Home ПътешествияБългария „Пътеката на Здравето“ в Банкя – приятна разходка край София

„Пътеката на Здравето“ в Банкя – приятна разходка край София

by Sunrising Life

Днес ще ви разкажа за още едно много приятно място, близо до София, където можете да се разходите в почивните дни. Често пъти не разполагаме с много време и търсим идеи за разходка край София, които да можем да реализираме в рамките на един ден. При всяка отдала ни се възможност гледаме да избягаме от града и се сме някъде сред природата. Едно такова чудесно местенце е „Пътеката на Зравето“ край Банкя.

Ако следите страницата ни във Facebook или сте чели някои други наши статии, сигурно знаете, че наистина много обичаме да ходим в Банкя. Обичаме да се разхождаме по центъра и по уличките на града. Също така, обожаваме палачинките, които правят в центъра. Та, честичко ходим до там. Най-хубавото е, че е само на 30-тина минути от София и можеш да избягаш там по всяко време.

Как да стигнем до „Пътеката на Здравето“?

Влизайки в Банкя (от София), на първото кръстовище трябва да продължите направо. Малко след него, следва второ кръстовище, веднага след което се намира центъра на Банкя. Може да оставите автомобилът си там, да преминете през паркчето в центъра на града и да тръгнете по улица Сливница, която ще ви отведе право до началото на пътеката. Другият вариант е, на кръговото да завъртите в посока София и да тръгнете по първата улица в дясно. Краят на ул. Сливница е началото на пътеката. Няма как да се объркате, защото има голям дървен надпис „Пътека на Здравето“ в самото й начало. Отпред има много места, където може да оставите колата си и да продължите разходката си.

идея за разходка край София - пътека на здраветоВ случай, че нямате кола, може да отидете до Банкя с влак или с автобус. От София до там се движат автобусите:

  • Автобус 42 – от метростанция Люлин 
  • Автобуси 47, 48, 49 от местростанция Сливница

Разходка по „Пътеката на Здравето“

Доста пъти сме се разхождали до началото на пътеката. До нея може да стигнете много лесно ако оставите колата си в центъра, премите през парк Кестените и поемете по тясната уличка зад парка. Тротоарите й също са теснички. Не след дълго ще видите и табела, която показва на къде е пътеката. Условно разходката може да се раздели на няколко етапата. Зависи разбира се от къде тръгвате, но ако започвате разходката от началото на самата пътека, можем да я разделим на три етапа:

  • първа част от пътеката

Първата част от „Пътеката на Здравето“ е дълга около 2 километра. Може би е и най-приятната, защото е в гората. Самата пътека се разделя на две, които в последствие отново се сливат. Едната е покрай река Градоманска, а другата (тази от ляво) върви високо през гората. Ние поехме по тази, която минава през гората. По пътеката има множество указателни табели за различни маршрути с различна дължина.

идея за разходка край София Също така има много дървени пейки, където може да поседнете за почивка. Малко преди да се стигне до квартал Градоман, пътеката излиза от гората на открито. Има още около 200-300 метра пътека с малко дървета, след което се излиза на асфалтов път.

  • втора част от пътеката

Това е частта от Градоман до рибарника на кв.Михайлово. Тази част се минава за 15-20 минути, като имайте предвид, че няма никаква сянка.

разхода край софия - пътека на здравето до банкяВърви се по широк път, който освен всичко друго е и прашен. Ние така и не стигнахме до язовира.

  • трета част от пътеката

След като излязохме на широкия открит път, стигнахме до една доста дълга, масивна и висока бяла ограда. Малко след нея поехме по пътя в дясно, който отново ни върна в сравнително гориста месност. Пътят продължи по асфалт, но сред борови дървета. Има наистина много изоставени еднотипни постройки, които са незавършени. Слизането е около 2 километра.

Нашата разходка и обощена информация в цифри

„Пътеката на Здравето“ е дълга около 6 километра. Има няколко маршрута, които са с различна дължина и са маркирани с указателни табели. Ние изминахме почти 6 километра. Бяхме с приятелско семейство. Рая и момченцето на приятелите ни не спряха да тичат и да се катерят по склоновете.

идея за разходка край София Децата ходиха близо 4 километра, преди да се „предадат“. Рая каза, че я болят крачетата вече и баща й я носи почти 3 километра на ръце и рамене (бяхме забравили раницата). Цялата ни разходка продължи около 2 часа и малко, като не сме спирали за почивки, но не сме и бързали. Горската част сякаш ни хареса най-много. Въпреки че, когато излязохме на открито, небето беше наистина много красиво и там също беше приятно да се върви. В слънчеви дни обаче, предполагам няма да е особено приятно, защото ще напича доста.

разхода край софия - пътека на здравето до банкя Ето и някой полезни съвети:

  • предвидете си вода 
  • защита срещу кърлежи и комари
  • слънцезащитен крем (ако излизате в откритата част на пътеката)
  • нещо за  хапване (никога не е излишно, особено с малки деца)

Какво друго да видите наоколо?

Наблизо може да се разходите и в Банкя. На нас лично ни е много приятно и любимо местенце. Може също така да отидете до Клисурския манастир, който се намира малко над Банкя. Гледката от там е много красива.

Надявам се статията да ви е била полезна. Още идеи за близки и далечни разходки може да разгледате в категория Пътешествия.

You may also like

Leave a Comment

error: