Home ЛайфстайлЛайфстайл Естествено раждане и нормално раждане – безценни ползи

Естествено раждане и нормално раждане – безценни ползи

by Sunrising Life
Естествено раждане - нормално раждане, нормално или секцио

Раждането е един изключителен момент, който всяка жена преживява по различен начин. Не случайно е казано, че няма две еднакви раждания. Това, което знам със сигурност е, че нормалното раждане е естествен процес, през който почти всяка жена може да премине. Естествено раждане е раждане, при което не се използват медикаменти и интервенции. За жалост в последните години, раждането от нормален биологичен процес, се е превърнало в медицинско събитие. Все повече са жените, които буквално се оставят в ръцете на лекарите, вярвайки че те знаят най-добре. А дали това е така? Нищо лично спрямо лекарите, нито пък спрямо жените, които им се доверяват сляпо.

Когато се подготвях за първото си раждане, изгледах огромно количество видеа и филми с нормални раждания. В началото бях изключително уплашена. С течение на времето успях да осъзная, че това е най-естественото нещо, през което може да премине една жена. Любими ми бяха видеата с жените, които раждат в домашни условия. Такава красота, нежност, любов, интимност и споделеност има в тях, че дори пишейки за тях настръхвам.

Естествено раждане

Под естествено раждане се разбира нормално раждане, при което не се използват никакви медикаменти и интервенции. Някъде бях попаднала на определение, което ми допадна много. То гласи, че „естественото раждане е съвкупност от физическа, психическа, емоционална и интелектуална подготовка, която гарантира че майката ще се наслади и ще бъде щастлива със своята бременност и раждане“.

Честно казано ми е мъчно, че жените са се отдалечили от себе си и природата си и оставят някой външен човек да „води“ ТЯХНОТО собствено раждане. Да води този уникален процес, който само жената, свързана със себе си може да води по най-добрия начин. Натъжа ме факта, че жените се страхуват да не навредят на бебенцето си докато раждат, че не осъзнават, че те всъщност са най-доброто нещо за своето бебе и не е необходимо някой друг да им казва какво и как да правят. Особено в този момент – в момента на раждането, жената трябва да слуша себе си, тялото си и да се остави на процеса. Да, процесът просто се случва. Да, болезнен е в повечето случаи, но раждането е един огромен ритуал, през който и бебето и майката трябва да преминат, за да се появи новия живот. Ползите от естественото нормално раждане са наистина много, както за майката, така и за бебето. Ето и някои от тях:

1.По-бързо възстановяване

Когато не са използвани обезболяващи и различни медикаменти, майката се възстановява много бързо. Това се дължи на факта, че раждането е НОРМАЛЕН ПРОЦЕС, за който жената е създадена. Логично е, когато този процес протече по естествен начин, без чужда външна намеса, тялото само да се върне по обратния път – на възстановяване. Много често, жените които раждат нормално, могат да се движат няколко часа след това без проблем.

2. Естественото раждане е по-безопасно за бебето

Епидуралните упойки и другите медикаменти, които се използват по време нараждане може да не са толкова безопасни, колкото ни се иска. Например епидуралната упойка може да причини внезапно падане на кръвното на майката, което води до по-малко кислород за бебето. Това може да причини фетално страдание и в такива случаи много често се прибягва към цезарово сечение.

След упойка, бебенцата са много по-неориентирани и това може да се наблюдава дори до месец след раждането. Докато са в тялото на майката, плацентата помага изчистването на бебенцето от токсините. Но когато то вече се е родило, черния му дроб трябва сам да се справи с тази задача. Облекчаването на болката чрез медикаменти може да предизвика и други странични ефекти върху бебето като:

 • Депресия на централната нервна система
 • Респираторна депресия
 • Нарушено ранно кърмене
 • Променено неврологично поведение
 • Намалена способност за регулиране на телесната температура

3.Естественото раждане позволява да се избегнат различни интервенции

Епидуралната упойка обикновено е първата интервенция, която жените сами избират, в желанието си да намалят болката. Според мен я избират повече от страх, а не толкова от това, че няма да понесат болката. За жалост обаче, в повечето случаи тя води след себе си други интервенции. По време на раждането, най-важният хормон е окситоцинът. Епидуралната упойка възпрепятсва неговото производство и забавя родилния процес. От тук следва, че трябва изкуствено да се влее окситоцин в родилката, което води до силни и болезнени контракции.

В много случаи, раждането с епидурална упойка е по-продължително. Понякога бебето не може да заеме оптимална позиция и се налага изваждане със секцио.

4.Свобода по време на раждането

Естествено раждащата жена има свобода по време на своето раждане. Свобода да се движи, да избере сама позата, в която й е удобно да бъде, да се храни и приема течности. Доказано е, че лежането по гръб по време на раждане е много далеч от оптимална поза за раждаща жена. То води до по-слаби контракции и удължено раждане, както и до по-висок ръст на цезаровите сечения.

Естествените раждания намаляват риска от цезарово сечение. Планирането на естествено раждане с обучени професионални акушерки намалява риска от цезарово сечение от 30% до около 5%. За жалост това у нас е тема табу и все още сме много далеч от този момент. Наемането на дула намалява риска от цезарово сечение с 60-80%. Има някои места и в България, които позволяват ако не изцяло, то поне частично, жените да се добличат до естествено раждане. Много силно се надявам с годините това да се промени и жените да „изземат властта на лекарите“, защото раждащата жена знае най-добре от какво има нужда по време на раждането на нейното бебе.

Няма по-хубаво нещо от това да имаш свобода докато раждаш. Правени са множество изследвания, който сочат че свободните движения дават възможност на жената да намери най-удобната и безболезнена поза за нея. Това от своя страна подобрява качеството на контракциите и намалява болката. Има множество естествени обезболяващи, които могат да бъдат използвани.

5.По-добро развитие на мозъка на бебето

Според редица проучвания при нормалното раждане се освобождава един определен протеин в мозъка на новороденото, който спомага по-доброто развитие на мозъка. Той се освобождава, когато хипокампусът на бебчето се намира в родовия канал, където бива стимулиран. Друга полза от този протеин е, че спомага метаболизирането на мазнините. Това е от съществено значение за кърменето.

6.Дава на майката чувствто за контрол

Усещането да контролираш сам раждането си е незаменимо. Да се слееш с тялото си и с бебето си и да оставиш процеса да се случва въпреки теб е.. УАУ. Доказано е, че жените могат да контролират болката си и своите телесни функции. Жените, които са привърженици на естественото, недирижираното, домашното и дори неасистираното раждане, знаят че това пътуване на майката и бебето, наречено раждане е необходимо. За да се превърне една жена в майка, тя трябва да премине през това прекрасно състояние и през тази болка. В същото време, знаеки че разчиташ на себе си и усещайки тялото си, това дава чувство за котрол и сила. Много жени имат прилив на естествени ендорфини по време на своето раждане и за тях не всичко е болка, а дори и болката може да е приятна (не е нужно да сте мазохист, за да бъде така).

7.По-кратко и лесно раждане

При естественото раждане окситоцина дава сигнал на матката да започне да се свива. Това от своя страна води до сигнал към мозъка да започне да поризвежда и изпраща ендорфини, които се естествени болкоуспокояващи. Епидуралните упойки пречат на този коктеил от хормони да се осъществи и могат значително да забавят раждането.

При епидурална упойка, много често не можете да чувствате долната част на тялото си. Това води до невъзможност да се движите и до притъпено усещане на контракциите. Също така, ако не можете да почувствате контракциите си, не можете да напъвате в точното време и с правилната сила, за да помогнете на бебето да излезе. Това води до по-трудно и по-дълго раждане, което при естественото раждане липсва.

8.Улеснява кърменето

Доказано е, че начинът, по който протича раждането има пряка връзка с първите часове и дни от кърменето. Практиките, които за жалост се използват в много родилни домове у нас – изкуствено предизвикване на раждането, различни интервенции по време на раждането, разделянето на майката и бебето, епидуралните упойки засягат много силно началото на кърменето. В самото начало майката и бебето трябва да продължават да бъдат едно. Бебето трябва да се слага на гърда възможно най-често. Не случайно първите три месеца на бебето се наричат четвърти триместър.

При използване на болкоуспокояващи или епидурална анестезия може да се проявят различни проблеми в началото на кърменето като:

 • забавяне на първото кърмене
 • способността на бебето да суче, гълта и диша може да бъде дезорганизирана
 • сукателният рефлекс на бебето може да бъде забавен и депресиран

Най-важното време за установяване на връзка с кърменето е в първите минути и часове след раждането.

9.Позволява активно участие на партньора

За много жени е голям страх партньорът им да присъства на раждането на детето им. Разбирам, това не е за всеки мъж и всяка жена. За мен лично това беше част от уникалността на преживяването. Да видиш как собствената ти жена дава живот на детето ти е безценно, както според мен, така и според Пепи. Подкрепата, която може да ти даде партньорът по време на раждането също е незаменима. А преминавайки заедно през това пътуване, неминуемо се сближавате. Противно на страховете на жените, че мъжът ще се погнуси, отдалечи, отдръпне и какво ли още не, всъшност мъжете преживяват много лично този сакрален момент в живота. Раждането е любов от пръв поглед – любов между жената, мъжът и бебето. Смятам, че когато мъжете успеят да осъзнаят колко важно е тяхното присъствие и каква сила могат да дадат на половинките си в този момент, раждането за повечето жени ще се превърне в много по-положително преживяване.

10.Естественото раждане дава здравословна чревна флора на бебето

Чревните бактерии играят важна роля в изграждането и поддържането на силна имунна система и правилното храносмилане. Бебетата, родени по естествен начин имат по-разнообразна чревна флора, която придобиват в родовия канал. Проучванията показват, че бебетата, родени чрез цезарово сечение, имат по-малко разнообразна чревна флора и е по-вероятно да имат вредни бактерии.

11.Намалява риска от различни заболявания

Според последни проувания на Британския Медицински Журнал, бебета родени с цезарово сечение са по-склонни към затлъстяване, диабет тип 1 и астма с напредване на възрастта. До известна степен това се дължи на чревната флора, която споменах малко по-горе. Всъщност тя е ключов момент в изграждането на имунитета на бебето.

Разбира се, това не означава съвсем да се отхвърли цезаровото сечение. Това е медицинска интервенция, която е животоспасяваща и има случаи в които се налага.

12.По-добри двигателни и социални умения

Доказано е, че късното клампиране на пъпната връв има множество ползи за бебето. Има проучване, което установява, в което се установява, че бебетата, които са имали отложено прерязване на пъпната връх, имат по-добри фини двигателни и социални умения от тези, чиято пъпна връв е прерязана непосредствено след раждането. Това е особено вярно за момчетата. Изследователите предполагат, че момичетата са по-защитени от високите нива на естроген в утробата.

Как да се подготвим за естествено раждане?

Всяка жена, която ще ражда за първи път се притеснява и страхува. Страхът идва от неизвестното. Така че моят съвет е да се информирате. Четете, гледайте филми за раждане, клипчета с раждания. Почувствайте се компетентна по темата. Ако искате раждането ви да бъде нормално, трябва да бъдете информирани – да знаете правата си и какво да изисквате, когато постъпите в болница. Бременността и раждането са период в живота на жената, на който според мен тя трябва да се отдаде. Да намери собствния си път в това пътешествие и да случи нещата без страх. Естественото раждане е начин на мислене и светоусещане за мен. Много е важно жената да го почувства и за себе си да знае, че това е нейния избор и път. Ето някои неща, които ви препоръчвам да направите, за да се подготвите за едно нормално и/или естествено раждане:

 • четете, четете и пак четете

Има толкова много литература в днешно време, че човек може да се изгуби. Четете и намерете кое резонира на вас и половинаката ви най-много. Изградете си концепция за това кое е вашето и как искате да протече вашето раждане.

 • включете се в курс

Можете да посетите някой курс за бременност и раждане, където се обхващат много различни апекти от тези два периода.

 • мислете положително

Изхвърлете от себе си всички страхове и негативни убеждения. Жената е родена, за да дава живот и това е най-естественото нещо на този свят. Няма от какво да се страхувате. Доверете се на интуицията си, на тялото си и на бебето си. Нещата ще се случат по най-добрия начин, стига да не им пречите със страховете си.

 • намерете акушерка и лекар, на които да се доверите

Много е важно да се чувствате спокойни и уверени в хората, които ще ви асистират на раждането. Предпочитам думата „асистират“ пред „водят“, защото вие самите можете да водите своето раждане по най-добрия начин.

 • движение, движение и пак движение

Движението, физическата активност и добрата физическа форма са от съществено значение за раждането. Така че – движете се, разхождайте се, живейте си живота с кеф. Бременността не е болест.

 • хранете се балансирано и здравословно

Това е много важен момент за здравето на бебето, както и за вашето. Не казвам да с еограничавате, но се стремето в менюто ви да присъстват колкото може повече полезни храни.

Финални думи

Ами сякаш това е от мен по темата за естественото раждане. Винаги казвам и ще продължавам – доверете се на процеса на раждането! Няма нищо по-прекрасно от едно красиво естествено раждане. Той ще се случи въпреки вас. Премахнете страховете и бъдете сигурни, че всичко ще бъде наред, защото ние с нашите мисли си създаваме реалността. Бъдете усмихнати, позитивни и се информирайте. Нека изборите, които правите бъдат информирани, за да не съжалявате някой ден за тях.

Естественото раждане е едно прекрасно преживяване, което от сърце пожелавам на всяка една жена да изпита поне веднъж в живота си.

Надявам се статията да ви е била полезна и интересна. Можете да прочетете още – Интервенции при раждане в болница, както и да разгледате други статии на тема Бременност и раждане в категория Бебешори

Ще се радвам да ми пишете ако имате някакви въпроси или пък нещо, което искате да споделите мен.

Използвани източници:

https://www.mamanatural.com

https://www.huffpost.com- doula benefits

americanpregnancy.org

You may also like

Leave a Comment

error: