Home ЗдравословноЗдравословно Сезонни плодове и зеленчуци + безплатна книжка

Сезонни плодове и зеленчуци + безплатна книжка

by Sunrising Life
сезонни продукти

Ползите от консумацията на сезонни плодове и зеленчуци са много. Като започнем от това, че са в пъти по-вкусни и ароматни, преминем през цената (която, ако не е сезонът на даден продукт е минимум двойна) и стигнем до това, че не са транспортирани от далеч (респективно брани преди да са напълно узрели и третирани с различни химикали, за да запазят дълготрайно примамливия си цвят). Друг плюс, който можем да вземем предвид е подпомагането на българските производители, като купуваме сезонна продукция. Всички тези ползи са безспорен факт.

Друго интересно е, че у нас негласно е наложено консумирането на сезонни плодове и зеленчуци и България е един прекрасен пример за страна, в която храната зависи пряко от сезона.

Някои от зеленчуците и плодовете, отглеждани в парници са пълни с химични съставки, които не са особено полезни за човешкия организъм. Именно те предизвикват множество алергии. Поради тази причина е хубаво да се консумират сезонни продукти.

Вкъщи много често се чудим кой плод в кой сезон е. Все забравяме някой и друг полезен зеленчук. Поради тази причина решихме да направим една електронна книжка с всички сезонни плодове и зеленчуци. Освен това в нея сме включили някои интересни факти за различните сезонни продукти, а за десерт сме сложили и някои от нашите любими рецетпи за фреш, смути, зеленчукови супи и салати.

Зима

Зимно време навън е студено, стъмва се рано, а нощта е дълга. Когато сменят и часът са ни необходими дни, а може и седмици за адаптация. През зимните месеци няма особено изобилие от плодове, но за сметка на това избора на зеленчуци е доста голям. Един от най-полезните зимни зеленчуци е броколи. В тях има голямо съдържание на витамин C, от което организмът има голяма нужда през зимните месеци. Морковът и различните видове ряпа също са изключително полезни и се срещат навсякъде през зимния сезон. Тиквата пък е прекрасен зеленчук, които може да служи за много разнообразни ястия – от десерти до супи и е полезна във всякакво състояние.

От плодовете най-разпространени през студените месеци са цитрусите – портокали, мандарини, както и бананите.

Можете да видите пълния списък с продукти за месеците Януари, Февруари и Декември в електронната книжка Сезонни плодове и зеленчуци.

Пролет

Пролетта със сигурност е любим сезон на много хора. Всичко се раззеленява, дърветата започват да цъфтят, навън вече не е студено и се радваме на повече слънчеви дни. С настъпването на пролетта на трапезата ни започват да присъстват много и разнообразни сезонни храни.

При преходът от зимата към по-топлите дни много често изпадаме в състояния на умора и ленивост. За да се справим по-лесно и бързо с това и да се адаптираме към новия сезон е хубаво да подсилим имунната си система. За щастие през този сезон има много по-голям избор на плодове и зеленчуци. Зеленолистните са добър източник на желязо, витамин C и още много микро и макро елементи. Важни за органима през този период са витанимините – А, Е, C, D, както и тези от група B. Препоръчваме ви да наблегнете на свежите зелени салати и всичко, което е сезонно и се намира на пазара в момента като – карфиол, спанак, праз, броколи, ананас, круша, ябълка, ягода. Можете да видите пълния списък с продукти за месеците Март, Април и Май в електронната книжка Сезонни плодове и зеленчуци.

Лято

Плодове и зеленчуци - черешиВъпреки че, пролетта ми е любимият сезон, не мога да отрека предимствата на лятото и то по отношение на разнообразие на плодове и зеленчуци. Обожавам летния сезон, защото мога да се насладя на някои от любимите си плодове. Лятото е прекрасен момент за различни детоксикиращи режими и хранене с всевъзможни вкусни плодове и зеленчуци. Да си призная една от причините да обичам лятото са черешите и пъпеша. Обожавам ги! Редом с тях през топлите месеци има толкова голямо разнообразие – голям пир за тялото.

В планината можете да се порадвате на пресни горски плодове – боровинки, малини, къпини. А на пазара има изобилие от всякакви плодове – праскови, кайсии, диня и какво ли още не. Можете да видите пълния списък с продукти за месеците Юни, Юли и Август в електронната книжка Сезонни плодове и зеленчуци.

Есен

Есенни плодове - гроздеСлед многообразието на лятото, през есента започва да намалява разнообразието от плодове. За сметка на това има много сезонни зеленчуци, от които можем да си набавяме необходимите ни витамини и минерали. През есента организмите ни започват да трупат повече запаси, а хората имат повишен апетит. Това се дължи на настъпващото студено време – организмите ни се запасяват с енергия за студените месеци. От есенните плодове любимият ми е гроздето, както и нектарините. През този сезон също има и смокини, които са изключително полезни и ценни за организма.

Можете да видите пълния списък с продукти за месеците Септември, Октомври и Ноември в електронната книжка Сезонни плодове и зеленчуци.

Всеки сезон се отличава с различността си в почти всяко едно отношение. В последните години насякъде могат да се намерят всякакви плодове и зеленчуци. Въпреки това, препоръчително е да се консумират сезонните такива. Те растат и се берат в конкретния сезон и са най-пресни и полезни за телата ни. В природата няма нищо случайно и ако се водим по нейните ритми, бихме се радвали на прекрасно здраве.

Свалете безплатно своята електронна книжка веднага от ТУК и може да се радвате на прекрасно сезонно ръководство през всеки месец от годината!

You may also like

Leave a Comment

error: