Home Бебешори Кърменето – любов в течно състояние

Кърменето – любов в течно състояние

by Sunrising Life
полезна ли е кърмата, кърмене

В пълен синхрон с разбиранията ми за гледането на бебе и привързаното родителство е и кърменето на бебето. Никога не съм поставяла под съмнение и дори не съм си помисляла да си задам въпроса „Ще кърмя ли?“. По презумпция отговорът сe подразбираше и бях убедена в това, че искам да кърмя и че това е най-доброто, което мога да дам на детето си.

Четох много по темата, ходих на няколко лекции за кърмене. Като цяло това беше още едно от нещата, за които се подготвях много. Под „подготвях“, предполагам разбирате – теоретично. То практически и няма как да се случи преди бебето, а ако има то не съм стигнала до там.

Ползи от кърменето

Всички знаем за това колко е полезно кърменето – както за бебето, така и за майката. Не е случаен факта, че жената е така устроена, че да може да храни своето дете. Ето някои факти за кърменето:

 • В кърмата има точно толкова мазнини, протеини, захар, вода, витамини и микроелементи, от колко бебето има нужда. Тя може да е с различно съдържание на всяко едно хранене, като то се обуславя от нуждата на бебето. Лично аз се възхищамвам от този факт.
 • Кърмата дава на бебето силен имунитет
 • При кърмените бебета се наблюдават много по-малко случаи на затлъстяване
 • Антителата, които майката предава на бебето, укрепват имунната му система
 • Кърменето не само храни бебето, но и удовлетварява неговите емоционални нужди
 • При кърмените бебета рискът от диабет е по-нисък
 • Кърменето предпазва бебето от различни инфекции и алергии
 • Като цяло кърмените бебета са по-здрави
 • Децата, които са кърмени по-дълго, имат по-малко кариеси
 • Кърменето е безплатно и в пъти по-лесно
 • Със сигурност майчиното мялко е най-добрата храна за твоето бебе
 • Кърменето се отразява благотворно на психическото и физическото състояние на майката. Подпомага свалянето на килограми след раждане, както и по-бързото свиване на матката
 • Кърменето намалява риска от рак на гърдата, матката и яйчниците на жената в по-късен етап от живота й

Този списък със сигурност може да продължи още много, но предполагам всички знаем, че да кърмиш детето си наистина е безценно във всяко едно отношение. Също така съм сигурна, че всяка жена иска да даде най-доброто на своето дете, а в това число според мен влиза и кърменето.

Моята история

Докато четях за кърменето, преди да родя, някак съм успяла да изолирам всички негативни неща, които откривах като информация. Явно по някакъв начин не съм искала да повярвам, че кърменето може да бъде нещо друго, освен приятен миг за мама и бебе.

В съзнанието си имах изградена романтична представа за това как ще се случи – всичко ще е с лекота и ще е удоволствие и за мен и за бебето. Няма да има болка, а само едни красиви моменти. Първите няколко дни беше точно така – двустранно щастие. Все още свиквахме една с друга, но и за двете ни, моментите на хранене бяха голямо щастие.

Е, не мина много време и романтичните ми очаквания бяха тотално опровергани. Неразположенията започнаха да се нижат едно след друго – разранени зърна, запушени канали, блистери, температура. И всичко това, придружено с непрестанна болка. Понякога имах чувството, че храня тиранозавър с два реда зъби :D Разбира се това е в кръга на шегата. Всеки проблем има решение и е много важно, когато открием че имаме проблем с нещо да не се притесняваме да потърсим помощ. Благодарение на това има различни специалисти и хора с опит, които могат наистина да помогнат.

Кога да потърсим помощ

Навсякъде четях, че има ли болка докато кърмиш, значи има някакъв проблем. За да не гадаете и хвърляте боб – кое от всички неща, които пише като причини за болката е, силно пепоръчвам да се обърнете към консултант по кърмене. Лично аз с свързах с Хедра (Христина Янева), която ми помогна изключително много. Хедра е сертифициран консултант по кърмене и консултациите с нея са платени, но повярвайте ми срщата с нея няма цена. В случай, че не сте от София или нямате възможност, то можете да се свържете с доброволен консултант по кърмене – това са жени, преминали курс за консултанти по кърмене, които са невероятно мили, отзивчиви и готови да помогнат. В случай, че не могат да дадат решение на проблема, ще ви пренасочат към смециалист с когото да го обсъдите и да стигнете до решение.

В един момент бях решила, че докато кърмя ще има болка. Благодарение на съветите, които Хедра ми даде за кратко време нещата се нормализираха. След време отново имах проблем и то доста посериозен – с 39 градуса температура. Тогава отново се свързах с нея и тя беше така любезна да ме посъветва какво да направя, за да си помогна. Няма да навлизам в подробности за всяко неразположение, което съм имала. Исках само да обърна внимание на това, че в началото не е както във филмите. Може да е много трудно, болезнено и да сте на ръба да се откажете. Успеете ли да прескочите този момент нещата се нареждат.

В заключение

Е, кърменето като цяло не е толкова романтично, колкото беше в представите ми преди да родя. Има много хубави моменти, които са съпътствани и от различни неразположения. Важното е човек да не се отказва, защото го прави в името на детето си. Всеки проблем има решение, просто понякога трябва да се изтърпят някои не толкова приятни мигове. Положителното е, че след време майката и бебето свикват и се нагаждат взаимно. Тогава кърменето се превръща в удоволствие и носи истинска наслада. Но най-важното е жената да има воля! Воля да премине през не чак толково желани и приятни моменти (сигурна съм, че всяка втора жена преминава през тях).

Дори да си мислите, че ще е най-лесно да му дадете шишето с формула, то повярвайте ми не е. Не съм хранила малката с адаптирано мляко, но това непрестанно да забъркваш мляко, да стерилизираш шишета и не знам още какво се прави – не ми звучи изобщо по-лесно. Още повече, че неразположенията, свързани с кърменето със сигурност ще отминат, ако имате адекватна подкрепа за кърмене. Тогава кърменето се превърща в удоволствие и е невероятно лесно и приятно. Единственото, което се изисква е воля, желание и търпение. Всичко си идва на мястото. В началото не си представях дори как ще се справя занапред с тази болка. След време, когато болката изчезна, се чувствах истински доволна и горда със себе си, че въпреки всичко съм издържала. Дала съм и ще продължа да давам на дедето си най-доброто него – майчиното мляко или както обичам да казвам – любов в течно състояние.

Желая успех на всички жени, които са твърдо решени да кърмят своите бебета. Не се срамувайте да го правите навсякъде, защото няма нищо по-естествено от това да нахраниш своето бебе. А в случай на проблем, не се притеснявайте да се обърнете към човек, който да ви помогне. Понякога това е изключително важно.

Прочетете още интересни теми, свързани с Привързано родителство, Многократни пелени и раждане в секцията Бебешори.

*Снимка на корица – Антония Чепишева

*Модел на корица – Калина Серафимова

You may also like

Leave a Comment

error: