Home ПътешествияВодопади Водопад Попина лъка до Сандански

Водопад Попина лъка до Сандански

by Sunrising Life

Ето, че времето за позатопли, бебето наусетно навърши половин годинка и беше време да започнем отново да пъруваме. Този път вече не само ние двамата, ами в компанията на едно прекрасно бебе Рая. Първата по-дълга разходка, която планирахме беше в района на Сандански. Намерихме си хубавх хотел с басейн и направихме списък с различни забележителности около Сандански, които да посетим. Едно от местата беше водопад Попина лъка (Попинолъшки водопад).

Беше хубав слънчев ден от март, когато след като закусихме и дооправихме багажа, тръгнахме към Сандански. Малката заспа веднага, а ние спокойно се насладихме на пътуването. Стигнахме след обяда, настанихме се в хотела и решихме още веднага да започнем с обиколката на местата, които бяхме проучили предварително и искахме да посетим. Първтото място беше Попинолъшки водопад. Спряхме се на него, тъй като деня вече бе преполовен и не разполагахме с много време, а пък този водопад е леснодостъпен и беше най-близо до нас.

водопад Попина лъка,Попинолъшки водопадКъде се намира Попинолъшки водопад и как се стига до него

Водопадът се намира в Северен Пирин, местност Попина лъка. Той е разположен на около 15-тина километра от град Сандански. До него се достига по хубав асфалтов път, който се вие по дефилето на река Санданска бистрица. За да тръгнете по пътя към водопада, трябва да хванете пътя към хижа Яне Сандански. Самия път е много хубав и живописен. Сигурна съм, че когато гората е зелена е още по-приятно. Ще преминете покрай едни много колоритни жълти бунгала в къмпиг, водно електрическа централа, а накрая ще навлезете във вилна зона. В непосредствена близост до първите къщи от вилната зона е разположена и хижа Яне Сандански. Там има къде да оставите автомобила си, както и указателна табела към водопада. След не повече от 50-60 метра се намира и самия Попинолъшки водопад.

Малко повече за водопада

Попинолъшкият водопад, който разположен по течението на река Санданска бистрица, е обявен за природна забележителност през 1965 година.Той се намира на 1230 метра надморска височина и водния пад е около 15 метра. Състои се от две стъпала, като до подножието му се стига по тясна и стръмна пътека, където трябва да се внимава много. Водопадът е пълноводен целогодишно, защото води началото си от високопланински циркуси.

водопад Попина лъка,Попинолъшки водопад

С бебе на Попинолъшки водопад

Това беше първия водопад на малката. Слязохме от колата, вързах я в новия й слинг  (Оscha Victoriana Cove) и се запътихме надолу към водопада. Малката беше захласната при вида му, а шума на водата не й посволяваше ода откъсне поглед от него. Макар, че беше леко хладно, защото деня бе към своя край, тя не помръдваше дори и не отместваше очи от водата. Хубавото е, че до самия водопад се стига много бързо, но трябва да сте внимателни, защото пътеката е доста хлъзгава и стръмна. През деня района е огрят от слънце и е прекрасно място за пикник, в близост до пръските на водата. Ние се разминахме с млада двойка, която най-вероятно бе прекарал деня си там.

Поседяхме може би повече от час и много се заредихме от мястото. Може да прочетете повече за ползите от въздуха от водопади в статията Проект водопади.

За финал

Сле като нахранихме бебето, поснимахме се и се полюбувахме на красотата на водопада, се отправихме към хотела, за да се възползваме от минералния басейн и да си починем. На следващия ден ни очакваше голямо приключение и още много красиви места, които да посетим включително още един красив водопад в планина Беласица – Лешнишки водопад.

Какво друго да видите в района

Ако сте в района на Петрич и Сандански и разполагате с време, не пропускайте следните красиви водопади в Беласица:

Лесно достъпни са и много приятни за разходка с бебе, а и с деца. Може също да се разходите до Мелник, Местността Рупите и Самуиловата крепост, за които съвсем скоро ще ви разкажем повече.

Надяваме се статията да е била полезна и интересна за вас.Можете да следите пътешествията ни във FACEBOOK страницата ни, както и в INSTAGRAM, а също и да споделите с нас вашите пътешествия с бебета в групата Пътуване с бебе.

You may also like

Leave a Comment

error: