща към връх Безбох и връх Полежан. За езерото трябва да продължите да следвате жълтата и зелена маркировка. След изкачването на този първоначален стръмен участък следва предимно слизане, което се преминава без много усилия. Имайте предвид, че пътеката е на припек по цял ден и ако тръгнете в слънчев ден е хубаво да помислите за шапки и слънцезащитен крем.

разходка в пиринПътеката е с дължина около 3,5 километра и се преодоляват по-малко от 200 метра денивелация. При стегнат ход може да се стигне до езерото за около 1-1,30 часа.

Малко повече за Попово езеро

Попово езеро се намира на 2234 метра надморска височина и е най-голямото от единадесетте Попови езера.

панорамна гледка от попово езеро в пиринТо е най-дълбокото езеро в Пирин и на четвърто място по големина сред планинските ни езера. Освен по големина, то е второто по дълбочина (около 30 метра) след Окото в Рила (37 метра). Легендите разказват, че в него се е удавил поп, чиято калимявка изплувала и се превърнала в островче, което се намира в езерото.

Нашата разходка за Попово езеро

Ние стигнахме до Попово езеро за около 2 часа, защото спирахме няколко пъти, за да удовлетворим нуждите на малката. Самото езеро е много по-красиво, отколкото се виждаше от връх Полежан. Едно спокойствие и една магия сякаш витаеше там. Намерихме си една хубава полянка и си поседнахме. Бебето си пълзеше насам натам и ядеше боровинки.

попово езеро в пирин разходка с бебе в планинатаПрекарахме може би над 2 часа там и не ни се тръгваше. Спокойствието, тишината и красотата на природата са незаменими. Попово езеро е обградено от множество върхове, сред които връх Сиврия (2591 м), Джангал (2729 м), Джано (2657 м), а отзад се извисява и връх Каменица (2822 м). Докато си седяхме и гледахме към върховете, за малко щяхме да тръгнем към връх Джано.

попово езероВ крайна сметка здравият разум надделя и решихме, че ще е прекалено натоварващо, защото щяхме да бързаме да хванем лифта. Отделно нямахме достатъчно храна и вода, а сме и с бебе. Може би ако бяхме сами щяхме да се впуснем в това предизвикателство. Но когато си с малко дете е хубаво да премисляш нещата повече.

Пътят на обратно

На връщане едно жарко слънце ни печеше. Добре че Рая заспа, та не я мислехме и нея. Тя милата си отспа през деня тези 2 дни на гърба ми. Върнахме се до хижа Безбог може би за около 1,30 минути. На отиване към езерото беше предимно слизане и както се досещате пътят на обратно беше катерене, но нищо страшно или трудно – само така ми изглеждаше.

Имахме голям късмет или по-скоро бяхме предвидили всичко достатъчно добре, та хванахме лифта и малко след това видяхме едни доста черни облаци във високото, от където слизахме. В долната част на лифта беше слънчево и приятно, а горе определено се очакваше да вали или пък дори валеше.

пътеката към попово езероКакто може би знаете от предходните статии (Изкачване на връх Полежан и Изкачване на връх Безбог) за планинските ми обувки това бяха последните разходки. Дори се учудвам как издържаха, привсе че бяха превързани с подръчни средства. Е, като слязохме от планината официално ги пенсионирах в една кофа за боклик в Разлог. Веднага след това се сдобих с нови, които прилежно си чакат нови приключения.

Като за финал

Нашата разходката в Пирин беше едно приказно преживяване. За пореден път се убедихме колко вълнуващо е да опознаваш и посещаваш нови места. Еуфорията ни държа дни след това и се зарекохме да опознаем повече от Пирин планина, защото определено има невероятни местенца, които си заслужава човек да види. Езерото без съмнение е едно от тях. За 2 дни в Пирин се сдобихме с 2 нови любими места – езерото и връх Полежан. Планирали сме при първа възможност да изкачим връх Газей, връх Джано и връх Каменица, както и да се разходим до Тевно езеро. Все едни такива красиви Пирински местенца.

маршрут в пиринНадяваме се статията да ви е била интересна и полезна. За повече наши планински приключения можете да разгледате категорията Планини. Може би също ще ви бъде интересно за прочетете статията ни за Изкачването на връх Полежан с бебе, както и Изкачване на връх Безбог от хижа Безбог. А защо не и разказът ни за това как се качихме на покрива на Балканите с 9 месечно бебе – Изкачване на връх Мусала с бебе.

Можете да ни последвате във FACEBOOK страницата ни, където качваме най-новите ни приключения и снимки от тях.

You may also like

Leave a Comment

error: