Home ЛайфстайлЛайфстайл Яйце за пране – екологичен и чист продукт за пране

Яйце за пране – екологичен и чист продукт за пране

by Sunrising Life
eccoegg яйце за пране

Започвайки тази статия, изпитвам силно въодушевление. Преди години за първи път прочетох статия за екологична алтернатива на препаратите за пране. Тогава така и не стигнах до това, може би защото не ми беше на дневен ред. Откакто имам дете непрестанно търся алтернативи на всички химизирани продукти, които се предлагат на пазара (дори тези, на които пише, че е подходящо за деца). В търсенето си попаднах да яйце за пране и днес ще ви разкажа малко повече за него и моят опит до момента.

От една страна у дома се стремим към възможно най-чист начин на живот – здравословно хранене, чиста козметика и минимално използване на химикали. Преди известно време писах статия именно на тема нулев отпадък или още „зелен живот“ – Zero waste или как да намалим боклука и да живеем природосъобразно. С времето заменихме почти всички козметични продукти с техни натурални еквиваленти. Използваме различни масла за хидратиране на кожата – кокосово масло (Ползи от кокосовото масло), бадемово масло, масло от жожоба, както и етерични масла (Как започнах да използвам етерични масла).

Замисляме ли се какво има в перилните препарати

Както всяко нещо в днешно време, перилните препарати са с едни красиви реклами и обещават дрехите да бъдат като нови след изпиране. Обаче замисляме ли се какво има в тях, за да се постигне толкова „перфектно изпиране“, колкото се рекламира. Отговорът е, че много малко хора имат идея за съдържанието. Всеки гледа цената, аромата и дали препарата наистина изпира добре. Останалото сякаш са подробности, които остават неглижирани до появата на здравословна причина.

През кожата преминават в организма ни толкова много вредни вещества, за които никой не се замисля. Чак когато получим алергия или някоя инфекция и започнем да търсим причината за това, стигаме и до това – как и с какво третираме кожата си и с какви препарати перем дрехите си. Ако трябва да си призная, аз също до преди да стана майка не се замислях по тези въпроси. Вече няма как да не го мисля, имайки предвид колко маркетинг ориентирано е всичко и как човек трудно може да се довери на етикети като „био“, „за бебета“ и „натурално“. Докато не прочета етикета не вярвам сляпо на големите цветни надписи на опаковките.

Изводи за перилните препарати

Когато човек започне да използва екологични, може да се разочарова в самото начало. Това се дължи на факта, че може някои стари петна да „избият“ по дрехите. Това води до едно първично разочарование. В реалност обаче, проблемът не е там, а на съвсем различно място.

 • „Оптични избелители“

В голяма част от добре познатите ни препарати за пране има „оптични избелители“. Това означва, че тези избелители покриват петната, правейки ги невидими за човешкото око. Това са елементите, които причиняват алергиите, дразнят дихателните пътища, кожата, лигавиците. Уау, нали?! Когато започнах да чета преди време за тези неща бях меко казано шокирана. За голямо съжаление, подобни „оптични избелители“ има дори в бебешките прахове за пране.

 • Повърхностно активни вещества

Друго нещо, което научих и също ме шокира е, че праховете за пране съдържат повърхностно активни вещества. Те влияят негативно върху множество органи и системи в човешкото тяло – нервна система и мозък, имунна система, бъбреци и бели дробове.

 • Оцветители, ароматизатори, консерванти

Всички знаем, че те са канцерогенни. Особено за малки деца е крайно неподходящо да се използват продукти, които съдържат тези неща.

Информация за Яйцето за пране

Яйцето Eco Egg за пране е един удивителен иновативен продукт. Лично аз вярвам, че именно иновативните и здравословни неща са бъдещето. Яйцето за пране е дерматологично тествано и има множество награди. То е напълно антиалергенно и подходящо за хора с чувствителна кожа и малки деца.

Какво представлява яйцето за пране?

То представлява кухо яйце, направено от рециклирана пластмаса, която има малки отвори. Яйцето се отваря и вътре се слагат два вида минерални перли – бели перли (това, което изпира) и черни турмалинови перли. Това е! напомня малко на това как се перяли едно време – на реката, където търкат дрехите върху гладък камък. Е, можем да направим аналог, имайки предвид това, че сме 21 век и нещата са много по-елегантни. Минералните топчета образуват по естествен начин пяна, която прониква в тъканта на дрехите и ги изпира.

eccoegg яйце за пране, препарати за пранеВидове яйца за пране

По своята същност яйцето за пране е едно. Има три варианта на аромат, в които се предлага – „Нежен памук“, „Пролетни цветя“ и „100% без аромат“. Ароматът, както се досещате няма нищо общо със силните натрапващи се аромати на перилните препарати. Яйцето за пране се предлага в различни опаковки – за 210 пранета и за 720 пранета. Това са си между 1 и 3 години, в които се използва. За това време на 4-5 месеца се сменят само белите минерални перли, които са консуматив.

Предимства на яйцето за пране

В сравнение с масово разпространените препарати за пране, яйцето има множество предимства:

 • изключително удобно за пренасяне – не се налага да мъкнете големи пликове или прастмасови туби с препарат
 • ароматът е изключително мек и приятен
 • икономичност – както вече споменах, едно яйце може да се използва между 1 и 3 години
 • съдържа само естествени минерални съставки и никакви химикали
 • енергоспестяващо е – с него се пере на ниски градуси, което води до пестене на енергия
 • замества напълно праха за пране и омекотителя
 • хипоалергенно
 • изключително лесно е за употреба

яйце за пране и яйце за сушилня ecoeggМоят опит с яйцето за пране

От както започнахме да използваме сушилня за дрехи, елиминирахме изцяло омекотителите. Проучихме, че омекотителите не действат добре на машината и се препоръчва да не се използват. Другата причина е, както се досещате здравословната гледна точка – „по-малко химия, по-дълъг живот“. За омекотяване на дрехите започнах да използвам вълнени топки, коти могат да бъдат ароматизирани с етерично масло. Заедно с яйцето за пране си взехме и яйце за сушилня, което впрочем още не съм използвала, но ще споделя и за него в отделна статия съвсем скоро.

eccoeggДа се върна на яйцето за пране. Първото ми впечатление беше готината му кутия и малките му размери. То наистина е колкото една длан. Изключително леко, направено от рециклирана пластмаса. Другото впечатляващо е това, че се състои само от едно пластмасово яйце и пликчета с 2 вида минерални перли (това, което пере). Толкова! Да, толкова простичко, а в същото време толкова ефективно, иновативно и натурално. За мен това е чудесна здравословна алтернатива. Знам, че всяка една майка е поставена пред въпросът „с какво да пере детските и бебешки дрешки“ и търси най-добрия и чист вариант.

Ами, аз го открих. Смятам, че яйцето за пране е чудесен продукт, който изпира наистина добре и няма никакви химикали, ароматизатори, оптични избелители и Бог знае още какво, за което не знаем, че присъства в конвенционалните прахове за пране. В същото време е чудесна инвестиция – инвестиция в здравето, инвестиция за много дълъг период от време, в който не се налага да изхвърляме пластмасови туби и пакети всеки месец, нито пък да ги мъкнем. Инвестиция в по-добро бъдеще с по-малко боклук.

Искрено се надявам статията да ви е била интересна. Скоро ще напиша още няколко подобни за различни екологични и иновативни продукти, които използваме и сме доволни. Ако желаете може да разгледате различни статии на здравословна тема в категория Здравословно

Обмислям да направим и едно видео ревю на яйцето за пране, но искам да го използвам още няколко пъти, както и да направя различни експерименти, за да мога да ви покажа нагледно. Последвайте ни в YouTube канала ни, за да виждате първи нашите най-нови видеа.

You may also like

Leave a Comment

error: