Home Пътешествия 9 забележителности в Родопите

9 забележителности в Родопите

by Sunrising Life

В последно време обсъждаме идеи за разходка в Родопите. Започнах да правя проучвания къде да отидем и установих, че всъщност сме били на доста места в тази планина. Освен, че си направих списък с места, които да посетим като се постопли времето и се раззелени навън, направих и един с местата, на които сме били. Преди повече от 2 години имахме един трип, когато посетихме – Караджов камък, Кръстова гора, Асеновата крепост и Белинташ. Ето и забележителностите в Родопите, на които сме били и които ви препоръчваме да посетите.

1.Кръстова гора

Кръстова гора се намира в централните части на Родопите. Мястото е наречено така, поради факта, че е изградено във вид на кръстообразна поляна. Намира се на около 200 километра от София и е прекрасна дестинация дори за еднодневна разходка. Кръстова гора е част от триадата – Кръстова гора, Караджов камък, Белинташ. Счита се, че мястото е силно енергийно и желанията, пожелани там се сбъдват.

2.Белинташ

Белинташ преставлява продълговато скално плато, за което има много и различни легенди и истории. То се намира на около 30-тина километра от Асеновград, като до подножието се стига с автомобил. След това следва кратка разходка. Според една от историите, мястото е образувано от изгригването на вулкан, чиито кратер е застинал на Караджов камък. В превод Белинташ означава „камък на живота“ или „камък на позитивната енергия“. След Перперикон, Белинташ е вторият по големина скален култов комплекс в страната ни.

3.Караджов камък

Караджов камък е скален феномен, разположен в западната част на Родопите, близо до село Мостово. Това е третия връх от триадата. Смята се, че трите върха – Кръстова гора, Караджов камък, Белинташ олицетворяват три свята – света на боговете, свете на мъртвите и света на живите. Караджов камък има два скални зъбера, между които има загнезден един огромен камък. До скалното плато има около 15 метра отвесна скала, по която има дървени стълби и метален парапет. Те водят до високите части, като се преминва под самия камък. Ако сте решили да се резхождате в този район на България, може да съчетаете това място с посещение на Белинташ и Кръстова гора. За ориентир – Караджов камък се намира на около 5 километра от Кърстова гора.

4.Асенова крепост

Асеновата крепост се намира само на 2-3 километра от Асеновград. Ако сте в района на Пловдив, не я пропускайте. Мястото е много добре устроено и леснодостъпно. Има сведения, че Асеновата крепост е съществувалаоще по времето на траките. След това по византийско време е била преустроена така, че да охранява вратата на Беломорския проход.

Пътешествия в България и Европа - Асенова крепост Крепостта е част от 100-те национални туристически обекта и на място могат да ви сложат печат. Тя е една от най-атрактивните забалежителности в Пловдивския район, известна още под името Петришка крепост (идва от гръцкото „петрос“ – камък).

5.Връх Снежанка

Връх Снежанка се намира на около 15 километра от град Смолян и се извисява над Пампорово. Със своите  1926 метра надморска височина той е леснодостъпен. До него може да стигнете по различни начини – с кола, с колело, пеша или пък със седалков лифт от Студенец. По продължение на маршрута има множество табели и маркировка, така че няма как да се изгубите. На самия връх има изградена телевизионна кула. Снежанка е част от 100-те национални туристически обекта.

6.Пещера Дяволското гърло

Пещерата се намира на около 2 километра северно от село Триград, в западните части на Родопите. Мястото е целогодишно отворено за посетители и благоустроено. Туристическият маршрут в Дяволското гърло е 30 метра, докато цялата дължина на пещерата е около километър. Пещерата е пропастна и формирана от пропадане на земните пластове. В нейната голяма зала се намира най-големият подземен водопад на Балканския полуостров.

7.Ягодинска пещера

Ягодинската пещера се намира на десния бряг на Буйновска река в Буйновското ждрело, на около 20-тина километра от Девин, в Западните Родопи. Тя е четвъртата по дължина пещера в България и най-дългата в Родопите – 8,5 километра. Туристическият маршрут е с дължина около километър и преминава през вход и изход, които са изкуствено направени. Истинския вход към пещерата се намира на няколко стотин метра надолу по тежението на реката. Ягодинската пещера е една от най-посещаваните пещери в България и определено заслужено си го е извоювала.

8.Чудните мостове

Чудните мостове са скален феномен в Западни Родопи, разположени в подножието на връх Голям Персенк. Те се намират на около 80 километра от Пловдив и 3 километра от Чепеларе. В миналото мостовете са били част от голяма мраморна пещера, но с времето големи късове от пещерата са пропаднали и така се образували мостовете. Има два моста – голям и малък. Големият се състои от 3 арки, дълъг е близо 100 метра и широк 15 метра.  Малкият мост се намира на 200 метра от големия, но е непроходим. Чудните мостове също са част от 100-те национални туристически обекта.

9.Крепостта Цепина

Крепостта Цепина се намира на около 6 километра от село Дорково край Велинград в Западните Родопи. Тя е била действаща през Средновековието. С автомобил се достига до паркинг, в подножието на крепостта, а до най-високата й част има пътека с дължина 700-800 метра.

Крепост Цепина От горе се разкриват страхотни панорамни гледки към Родопите. Ако сте в района на Велинград и се чудите какво да разгледате наоколо, не се колебайте и отидете до Цепина. Ето и още няколко идеи за места кай Велинград.

Като за финал

Това са някои интересни места в Родопите, който задължително трябва да посетите. Повечето са наистина леснодостъпни подходящи за разходка с малки деца. В Родопите има такова изобилие от забележителности, че нямаме търпение да дойде пролетта и да се отправим натам. Набелязали сме си няколко местенца, които изглеждат наистина страхотно и се надяваме тази година да успеем да стигнем до тях. Сред тях са Орфееви скали, Орлово око и каньона на Водопадите. Има още няколко в списъка ми, но ще ги запазя в тайна – нека бъдат изненада. Надявам се скоро да мога да направя сборна статия на новите места в Родопите, които сме посетили.

Надявам се статията да ви е харесала и да е била полезна и интересна за вас. Можете да разгледате още интересни предложения за красиви места в България в категория Пътешествия

Може би ще ви е интересно да прочетете , както и 6 манастира край София.

Последвайте ни във FACEBOOK, където споделяме нашите най-нови пътешествия и разходки, както и в YouTube каналът ни, където можете да видите различни интересни места.

You may also like

Leave a Comment

error: