Home ПътешествияБългария Забележителности в Панагюрище

Забележителности в Панагюрище

by Sunrising Life
Забележителности в Панагюрище

Преди известно време, решихме да отидем да разгедаме някои забележителности в Панагюрище. Имахме малко работа в града, след което се отдадохме на разходка. Започнахме с мемориален комплекс „Априлци“, разгледахме Исторически музей в Панагюрище, а също и Къща-музей на Райна Княгиня. Съчетахме го с откриване на крепостта Красен кале, а на връщане отидохме и до изоставения рудник Цар Асен.

Малко повече за Панагюрище

Град Панагюрище се намира на в Централна България на около 75 километра от столица и 43 километра от град Пазарджик. В района на града има множество тракийски могили, а най-известното наследство, с което се свързва града е Панагюрското златно съкровище. Експозиция на макет на съкровището се намира в Историческия музей на града.

Исторически музей в Панагюрище и Панагюрско златно съкровищеСъздаването на града се свързва с тежките времена след османското нашествие. Името на града идва от гръцката дума панаир – „панагюр“, защото в миналото по брега на река Луда Яна е имало малък панаир.

Панагюрище се свързва с много паметни исторически събития, едно от които е Априлското въстание. През 1876 година той става главен град на Априлското въстание. След като въстанието е потушено, градът е изцяло опожарен.

Мемориален комплекс „Априлци“

Това беше и първото място, което посетихме в Панагюрище. Бяхме седнали да похапнем точно в центъра на града и от ресторанта се виждаха многото стълби към паметника. Рая тогава беше голям фен на стълбите и нямаше как да я лишим от това удоволствие. Е, за бременния ми корем дойдоха малко в почеко, но с кракти почивки се качих и аз до горе. Рая от друга страна взе всички стъпала на един дъх. Спомням си, че специално ги преброих, защото наистина ми се стори подвиг за едно дете на 18 месеца да ги изкачи сам сама всички. Ако не се лъжа стъпалата бяха 248 или нещо около тази бройка.

Забележителности в ПанагюрищеПаметникът е изграден на историческия хълм Маньово бърдо, където са се водили ожесточени битки по време на Априлскто въстание. Местните жители наричат пометника „Боримечката“. Мястото е изключително приятно за разходка, има пейки на площадките между стълбите. Отдолу изглежда величествено с многото стълби и скулптури, а отгоре се вижда почти целия град.

Къща-музей на Райна Княгиня

Това беше второто място, което посетихме. Имахме голям късмет, че ни пуснаха, защото нямахме билети. Оказа се, че билета за къщата на Райна Княгиня и Историческия музей е един и се купува от Историческия музей. За щастиете дамата ни пусна да разгледаме къщата, а след това отидохме и си купихме билети. Може би се смили над големия ми корем.

Къща-музей на Райна Княгиня, Панагюрско златно съкровищеКъщата музей е и сред най-посещаваните места в града. Райна Футекова е учителка в девическото училище по онова време. Тя е едва на 20 години, когато ушива главното въстаническо знаме на Панагюрския окръг за Априлското въстание. Родната къща на Райна Княгиня е част от 100-те национални обекта на България.

Исторически музей в Панагюрище

След къщата музей на Райна Княгиня, се отправихме към Историческия мзуей, за да си купим билети, да го разгледаме и да видим Панагюрското съкровище. В двора на самия музей е показана реконструирана занаятчийска улица. В основната сграда има изложена екпозиция от огнестрелни и хладни оръжия от 18-19 век, които са били използвани по време на Априлското въстание. Основен акцент в тази експозиция е възстановката на облеклото на въстаниците. В една от залите е изложен и макет на Панагюрското златно съкровище.

Исторически музей в Панагюрище и Панагюрско златно съкровищеПанагюрско златно съкровище

Панагюрското съкровище е тракийски златен комплект от 9 съда, което е открито в края на 1949 година. Смята се, че златото е принадлежало на владетели на племето одриси и е от 4-3 век пр.Хр. То се състои от 9 предмета, като в експозицията те са в размери 2:1 спрямо оригиналите. Предметите са следните:

 • Амфора-ритон
 • Фиала
 • Ритон с протоме на козел
 • Ритон с глава на елен
 • Ритон с глава на елен
 • Ритон с глава на коза
 • Антропоморфна каничка
 • Антропоморфна кана-ритон
 • Антропомофна каничка-ритон 

Исторически музей в Панагюрище и Панагюрско златно съкровищеСлед като разгледахме Историческия музей в Панагюрище се отправихме да търсим крепостта Красен Бата. Може да прочетете повече за тази не толкова известна крепост в статията – Крепостта Красен край Панагюрище. А малко по-късно отидохме и до изоставения рудник Цар Асен.

Други забележителности в Панагюрище

Ние разполагахме само с няколко часа и поради това се ограничихме до горе описаните забележителности. В случай, че имате повече време може да видите още:

 • Лековата къща-музей
 • Църква „Свети Георги“
 • Тутева къща-музей
 • Дудекова къща-музей
 • Историческа местност Оборище
 • Жаба могила

Забележителности в панагюрище - Исторически музей и Панагюрско златно съкровищеНадявам се статията да ви е била полезна и интересна. Ако се сещате за някое друго интересно място в района на Панагюрище, ще се радвам да го споделите с нас долу в коментарите.

You may also like

2

КОТКАТА август 28, 2019 - 2:45 pm

Допълнение:
Природо-научният музей е отворен след основен ремонт – доста е интересно там!

Reply
Sunrising Life октомври 24, 2019 - 7:49 pm

Много благодарим за допълнението :) Следващия път ще го посетим.

Reply

Leave a Comment

error: