Home ПътешествияБългария Драгоманско блато – за един ден и близо до София

Драгоманско блато – за един ден и близо до София

by Sunrising Life
разходка около София - Драгоманско блато

Времето започна да се затопля и все по-често си задаваме въпросът „Къде да отидем през почивните дни?“. В повечето случаи търсим вариант за разходка около София, когато не сме планирали предварително пътуването си. Местата за разходка близо до София обаче, започнаха лека полека да се изчерпват. От дълго време насам в списъка ни стоеше Драгоманското блато. Все чаках удобния момент, за да тръгнем натам. Е, този момент леко ми се изплъзна или по-скоро моите намерения се оказаха в разрез с на Пепи плановете.

Беше се разбрал с група фотографи да ходят някъде за изгрев. Дълго време се чудеха къде и накрая като дестинация бе избрана именно Драгоманско блато. Ех, размина ни се с Рая този път. Не можем да си го причиним – температура под нулата, студ, мрак, ранно ставане и пътуване до там. Ами, мерси! Не е за всеки това с изгревите, да не кажа, че е предимно за фотографи. Само те са тези луди, които тръгват през глава навсякъде, само като видят „обещаваща прогноза“ за времето. Под обещаваща определено нямам предвид благоприятна за разходка. В случая „обещаваща прогноза“ е еквивалент на красиво небе с изгряващо слънце. Останалото няма значение – да духа, да вее, да вали – нищо не може да ги спре.

разходка около София - Драгоманско блато по изгревИ понеже аз съм „писателят“и от наистина много време проучвам за Драгоманското блато, реших да напиша тази статия, въпреки че лично не съм ходила все още. Въпрос на време е и с Рая да стигнем до там – при подходящи според моите разбирания условия – поне 15 градуса със слънчице, без вятър – рай за разходка!

За доста хора, а дори за мен в началото, когато прочетох за тази дестинация, ми стана странно. Да се разхождам до и в блато?! Хм, не звучи особено примамливо, предвид, че си представям тиня, лоша миризма на жабурняк, жаби и още подобни цветни картини. Да, но това блато не е като онова блато. То е най-голямото карстово блато в България и е единствено по рода си. Определено е много красиво, а разходката там със сигурност си заслужава.

Малко повече за Драгоманското блато

Информация за блатото

Блатото е дълго около 3,3 километра и широко 1,8 километра. Водите му се разливат в безотточна котловина между възвишението Чепън и склоновете на хълма Три уши. Намира се на около 700 метра надмосрка височина, като водната му площ варира според сезона и валежите. В северните му части има понор, който служи за естественото оттичане на водите на блатото.

Къде се намира Драгоманско блато и как се стига до него

Драгоманското блато се намира на около 40-тина километра от София и 3 километра от Драгоман. До него се стига като трябва да пътувате по пътя за Годеч. За да стигнете до блатото, се преминава през град Драгоман. Хубавото е, че навсякъде има табели и няма как да се объркате.

разходка около София - Драгоманско блато от високоИстория на блатото

В началото на 20 век Драгоманското блато е било пресушено. По това време е изградена и система за отводняване. В средата на 20 век понорът бива разширен, като се изграждат още дрениращи канали и помпена станция. Пресушените територии били превърнати в земеделски земи. Отглеждали се пшеница, царевица, просо, люцерна и други. След 1989 година, с настъпването на иконимическите промени, пресушаването на блатото е прекратено и то започва по естествен път да се пълни отново. След като изпомпването на водите е спряно, блатото бързо се възстановява.

Флора и фауна

В миналото блатото е било дом на много редки видове птици и растения, които за жалост изчезват, поради пресушаването му. Там се е срещало и хищното растение алдровандра. Редом с него са изчезнали още много интересни видове растения. Към момента там могат да се видят дестки растителни видове, сред които и дивата орхидея. В блатото гнездят цели 130 вида различни птици, представителите на бозайниците са над 20 вида. Има също така земноводни, влечуги и различни видове риби. Флората и фауната в района на Драгоманското блато определено са впечатляващи.

разходка около София - Драгоманско блато отгореЗа нашето посещение – посещението на Пепи

Или по-скоро за посещението на Пепи, пък като отидем всички, ще добавя още към разказа. Стана може би в 5 сутринта или пък по-рано, не знам. С една голяма група фотографи са се отправили към Драгоманското блато. Разбира се пристигнали преди изгрева, защото основната идея беше именно изгрев. След това всеки се потопил в своя си „арт свят“ и са снимали. Интересно нали?! Хаха! Няма значение, трябва да има и хора като тях, за да можем да гледаме тези красиви снимки и видеа.

Като цяло през цялото блато преминава дървено мостче – пътека, по която да се разходите и да се потопите изцяло в атмосферата на мястото. Освен това доброволци от сдружение „Балкани“ изграждат още множество дървени мостчета, които са приказни за разходка и снимки.

По време на разходката си ще можете да се насладите на различни птичи песни, ще чувате жабките и щурците. Несъмнено преживяването ще е много приятно. Най-доброто време за посещение на Драгоманското блато е през пролетта април-май месец, когато всичко е зелено и ухае на пролет, а същевременно не е прекалено топло (там няма къде да се скриете от слънцето).

Като за финал

Това е за сега от нас за Драгоманското блато. Скоро, като отидем отново там, този път в пълен състав, ще разказвам повече за нашата разходка. То с Рая пътешествията винаги са едно голямо приключение, особено откакто иска да прави всичко самостоятелно. Между другото в района има още няколко интересни местенца за посещение, за които ще ви разказвам повече, когато ги посетим.

До тогава ще се любувам на красивите снимки и видеа, които Пепи е направил. Добре че си имаме един такъв ентусиаст в семейството, които да запечатва красвите природни мигове, защото с Рая обичаме да си поспиваме.

Може би ще ви е интересно да прочетете още 10 идеи за разходка край София през почивните дни, а също и 6 манстира около София, където да се отбиете. За повече разкази от нашите разходки из България и Европа, може да разгледате категория Пътешествия.

You may also like

Leave a Comment

error: