Home ЛайфстайлЛайфстайл Заземяване – лечебната сила на Земята

Заземяване – лечебната сила на Земята

by Sunrising Life
връзка със земята, заземяването, възпалителни процеси

Още в древността хората са били дълбоко свързани с Земята (Гея). В нашето съвремие обаче, хората сме много самостоятелни и всеки мисли само и единствено за себе си. Някои забравят, а други не искат дори да приемат, че всички сме част от едно цяло. От една и съща природа. Всички сме съставени от един и същи материал и когато започнем да мислим колективно и осъзнаем, че заедно сме по-силни, тогава светът ще претърпи еволюция. Тази еволюция трябва да дойде от осъзнаването и приемането на това, че ние сме просто песъчинки в пустинята. Живеейки в свят, търпящ бурно развитие от технологична гледна точка, забравяме най-важното – природата, земята и нейните лечебни сили. Та ние сме част от тази Земя, ако тя не може да ни помогне и изцели, кой очакваме да може? Заземяването или връзката ни със земята, се явява изключително важно нещо в динамичния свят, в който живеем.

Кратко въведение в идеята за заземяването

Заземяването е познато още като Grounding или Earthing в английския език и е тема, която в последните години започва да бъде все по-обсъждана. Хората, въпреки това че сме разумни същества, сме единствените такива, които вървят против инстинктите си. Ние сами, напълно съзнателно вредим на телата си и ги разболяваме, а след това търсим „хапче“, което да ни реши здравословните проблеми. Такова хапче няма. Здравето идва от вътре и се проявява навън.

Един от инстинктите ни е именно да ходим боси. Всяко едно дете обожава да бъде с боси крачета. Дъщеря ми и до ден днешен не обича чорапи и обувки и във всеки удоен момент събува всичко от краката си и сякаш физиономията й се променя. Става свободна и истински щастлива.

Ние сме част от природата, от Земята и е много много важно да изградим и съхраним връзката си със нея. Важно е за нашето здраве. Живеем в свят с толкова много замърсяване. Облъчени сме от безжични мрежи, мрежите на операторите, огромните клетки на почти всеки втори блок в големия град. Не усещаме колко много всичко това рефлектира върху нешето здраве.

Какво е заземяване?

Заземяването представлява свързването ни с енергията на Земята. Осъществяване на директен контакт чрез босо ходене, спане на открито или седене. В последните години има изследвания, които доказват лечебните свойства, които оказва заземяването върху телата ни. Свързването ни със Земята и в часност босото ходене ни уравновесява енергийно. Това се дължи на свободните електрони от земната повърхност, които ни обсипват и ни синхронизират с нивата на потенциал и енергииния заряд на Земята. Всичко това води до балансиране и има множество ползи за нас на физическо, емоционално и умствено ниво.

Какво се случва при заземяването?

Тялото се изпълва с отрицателно заредени свободни електрони, които са в изобилие на повърхността на Земята. Между другото, едно от местата, където има най-много отрицателно заредени електрони са водопадите (прочетете още за това тук).

Как действа заземяването?

 • Подобрява или елиминира симптомитена много възпалителни заболявания
 • Намалява или елиминира хроничната болка
 • Подобрява съня
 • Увеличава енергията
 • Намалява стреса и насърчава спокойствието в тялото чрез охлаждане на нервната система и хормоните на стреса
 • Нормализира биологичните ритми на организма
 • Действа благотворно на крообращението и подобрява кръвното налягане
 • Облекчава напрежението в мускулите и главоболието
 • Намалява хормоналните и менструални симптоми
 • Ускорява оздравителните процеси в тялото

Връщане в историята – първоначални идеи за заземяването

Още през 1958 година, руският учен Академик Микулин публикува свои изследвания за електрическата природа на човека. В един от своите трудове той казва:

Днес човекът много по-малко влиза в контакт с електрическите заряди на земята.

Всичко това се дължи на изобретения като ботуши, къщи, асфалт, гумени подметки. Според ученият, това е една от основните причини за различни заболявания. Той дава съвсем простички съвети за това как да се заземим и да си върнем контакта със земята. За съжаление обаче, неговите съвети остават в историята и не се дава гласност на изследванията му.

Около 40 години по-късно, през 1998 година, Клинт Обър започва да разъждава по въпроса – Дали синтетичните подметки, които носим не влияят на нашето здраве. Говорейки за електричество, всички уреди трябва да бъдат заземени – свързани с проводник към земята. Въпросът, които възниква в главата му е:

Дали земната енергия не играе подобна защитна роля при поддържането на здравето на човека?

С това, той слага началото на множество изследвания, чрез които достига до нови научни открития.

Елекстричество на земната повърност

Земята е обвита от отрицателно електрическо поле, което се създава от:

 • слънчевият вятър
 • йоносферичният вятър
 • светкавиците в атмосферата

Изследвания и изчисления на учени, занимаващи се това, доказват, че всяка минута има между 1000 и 2000 светкавици (в световен мащаб). Именно те зареждат положително горния атмосферен слой и отрицателно земната повърхност. Когато човек е в контакт със земята, неговото тяло се насища със свободни електрони и потенциалът му се изравнява с този на земната повърхност. Обратно, ако човек няма връзка със земята, то тялото му се насища с положително заредени електрони и по този начин в него се натрупва електричество. Не е далеч от логичното мислене, фактът че да има електричество в телата ни не е полезно, дори ни вреди и разболява.

Какво пропускаме?

Още на времето, Хипократ е казал, че болестите се развиват от ежедневните ни „грехове“ срещу природата. Когато натрупаме достатъчно такива, се разболяваме. Истината е, че сме се отдалечили от природата, във всеки един аспект, в който можем. Живеем в свят, където непрестанно се откриват нови и нови болести, повечето от които се проявяват чрез някакво възпаление. Все повече хора в световен мащаб страдат от автоимунни заболявания – заболяванията на новото време. Ние сами се разболяваме и търсим виновници за това. Обръщаме се към фармацията, с надеждата да ни излекува. Уви, лекът е вътре в нас и идва с пробуждане.

Това, което е пределно ясно за всички е, че имунната система на човек е пренатоварена. Има за задача да се справя с толкова много „недоброжелатели“ – замърсения въздух, лошото хранене, физическата неактивност, затлъстяване. Не на последно място към този списък трябва да добавим дефицита на свободни електрони в телата ни, които играят огромна роля за нашето здраве.

Възпалителни процеси и заземяването

Възпалението е защитният механизъм на тялото. То се появява, за да помогне на организмът да се справи с дразнителите и да даде начало на оздравителните процеси. Заземяването от своя страна, продотвратява възпаленията. Както знаем, белите кръвни телца са пазачите на нашия организъм. Именно те следят за външни вредители, попанали в кръвта и като реакция освобождават свободни радикали (те помагат разрушаването на вредните микроорганизми). Предполагам, че много от вас са чели за свободните радикали и то не много положителни неща. Свободните радикали в тялото се смятат за нещо „лошо“. Всъщност те са изключително важни за имунната система, молекули с електронен дефицит. Този дефицит води до „търсене“ на свободни електрони, за да постигнат равновесно състояние. В иделания случай, свободните радикали взимат електрони от патогените в тялото, като така помагат оздравяването – отстраняването им от тялото. Когато патогените бъдат премахнати, свободните радикали спират да се „произвеждат“ и действието им се неутрализира от антиоксидантите и свободните електрони в тялото.

Учените, които изследват заземяването, смятат че хроничните възпаления могат да бъдат избегнати ако човек получава достатъчно количесво свободни електрони – ако е във връзка със земята.

Електромагнитните полета

Така написано, може би много хора няма да разберат. За да стане ясно, ще напиша следното – всеки един електрически уред в нашето ежедневие създава поле (телефон, телевизор, сешоар, лампа, печка и т.н.). Тези полета, чрез индукция оказват въздействие върху човешкото тяло.

В изследване, проведено през 2005 година, електроинженерът Роджър Епълуайт, потвърждава два изключително важни факта, а именно:

 • заземяването намялява значително влиянието на електромагнитните полета върху човешкото тяло
 • когато човешкото тяло е заземено, то има същият отрицателен потенциал, какъвто е този на земната повърхност

На базата на тези факти, може да се каже, че когато човек е заземен, той не е под влиянието на полетата, създавани от електроуредите. Нещо интересно, което прочеох е, че в моментът, в който изолираме стъпалата си (със синтетична подметка, дърво или нещо друго, което има изолиращи свойства), горната част на тялото ни се зарежда положително с 350 V електричество. Представяте ли си изобщо какво огромно количество е това? Това е напрежението, което има всяка частица, която се намира на около 170 см от земната повърхост. Увеличавайки разстоянието във височина, напрежението нараства с по около 150 V за всеки метър. Тук вече се замислих какво е напрежението в телата ни, когато живеем на 8-ми етаж.

Какво да правим, за да се заземим

Има различни начини за заземяване. Няма спор обаче, че може би най-добрият е ходенето бос. Известно е, че стъпалото има най-много нервни оконачания отколкото всяка друга част от тялото. Идеалният вариант е да се разхождате сред природата, където няма асфалт, бетон и подобни, направени от човека настилки. Седенето на трева, спането на открито също за чудесни варианти за заземяване. Къпането в морето (в солената вода) също е чудесен начин за заземяване. Покрай водопади, нивото на свободните електрони е изключително високо. Там също можете да се заземите – да наситите тялото си със свободни електрони. Няма как да не завърша с думи на Учителя Петър Дънов:

„Енергиите на магнетизма вървят по криви линии, които се извиват спиралообразно и развиват топлина. До голяма степен вашето здраве се дължи на магнетичните енергии, които текат в организма. Електричните енергии вървят повече по прави линии. Човек трябва да разбира законите, за да може да се справи с излишното количество от електричество магнетизъм в тялото си. Електричеството и магнетизмът са сили, които действат във вътрешността на организма. Светлината и топлината действат отвън. Тези сили взаимно се поляризират, но човек трябва да познава законите, по които се движат, за да може съзнателно да ги трансформира.

Понеже краката не могат да приемат слънчевата енергия направо от слънцето, те приемат енергия от центъра на Земята. Когато приема земната енергия, човек става смел, решителен, а тялото му се освежава. Растеният и животните разбират този закон и правилно го използват.“

Надявам се статията да ви е била полезна и интересна. Споделете я, за да достигне до повече хора и заедно да вървим към един по-осъзнат живот и свят, които да оставим на нашите деца.

You may also like

Leave a Comment

error: