Home ЗдравословноЗдравословно Основни правила на здравословното хранене – проф.Неумивакин

Основни правила на здравословното хранене – проф.Неумивакин

by Sunrising Life
Основни правила на храненето, Здравословно хранене как да се храним правилно

В последните години за жалост се наблюдава увеличаване на болестите и болните хора. Това се дължи на много фактори, като със сигурност храненето и начина на живот имат главен принос. От доста време насам в библиотеката ни седеше една книга, която си чакаше момента. Ето, че дойде нейния ред да бъде прочетена и се натъкнахме на изключително интересни и фундаментални неща за човека и неговото здраве. В книгата са засегнати всички видими и невидими аспекти на съществуването. Голяма част е отделена на храненето. В нея авторът – проф.Иван Неумивакин разкрива множество истини и важни съвети за това как да се храним правилно, за да бъдем здрави. Ето какво казва авторът за храносмилателната система:

Работата на храносмилателния тракт ще бъде добра само тогава, когато употребявате постоянно груба растителна хвана в суров вид и същевременно ограничавате животинксите белтъци, мазната храна, тестените изделия и сладкото.

По същество, човешкият организъм е сложна система, в която всичко трябва да е в равновесие и тя се стреми непрестанно към това равновесие. С вредните храни, които консумираме ежедневно, ние затлачваме организмите си и след това се опитваме да ги „оправим“ с различни лекарства, имуностимулатори, имуномодулатори и какви ли не други химични субстанции с неясни ползи.

Основни правила на храненето

1.Съотношение на продуктите

В своята книга Неумивакин казва, че съотношението на продуктите, които консумираме трябва да бъде:

 • 50-60% растителна сурова храна
 • 20-25% въглехидрати
 • 15-20% белтъчини
 • 5-10% мазнини – свинска мас, растително масло, орехи и семки

Колкото повече остарява един човек, толкова повече растителната храна трябва да нараства. Той казва, че ако искаме да се радваме на здраве, дълголетие и „сладък“ живот, трябва да консумираме горчиви храни. И обратно ако се стремим към болести и „горчив“ живот – консумиране на сладко.

2.Приемане на течности

Професорът съветва течности да се пият поне 15-тина минути преди хранене и миниму час и половина след това. Също така казва, че е хубаво след хранене устата да се изплакне, което ще подобри хигиената на устната кухина. За да бъде обработена храната, основна роля има стомашния сок. Приемайки течности преди, по време на хранене и непосредствено след това, ние разреждаме стомашните сокове. Това води до намаляване на концентрацията на стомашните сокове и силата на киселината не е досатъчна, за да обработи приетата храна. Така започват гнилостни процеси в червата, което от своя страна води до затлачване на организма и поява на различни заболявания. Сигурна съм, че вече сте срещали идеята, че здравето идва от здравите черва.

3.Разделно приемане на храната

Авторът съветва растителната храна да се приема 10-тина минути преди въглехидратите и белтъчините.

4. Да не се смесват групите храни

Също така не бива да смесваме въглехитратна храна с белтъчната такава.

5.Да се пие вода, която е получена чрез топене

Този съвет го срещаме за пореден път и в тази книга. Попадала съм на твърдение, че водата трябва да е поне 2 пъти замразяване преди да се пие.

6.Да се избягват някои храни

Не трябва да се консумират следните продукти:

 • прясно мляко
 • рафинирани продукти – колбаси, сладкарски изделия, бял хляб, бисквити
 • мазни бульони
 • пържени храни

Според различни изследвания и проучвания се стига до изводът, че пушените колбаси например, вредят на организма, колкото и кутия цигари. Най-добрите начини за обработка на храната са варене, печене, задушаване и готвене на пара (прочетете повече за Ползите от готвенето на пара).

7.Много е важно да сдъвквате храната добре

При грижливото сдъвкване вкусът на храната изчезва в устата ви. Тогава засищането става по-бързо, като същевременно се изяждат по-малки количества храна. Което от друга страна води и до сваляне на излишни килограми. Зле сдъвканата храна (особено ако са съчетани въглехидрати и белтъчини, което се прави много често) спомага за появата на патогенни микроби и бактерии. Тези патогени се хранят с гниещите в червата белтъци, което води до образуване газове, съдържащи сероводород, амоняк и метан. Ако се храните разделно, като в менюто ви преобладава растителна храна, то газовете няма да създават дискомфорт.

8.Когато се храните трябва да сте позитивни и да се чувствате добре

Тази идея заляга и в писанията на Учителя (Петър Дънов). Не трябва да се храним, когато сме ядосани, сърдити или изпитваме някакви негативни емоции. Емоциите ни могат да „преструктурират“ храната и вместо да е полезна за нас, тя може да ни вреди.

9.Дайте си почивка след хранене

Това означава да оставите малко време на организма ви да отпочине, защото обработката на храната не е лек процес и хаби много енергия.

10.Хранете се често, но по малко

Стремете се да не преяждате. По-добре да хапвате често, но по-малки количества, отколкото веднъж, но като за цял ден (образно казано). Вечерята трябва да е преди 20 часа. Преди лягане се позволява хапване на млечнокисели продукти или плодове.

11.Давайте почивка на тялото си веднъж в седмицата

Направете така менюто си, че поне един ден в седмицата да ви бъде разтоварващ. През този ден консумирайте плодове и/или сокове.

12.При повишена температура приемайте само течности

Това също е нещо, на което попадам не за пръв път като правило. Човешкият организъм е една много добре работеща система, която при неразположение като повишена температура има нужда от време, за да се справи и отново да влезе в равновесното си състояние. Сваляйки температурата с различни медикаменти, ние всъщност не решаваме проблема, а замаскираме следсвието и затрудняваме оздравителния процес, който тялото ни само активира. При висока температура е хубаво да приемаме течности – вода, сокове, компоти, докато телесната температура се нормализира.

13.Движете се

Храната която поемаме следва да се компенсира с движение и спорт. Движението е здраве и ежедневно трябва да даваме това здраве на телата си.

14.Не оставяйте прясно приготвена храна

Хубаво е да изяждаме храната си прясна. Подгряването я прави „мъртва храна“.

15.Оптимален режим на хранене

Храненето е процес, които използва много енергия. Той включва преработването на храната, усвояването на хранителни вещества и изхвърлянето на отпадъчните продукти. Ето и няколко простички правила, които да следвате, за да успеете да си създадете оптимален режим на хранене:

 • да се яде по-малко количесто храна, което да е еднородна и предимно растителна
 • да се ограничават сладкото и пушенето
 • обемът на храната (приходът) трябва да бъде по-малко от движението (разходът)

16.Да се справим с нарушенията в храносмилателната система

Едно от най-често срещаните нарушения е запекът. Точно от там произтичат и редица заболявания. Както вече споменах, за да бъдем здрави трябва да имаме здрави черва. Наличието на гнилостни процеси в храносмилателния тракт, шлаките, газовете, запекът са все сигнали, че нещо не е наред и сме извадили тялото си от равновесието му.  За да имате „редовен стомах“ или да се изхождате редовно (ежедневно) трябва да се пие сутрин до 7 часа по една чаша вода със стайна температура. След това трябва да се пие вода пред целия ден на всеки 1-2 часа.

Като за финал

Да бъдем здрави е въпрос на избор и този избор трябва да бъде информиран. Хубаво е да сме запознати с това как действа човешкия организъм и да осъзнаем, че природата ни е направила съвършени и телата ни непрестанно се стремят към равновесие, което могат да постигнат сами, стига да не им пречим. Много е важно да знаем какво консумираме, как то ни действа и какви ще бъдет последиците.

Може би ще ви е интересно да прочетете статията Всичко за глутена, Полезни или вредни са млечните продукти, както и Всичко за захарта, което трябва да знаете

Надявам се статията да ви е била интересна и полезна. Може да разгледате още статии на тема здравословно хранене и начин на живот в категория Здравословно.

You may also like

Leave a Comment

error: