Home ЛайфстайлЛайфстайл Значение на цветовете

Значение на цветовете

by Sunrising Life
значение на цветовете

Цветовете са навсякъде около нас. Именно те придават „вкус“ и „усещане“ в света, в който живеем. Както добре знаем, всичко около нас носи някакъв заряд и ни предава определена емоция. В този ред на мисли цветовете също са един огромен изтоник на енергия, респективно на настроения. В тази статия реших да разгледам шестте основни спектрални цвята. Наблегнала съм на някои основни неща, с които се свързват отделните цветове (червен, зелен, син, жълт, лилав, светло син), според психологията на цветовете.

Червен (енергия, възбуда, страст)

Това е цветът на действието. Той също така се свързва с енергичност и страст. В реалност този цвят на подсъзнателно ниво ни мотивира да предприемем действие. Сякаш крещи „Давай! Действай! Тръгни!“.

От друга страна червеният цвят може да даде увереност на по-срамежливите. Това е цвета на сексуалността и страстта. Обикновено се използва, за изразяване на любов.

Погледнато от маркетингова гледна точка, червеният цвят стимулира апетита. Поради тази причина много често присъсва в интериора на ресторантите.

В Китай, червеният цвят е цвят на късмета. Не прекалявайте обаче с червеният цвят, тъй като може подсъзнателно да ви направи леко нервни и дори агресивни.

Зелен (природа, спокойствие, хармония)

Това е цветът на баланса и хармонията. Изхождайки от психологията на цветовете, целеният цвят прекрасно балансира сърцето и разума, респективно емоциите и рационалното мислене. Това е позитивен цвят, които се свързва с израстването.

Зеленият цвят е комбинация от жълт и син, тоест съчетание от менталната чистота и оптимизъм на жълтото и емоционалното спокойствие, пприятено в синьото.

Зеленото се свързва с любов към природата, семейството и домът. Също така това е ветът на изобилието, материалното богаство.

Син (спокойствие, духовност, мир)

Това е цветът на доверието, честността и лоялността. Няма за цел привличане на внимание. От психологична гледна точка, синьото е символ на надеждността и отговорността.

Синият цвят се стеми към мир и спокойствие и насърчава както физическото, така и психическото спокойствие. Намалява стреса и създава усещане за спокойствие. Това е цветът на ораторите, учителите, хора, които говорят пред публика.

Това е цвета на духа и предаността. Също така навява носталгичност. Това е цвета, живеещ в миналото и свързан с всичко, което е преживяно в миналото.

Жълт (щастие, надежа, философия)

Жълтият цвят е свързан с лявото полукълбо у човак, а именно с логичната страна. Жълтото навява идея за щастие, надежда, спокойствие и забавление. Това е идеалният цвят за предизвикване на ентусиазъм към живота, повече увереност и оптимизъм.

Жълтият цвят помага вземането на решения, свързани с чисти мисли и идеи, както и за фокусиране.

Това е цвят, който не се свъзва с емоциите – „От главата, а не от сърцето“. Свързан е с егото и личната самооценка. В случай, че преминавате през промени в живота си, то тогава може би жълтият цвят би ви привличал и подхождал много.

Лилав (интелигентност, духовност, изобилие)

Лилавият цвят е цвета на въображението и духовността. Тойс тимулира въображението и вдъхновява. Този цвят ни позволява да се докоснем до нашите най-дълбоки мисли. Лилавото има най-висока вибрация във видимия спектър.

Според значението на цветовете, лилавото и виолетовото са цветове, които символизират бъдещето и мечтите. От гледна точка на психологията на цветовете, лилавото е цвета на хармонията на ума и емоциите, водещ до психическо равновесие и стабилност.

Лилавото се свързва с кралските особи и благородниците, създавайки впечатление за лукс и богатство.

Светлосин (прохлада, чистота, спокойствие)

Това е цвета на откритата комуникация и чистата мисъл. Този цвят зарежда душата и я освобождава от стреса и умората, като облекчава чувството на самота.

Понякога този цвят може да бъде идеалистично отдалечен от емоционалните реакции. Той по-скоро е спокоен, съсредоточен и хладен. Ако присъства в големи количества в живота ви, може да ви създаде емоцинален дисбаланс, изразяващ се в свръх-емоционалност или другата крайност.

Светло синьото може да бъде прекалено егоцентрично, тоест да издигне вашите собествени нужди и желания над тези на останалите. В същото време обаче може да ни помогне за изграждане на самочувствие и любов към себе си.


Съвсем накратко това са някои основни неща за шестте основни цвята. В зависимост от вашето моменто състояние, можете да наблегнете на конкретен цвят, който би ви помогнал да преминете в друга „вибрация“ и настроние. Скоро ще разгледам по-подробно всеки отделен цвят, за да добиете по-задълбочена представа за силата на цветовете.

Кой е вашият любим цвят? Смятате ли, че любимите ни цветове могат да определят до известна степен нашият характер и темперамент?

Ако статията ви е полезна и интересна, можете да ни последвате във FACEBOOK за повече цветни и пъстри истории.

You may also like

Leave a Comment

error: