Home ЛайфстайлЛайфстайл Zero waste или как да намалим боклука и да живеем природосъобразно

Zero waste или как да намалим боклука и да живеем природосъобразно

by Sunrising Life
нулев отпадък - zero waste, по-малко боклук

В последно време все повече ме занимава въпросът какво ще оставим след себе си и какво ще остане от планетата в обозримото бъдеще. Разсъждавайки върху тези екзистенциални въпроси, с всеки изминал ден започнах да виждам навсякъде малките крачки, които предприемат хората в тази посока – да оствяме по-малко боклук след себе си. Истината е, че ако разсъждаваме „Никой не го прави, защо да го правя аз, като нищо няма да променя“, нещата трудно ще се променят наистина. Но ако всеки един от нас се замисли и направи нещо в посока на „спасяване на планетата“, вярвам че ще оставим едно добро наследство на поколенията след нас. Има толкова много неща, които човек би могъл да направи, за да тръгне по стъпките на това да опазваме, а не да рушим прекрасната ни природа.

Ежедневно се изхвърлят толкова големи количества боклук, че не може да бъде осмислено от един човек. Една огромна част от този боклук се разгражда след стотици хиляди години. Това, което мен ме радва изключително много е, че все повече и повече млади хора си отварят очите за тези много наболели в последните години проблеми. Именно младите хора започват да правят малките крачки към голяма промяна. Това наистина е страхотно и определено вдъхновяващо. Ако всеки един човек на тази планета живее осъзнато, мислейки не само за себе си, ами за планетата и човечеството, то нещата със сигурност ще започнат да вървят към по-добро бъдеще. Единственото, което се иска от нас е да се замислим и да започнем да правим нещо сега, не утре или следващата седмица, ами СЕГА.

Има много неща, които ежедневно използваме и дори не се замисляме за отпадъка и боклука, който правим. За мое голямо щастие у дома над 75% от боклука е органичен. Това определено ме радва много. В последните години намалихме драстично и количествата козметика (провокирано от здравословна гледна точка) – не купуваме дезодоранти и каквито и да било продукти във флакони с неизвестно химическо съдържание. В тази статия ще напиша някои идеи за неща, които можете да промените в посока – по-малко отпадък или още познатото като zero waste.

Основни стъпки по пътя към нулев отпадък

Смятам, че за всеки човек е ясно, че „нулев отпадък“ е прекрасна идеология, но на практика почти невъзможно да бъде масово приложено. Това не значи, че не трябва да правим опити да намалим отпадъка, който генерираме. От както се интересувам от тази тема и започнах малките крачки в тази посока, попадам на няколко основни стъпки, ня които се базира тази идеология.

1.Refuse – да се откажем

Минимализъм – да се откажем от ненужните ни вещи

В днешно време хората сякаш са освирепели да купуват вещи. Материалния свят е взел превес и ни е погълнал. А като се замисля, колко му трябва на човек, за да бъде щастлив? Минимализмът е нещо чудесно! Никой не говори да се откажете от всичко, което обичате, а просто да прецените кое е истинска нужда и кое е „инерция от рекламния свят“, в който живеем. Именно тук идва и втория основен принцип.

2.Reduce – да редуцираме

Да намалим нещата, от които не можем да се откажем. Например – шампоани, балсами, маски, парфюми, пасти за зъби и каквото още се сетите в този контекст. Това са неща, от които повечето хора не мога да се откажат, но могат да намалят използваните количества. Друг чудесен вариант е да си правят домашни козметични продукти, които са в пъти по-добри за здравето от химическите такива, продавани в пластмасови опаковки.

3.Reuse – да заменим с многократни

Да използваме многократни продукти – кутии за храна, шишета за вода, чаши за кафе, сламки, торби за пазаруване и много други.

4.Recycle – да рециклираме

Както предполагам се досещате, това е напълно логическо продължение на горните три принципа. След като сме въвели първите 3 принципа в живота си, рециклирането идва като алтернатива и краен вариант за нещата, които не можем да заменим.

5.Rot – да компостираме

Това е процес, който дава възможност всички био отпадъци да бъдат превърнати в тор, която да се използва за следваща продукция. То затваря цикъла на идеята за нулев отпадък.

По-малко отпадък, по-добър живот

Вярвам, че всеки човек, тръгнал по този път, започва да изпитва удовлетворение от себе си и нещата, които ежедневно постига. Тук отново ми се иска да вметна, че не става дума за фанатизъм и полудяване по тази тема. Става дума за осъзнатост и чист начин на живот. Също така, пределно ясно е, че не всеки би успял да постигне максимума, но всеки може да направи усилие. Колкото по-малко замърсяваме и се грижим за природата, толкова по-добър живот ще имаме.

Пишейки тази статия, осъзнавам колко много път имаме да извървим, но същевременно се гордея и с това, че сме тръгнали именно по този път.

Идеи как да намалим отпадъка

Има безкрайно много неща в ежедневието ни, за които изобщо не се замисляме, че всъщност не са необходими. Сякаш вървим по инерция. Вярвам, че настъпва време, в което хората започват да мислят за хората и природата. Започва сремеж към по-осъзнат и природосъобразен живот. В редовете по-долу съм събрала някои идеи за това как можем да намалим драстично отпадъка, който генерираме.

  • да използваме многократни торби за пазар

Това ми се струва едно от най-лесно приложимите неща. В почти всички големи магазини продават многократни торби, които можете да използвате. Единственото, което се иска е просто да не я забравяте, когато отивате на пазар. Не е толкова сложно нали?! А ще редуцира наилоновите пликове и торби, които ежедневно се изхвърлят.

  • многократни пелени и превръзки

Всяка майка на бебе, знае какво огромно количество боклук се генерира само от памперсите на бебето. Чудесна алтернатива, както по отношение на zero waste, така и от здравословна гледна точка са многократните пелени. Друга алтернатива на всепознатите дамски превръзки, от които всяка жена има нужда са превръзките за многократна употреба.

  • многократни кърпи вместо мокри кърпи

На пазара вече има голямо разнообразие от различни видове кърпи в малки размери, които заедно със спрейче с вода и етерично масло са чудесна алтернатива на химизираните мокри кърпи. Тук отново няма как да не спомена, че това е и в пъти по-здравословна алтернатива – без химикали, ароматизатори и каквото още друго има в пакетите с мокри кърпи.

  • метални или дървени сламки за многократна употреба

Всеки, който има малко дете, знае каква атракция са сламките. Дъщеря ми е в състояние да откаже да пие любимия си фреш, ако в чашата няма сламка. Е, прекрасната новина е, че има сламки за многократна употреба. Те са прекрасна инвестиция и същевременно още една малка крачка по пътя.

  • многократна кухненска хартия

Вместо да купуваме непрестанно ролки с кухненска хартия, можем спокойно да си ушием 10-тина кърпи от добре попиваща материя, които да използваме в кухнята си.

  • многократни кутии за храна

Познавам доста хора, които дори когато ходят да си пазаруват на дребно – например маслини, си носят собствена кутия, в която ги слагат, вместо всеки път да взимат пликче или пък пластмасова такава.

  • многократна бутилка за вода и чаша за кафе

В последно време има толкова много варианти за многократни бутилки и чаши – бамбукови, стоманени, стъклени. Кой от кой по-красив на външен вид. Освен това, замислете се – 1 многократна бутилка за вода се равнява на колко пластмасови шишета в дългосрочен план? Същото се отнася и за многократна чаша за кафе. Колко кафета изпивате в деня? 2, 3, 4?! Ами ако си носите една чаша, в която да ви сипват кафето? Няма да е много трудно нали? А в същото време ще бъдете капката в океана, а не пластмасата, която трябва да бъде преработена.

  • разделно събиране на боклук

Все повече хора започнаха да събират боклука си разделно и да го изхвърлят в предназначените за това контейнери. В други страни това е масова практика, например в Италия съм го виждала нагледно. И за хората е нещо напълно нормално. У нас все още поради една или друга причина не е толкова разпространено, но има много хора, които изхръвлят по този начин боклука си.

До къде сме стигнали ние по пътя на нулев отпадък

Няма да лъжа, че не прилагаме всичко от горе описаните алтернативи. Това не означава, че не сме тръгнали по този път, дори напротив. Просто някои неща изискват малко повече време. У дома използваме многократни шишета за вода, пазаруваме в многократни торби. Намалили сме количеството козметика до абсолютен минимум и се стремим повечето неща, които слагаме върху кожата си да са напълно естествени – без химикали. Използвахме многократни пелени и кърпи, когато малката беше бебе. Това са малки крачки към една голяма промяна. С всеки изминал ден търсим алтернативи и се стремим да променяме живота си към нещо по-добро. Стремим се да бъдем по-добри и да дадем един добър пример на децата си.

Обобщение

Сигурна съм, че ако се замислите, ще можете да удължите много списъка с многократни продукти, които човек може да използва в ежедневието си. Винаги ще има още нещо, което можем да добавим, заменим, откажем или променим. Идеята ми не е да изреждам абсолютно всичко възможно, а просто да дам тема за размисъл в една малко по-различна посока. Истината е, че ако ние не започнем промяната, не се знае дали няма да стане търде късно в някакъв момент.
National Geographic имат една прекрасна идея и кауза – Планета или пластмаса. Там всеки може да даде своето обещание какво ще направи, за да помогне предотвратяването на попаданена 1 милиард пластмасови предмета в океана до 2020 година. Ако имате желание и интерес, предизвикайте себе си и дайте своето обещание – Планета или пластмаса?

Надявам се статията да ви допада и вдъхновява. Дори да изберете едно единствено нещо, което да промените в посока по-малко отпадък, това е чудесно! Ще бъдете част от хората, желаещи промяна и тръгнали по пътя на тази промяна. Предполагам, ще ви бъде интересно да разгледаде още наши статии за здравословен и осъзнат начин на живот – категория Лайфстайл.

Ако статията ви вдъхновява, моля ви я споделите, за да достигне до повече хора, които да се замислят по въпроса.

You may also like

Leave a Comment

error: