Home ПътешествияПланини Седемте рилски езера – божественото място

Седемте рилски езера – божественото място

by Sunrising Life
Млечния път на фона на 7те езера

Седемте Рилски езера – това е едно от местата, които лично аз обожавам за разходка в Рила. Мога да ходя там неперстанно и никога няма да ми омръзне. Спокойствието, което пропива това място е неземно. Неслучайно Дънов, а в последствие и неговите последователи организират там своите срещи. Има нещо магическо там. Нещо, което усетил веднъж, трудно можеш да забравиш и сякаш все се стремиш към него.

Седемте Рилски езера

Всяко едно от езерата е именувано според формата и особеностите му.

  • Долното езеро – това е най-ниско разположеното езеро на 2095 м надморска височина. В него се събира водата от останалите езера.
  • Рибното езеро – разположено на 2184 м височина то е най-плиткото езера, а на североизточния му бряг е разположена хижа „Седемте езера“
  • Трилистника – то е с неправилна форма и е на 2216 м надморска височина. В миналото езерото се е казвало Средния гьол
  • Близнака – то е широко и стеснено по средата и е най-голямото по площ езеро от седемте
  • Бъбрека – формата му говори за неговото име. Това е мястото, където дъновистите се събират, за да отпразнуват своята Нова година
  • Окото – това е най-дълбокото от езерата – близо 38 м.
  • Сълзата – това е най-високото от езерата и е наречено така заради кристално чистите му води.
Сълзата от Седемте Рилски езера

Сълзата

Близнака от Седемте Рилски езера

Близнака

Легендата

Има една легенда, която разказва как са създадени езерата. Преди много много години на тази територия живеели мъж и жена великани, който се обичали с цялото си сърце. Домът им бил слънчев, топъл, уютен и изпълнен с цялата любов на света. На тази идилия се радвали всички стихии, но един мил ден злите сили минали покрай техния дом. Завидели на щастието на великаните и решили да унищожат всичко и да заличат тяхната любов. Непрестанно изпращали опустошителни ветрове, страшни земетресения, черни облаци. Великанът бранел своята любима и прекрасния им дом, но в една люта битка паднал сломен. Мъката на жената била толкова силна, а сълзите й толкова много, че се стичали по хребетите право в долчините. Така се образували бистрите езера, чиято чистота е поразителна.

Това все пак е легенда, но мястото наистинa сякаш е пропито с любов и положителна енергия.

Окото от Седемте Рилски езера

Окото

Как да стигнете до езерата

Пътеката към Седемте Рилски езера започва от курортното селище Паничище. До там можете да стигнете с личен автомобил или с транспорт до Дупница и след това от Дупница да хванете автобусче до Паничище. От селището имате възможност да се качите на лифт, който ви оставя на хижа „Седемте eзера“ и да започнете прехода от там или пък да се качите пеша. Ако изберете вторият вариант можете да се насладите на сенчестата и ароматна гора. Пътя до горната станция на лифта е около един час, а с лифта приблизително 20-тина минути. Ако разполагате с повече време, горещо препоръчвам да пропуснете лифта и да поемете по горските пътеки.

Седемте Рилски езера

Езерата

Маршрути на езерата

Когато тръгнете на преход имате две възможности – единият е да обиколите всички езера, а вторият да пропуснете долните три езера и директно от Бъбрека да се качите нагоре до последното. Ако не разполагате с много време ви препоръчвам вторият вариант, но ако имате време и желание непременно обиколете всяко едно езеро. Можете на отиване към сълзата да минете по единия маршрут, а на връщане по другия.

Лично аз съм имала удоволствието да прeкарам една нощ в старата хижа „Седемте езера“ и мога да кажа, че никъде другаде не съм се наспивала толкова добре, колкото там. Тогава бях на един изключително дълъг преход (около 12 часа) от хижа Мальовица през връх Мальовица и когато вечерта пристигнахме забавното беше, че жените там казаха, че имат баня с топла вода, сочейки една тръба от езерото. Много убедени в думите си споделиха, че водата е наистина топла и че те си мият косите с нея, а аз едвам си потопих краката. Водата ми се стори смразяваща.

А сутринта! Ах, сутринта беше зашеметяваща. Свеж планински въздух, нежни слънчеви лъчи и буквално на няколко метра разстояние едно от Седемте Рилски езера. Беше лято и навсякъде беше изпълнено с пъстри багри – зелена трева, жълти билки, розови цветя, сини води на езерата. Невероятно! Сега, пишейки това направо ми се иска да се телепортирам там.

Любими езера

Лично аз си имам три любими езера. Едното е Бъбрека – според мен това е едно от най-красивите езера и там мога да седя с часове и да се любувам на мястото.

Бъбрека от Седемте Рилски езера

Бъбрека

Второто ми любимо езеро е Окото. Някои хора го наричат Сърцето. То винаги ме е запленявало с цвета на водите си. През по-голямата част от годината по нeго има останали снежни преспи.

Окото от Седемте Рилски езера

Окото

Третото ми любимо езеро е Рибно езеро, което е в непосредствена близост до старата хижа и ако останете там да нощувате на сутринта докато закусвате имате достатъчно време да се насладите на неговата красота.

А вие посещавали ли сте Седемте Рилски Езера? Може би ще ви е интересно да разгледате и други наши разходки в планината.

Последвайте Sunrising Life във FACEBOOK и INSTAGRAM

You may also like

13

Sarah - Exploring Kiwis август 27, 2016 - 7:14 pm

Wow!! Did you snap that first photo yourself?

Reply
Victoria Krumova август 27, 2016 - 7:20 pm

Yes, all pictures in Sunrising life are made by Peter : ))

Reply
Ashley септември 3, 2016 - 4:18 pm

Beautiful!

Reply
Kaylene септември 3, 2016 - 4:36 pm

I’d love to visit these lakes! I love lake destinations! These photos are gorgeous!

Reply
Clare септември 3, 2016 - 9:12 pm

It looks stunning, I have never been to Bulgaria but I will add to the list to visit when I am there :-)

Reply
Rebecca септември 3, 2016 - 9:20 pm

Haven’t been to Bulgaria but the Seven Rila Lakes look lovely. What an interesting legend. Your photos are lovely.

Reply
jarrod септември 4, 2016 - 5:18 pm

Amazing photos! thanks for sharing!

Reply
Livi Bee септември 4, 2016 - 9:27 pm

The lakes are beautiful!! They look so peaceful.

Reply
Lara септември 6, 2016 - 6:51 pm

Wow! Wonderful photos. I really enjoyed reading this post and learning about these lakes. They would definitely be something I’d want to see in Bulgaria.

Reply
Carol Colborn септември 6, 2016 - 8:51 pm

They all do look lovely, serene, and pure. I agree with your top three choices!!!

Reply
Checho септември 15, 2016 - 10:21 am

Усещането там е като полет на птица.Не знам какво изпитва птицата,но на мен ми се иска да полетя.

Reply
Victoria Krumova януари 5, 2017 - 1:58 pm

Много хубаво сравнение :) Мястото наистина е магическо.

Reply
Иван Сапунджиев август 12, 2021 - 2:20 pm

Здравейте!
Може ли да използваме за афиш за фотопленер на 7-те рилски езера на 21 август 2021 г. вашата нощна снимка или друга нощна снимка ако ни предложите?
Ние сме доброволци, които представяме книга за история на 21 авг 2021 в събота пред Старата хижа
и понеже има хора които искат да останеме през нощта на палатка реших да се опитаме да снимаме звездите :-)
Нямаме никакъв фотографски опит!
Ако някой дойде с нас е добре дошъл…
Ако ми отговорите до събота ще съм доволен, защото искам афиша да го поствам до неделя!
Желая здраве!
Иван Сапунджиев

Reply

Leave a Comment

error: