Home ПътешествияБългария Роженски манастир „Свето Рождество Богородично“

Роженски манастир „Свето Рождество Богородично“

by Sunrising Life
роженски манастир - забележителности около Сандански

На първото пътешествие на малката имахме късмета да посетим Роженски манастир „Свето Рождество Богородично“. Спомням си, че имахме доста голяма програма за няколко дни в района на Сандански. Успяхме да изпълним голяма част от нея. Пътуването беше уж с цел почивка, а всъщност накрая се оказа, че е от типа – активна почивка, защото през цялото време буквално не спряхме да обикаляме различни забележителности около Сандански. Беше една чудесна екскурзия и ако се върна отново по онова време и трябва да избирам как да прекарам тези дни, отново бих избрала да ги прекарам по същия начин.

Роженския манастир беше част от програмата ни за втория ден, който прекарахме в Сандански. Имахме наистина голям късмет, защото докато бяхме в манастира печеше много приятно слънчице и имаше лек ветрец. Точно когато си тръгвахме обаче, времето рязко се промени и заваля дъжд.

Малко повече за манастира

Роженският манастир се намира в Пирин планина, на около 6 километра от най-малкия град в България – Мелник. Отстои на 16-тина километра от Сандански. Манастирът е разположен на почти 600 метра надморска височина, но пътувайки към него, човек остава с усещането, че се намира доста нависоко. До него няма редовен транспорт и се достига с личен такъв. След като ссе разходихме и похапнахме в Мелник, се запътихме към манастира. На това място определено лъха едно спокойствие и можехме дълго време да прекараме там.

Самият манастир е най-големият по рода си в Пиринска Македония и втори по големина в България (след Рилския  манастир).

История на манастира

Първите литературни източници, в които е споменат манастира са от 13 век, когато областта е управлявана от деспот Алексий Слав. Както голяма част от манастирите и църквите в България, по време на османското владичество, Роженският манастир е бил опожарен. През 16 век манастирът в претърпял отново големи разрушения, непосредствено след които е бил възстановен. Именно от тогава датира и главната църква в манастирския комплекс.

Роженският манастир претърпява най-бурно развитие през 19 век, когато става духовен и религиозен център. По това време той притежава и множество земи. През турското робство, манастирът е под гръцко влияние. Едва в началото на 20 век, става отново български.

Чудотворната икона в Роженския манастир

Смята се, че през 18 век Роженският манастир „Рождество Богородично“ е бил подворие на Атонския светогорски манастир Иверон. Тогавашният игумен възлага на монах Яков Иверски да направи копие на прочутата икона от Светогорския Иверски манастир „Света Богородица Портариса“. Иконата е позната под множество имена, някои от които са Панагия, Пазителка, Портариса, Портацница, Дверопазителка.

Ежегодишно на 7-ми септември в манастира се събират хора от цялата страна, за да се занесат своите дарове и да се помолят на Чудотворната икона. На следващия ден (8-ми септември) е храмовия празник на манастира и се прави шествие с иконата.

Състояние на манастира в момента

Комплексът е с неправилна шестоъгълна форма, в чиито център е разположена и манастирската църква. Тя датира от 16 век, като е обновена в началото на 18 век. Стенописите в църквата са от 16, 17 и началото на 18 век. В северозападнара част на църквата е разположен параклиса „Св. св. Козма и Дамян“, чиито стенописи са от 18 век.

няколко дни в района на Сандански - Роженски манастирЖилищните сгради образуват неправилната шестоъгълна форма и ограждат красив и добре поддържан двор. Те датират от два различни периода – Монашеското крило, построено през 16 век и още едно триетажно крило, което е изградено през 18 век от мелнишки еснафи. Извън манастирския двор има и Костница, която представлява двуетажна църква. Долния й етаж е играел роля на костница на умрелите монаси.

Към днешна дата, манастирът е действащ и отворен за посетители целогодишно. Там не се предлага настаняване, нито храна, но си заслужава човек да се разходи и да се потопи в атмосферата на това свято място. В района има множество хотели и места, където може да отседнете.

Какво друго да видите в района на Роженския манастир

В непосредствена близост до манастира се намират и известните Мелнишки земни пирамиди. Също така, както вече споменах, град Мелник е само на 6 километра от манастира. Той е част от 100-те национални туристически обекта. Ако разполагате с повече време може да се разходите до местността Рупите, където е и гробът на баба Ванга. Самуиловата крепост също не е много далеч, но трябва хубаво да си предвитие време, с което разполагате. Водопадите в планина Беласица също за чудесна идея за разходка в района на Сандански.

няколко дни в района на СанданскиНадяваме се статията да ви допада и да ви е била полезна. Може да ни последвате във FACEBOOK, както и в YouTube канала на Sunrising Life.

You may also like

Leave a Comment

error: