Home ПътешествияБългария Роженски манастир „Свето Рождество Богородично“

Роженски манастир „Свето Рождество Богородично“

април 8, 2019
Роженски манастир „Свето Рождество Богородично“

На първото пътешествие на малката имахме късмета да посетим Роженски манастир „Свето Рождество Богородично“. Спомням си, че имахме доста голяма програма за няколко дни в района на Сандански. Успяхме да изпълним голяма част от нея. Пътуването беше уж с цел почивка, а всъщност накрая се оказа, че е от типа – активна почивка, защото през цялото време буквално не спряхме да обикаляме различни забележителности около Сандански. Беше една чудесна екскурзия и ако се върна отново по онова време и трябва да избирам как да прекарам тези дни, отново бих избрала да ги прекарам по същия начин.

Роженския манастир беше част от програмата ни за втория ден, който прекарахме в Сандански. Имахме наистина голям късмет, защото докато бяхме в манастира печеше много приятно слънчице и имаше лек ветрец. Точно когато си тръгвахме обаче, времето рязко се промени и заваля дъжд.

Малко повече за манастира

Роженският манастир се намира в Пирин планина, на около 6 километра от най-малкия град в България – Мелник. Отстои на 16-тина километра от Сандански. Манастирът е разположен на почти 600 метра надморска височина, но пътувайки към него, човек остава с усещането, че се намира доста нависоко. До него няма редовен транспорт и се достига с личен такъв. След като ссе разходихме и похапнахме в Мелник, се запътихме към манастира. На това място определено лъха едно спокойствие и можехме дълго време да прекараме там.

Самият манастир е най-големият по рода си в Пиринска Македония и втори по големина в България (след Рилския  манастир).

История на манастира

Първите литературни източници, в които е споменат манастира са от 13 век, когато областта е управлявана от деспот Алексий Слав. Както голяма част от манастирите и църквите в България, по време на османското владичество, Роженският манастир е бил опожарен. През 16 век манастирът в претърпял отново големи разрушения, непосредствено след които е бил възстановен. Именно от тогава датира и главната църква в манастирския комплекс.

Роженският манастир претърпява най-бурно развитие през 19 век, когато става духовен и религиозен център. По това време той притежава и множество земи. През турското робство, манастирът е под гръцко влияние. Едва в началото на 20 век, става отново български.

Чудотворната икона в Роженския манастир

Смята се, че през 18 век Роженският манастир „Рождество Богородично“ е бил подворие на Атонския светогорски манастир Иверон. Тогавашният игумен възлага на монах Яков Иверски да направи копие на прочутата икона от Светогорския Иверски манастир „Света Богородица Портариса“. Иконата е позната под множество имена, някои от които са Панагия, Пазителка, Портариса, Портацница, Дверопазителка.

Ежегодишно на 7-ми септември в манастира се събират хора от цялата страна, за да се занесат своите дарове и да се помолят на Чудотворната икона. На следващия ден (8-ми септември) е храмовия празник на манастира и се прави шествие с иконата.

Състояние на манастира в момента

Комплексът е с неправилна шестоъгълна форма, в чиито център е разположена и манастирската църква. Тя датира от 16 век, като е обновена в началото на 18 век. Стенописите в църквата са от 16, 17 и началото на 18 век. В северозападнара част на църквата е разположен параклиса „Св. св. Козма и Дамян“, чиито стенописи са от 18 век.

няколко дни в района на Сандански - Роженски манастирЖилищните сгради образуват неправилната шестоъгълна форма и ограждат красив и добре поддържан двор. Те датират от два различни периода – Монашеското крило, построено през 16 век и още едно триетажно крило, което е изградено през 18 век от мелнишки еснафи. Извън манастирския двор има и Костница, която представлява двуетажна църква. Долния й етаж е играел роля на костница на умрелите монаси.

Към днешна дата, манастирът е действащ и отворен за посетители целогодишно. Там не се предлага настаняване, нито храна, но си заслужава човек да се разходи и да се потопи в атмосферата на това свято място. В района има множество хотели и места, където може да отседнете.

Какво друго да видите в района на Роженския манастир

В непосредствена близост до манастира се намират и известните Мелнишки земни пирамиди. Също така, както вече споменах, град Мелник е само на 6 километра от манастира. Той е част от 100-те национални туристически обекта. Ако разполагате с повече време може да се разходите до местността Рупите, където е и гробът на баба Ванга. Самуиловата крепост също не е много далеч, но трябва хубаво да си предвитие време, с което разполагате. Водопадите в планина Беласица също за чудесна идея за разходка в района на Сандански.

няколко дни в района на СанданскиНадяваме се статията да ви допада и да ви е била полезна. Може да ни последвате във FACEBOOK, както и в YouTube канала на Sunrising Life.

Още

Leave a Comment

error: