Home Бебешори Как да изберем ергономична раница

Как да изберем ергономична раница

by Sunrising Life
консултант по бебеносене

Още преди да родя знаех, че ще нося бебето си много. Дори бях убедана, че количка почти няма да ми трябва. Не знам дали се оправдаха очакванията ми или е заради първоначалната нагласа, но точно това се случи. Започнах да нося Рая в тъкан слинг, който ми беше даден от приятелка, от 13 й ден. И така и до днес. В началото ми се виждаше неописуемо трудно връзването и мечтаех да дойде моментът, в който да си купя ергономична раница. Тогава щях да забравя за всичките сложни връзвания и омотавания с дългите платове.

Е, с течение на времето в мен се зароди една голяма любов към слинговете. Тя прерасна и в нещо повече. Завърших Курс за консултанти по ергономично носене на бебето и отворих Библиотека за слингове и раници „Бебешори“.

Ето, че малката навърши 4 месеца и спрямо препоръките, това беше перфектния момент да започнем да се носим в ергономична раница. Вече не ми беше толкова мерак, но все пак бях решила да си вземем раничка, за да имаме избор.

Как избрахме ергономичната раница, която си взехме

И така, уговорихме си час с консултант по бебеносене (тогава все още не бях изкарала курса), благодарение на който се запознахме по детайлно с различните видове раници. Консултантката ни насочи вниманието към различни носилки и ни даде да пробваме всяка една, за да видим с коя как се чувстваме. Друг е въпросът, че на малката най-много хареса един ринг слинг, в който заспа моментално. И тя като майка си харесва невероятните шалове, с които се сгушва в мама. В крайна сметка не бяхме отишли за слинг, а за да си изберем ергономична раница.

След като пробвахме поне 3 различни раници си избрахме една, която да намем, за да се поносим малко повече време и да преценим дали е удобна за мен и за бебето. Тази, която си харесахме и която ни пасваше беше стандартен размер. Малката беше достатъчно дълга, макар да беше на скромните 4 месеца, за да не се налага си взимаме регулируема раница, а директно стандартен размер.

Ако трябва да бъда честна в началото не ми беше много удобна, но след няколко слагания успях да я наглася така, че тежестта да се разпределя много добре по целия ми гръб. Тогава спря да ме боли кръста или рамената, защото обикновено на едно от двете места се появяваше болка след известно време носене.

След двете седмици, за които бяхме наели раницата, отидохме да я върнем. Тогава взехме друга марка ергономична раница за една седмица, за да се поносим повече и да имаме база за сравнение. Втората раница, която наехме, определено не е нашата. Не успяхме да се разберем с нея.

И така в крайна сметка си поръчахме първата, която харесахме и ни беше най-удобна. Като бонус беше и невероятният й десен.

Какво според мен е важно при избор на ергономична раница

Първо, много се радвам, че се консултирах със специалист – това наистина е много ценно според мен. Има огромна разлика между това да гледаш различни клипове или да четеш кое как се прави и нещата да ти бъдат показани нагледно наживо от консултант. От моя опит до момента, при избор на ергономична раница, смятам за важни следните неща:

  • Консултация със специалист

От консултацията можем да научим много и да бъдем насочени към конкретни носилки, спрямо другите критерии и изисквания, които имаме към раницата, която искаме да си купим. Също вниманието ни ще бъде насочено към категорията носилки, която е най-подходяща за възрастта на нашето бебе – еластичен слинг, слинг шал, ринг слинг, регулируема ергономична раница, стандартен размер ерго раница или раница за проходило дете.

  • Пробване на няколко различни носилки

За да преценим кое за нас е удобно и кое не е, е хубаво преди да направим покупка (както знаем цените не са ниски) да изпробваме няколко различни носилки. Понякога на първо четене дадена раница е много удобна, но като се поноси малко по-дълго време, се оказва че не се чувстваме чак толкова комфортно.

  • Да сме наясно с какъв бюджет разполагаме

За всички ни е ясно, че ергономичните раници не са евтини. Според мен това са едни от най-добре похарчените пари. За щастие има и много бюджетни варианти, дори такива втора ръка. В началото бях твъро решена, че искам нова раница. От позицията на „сега“, не бих имала против да си взема и втора ръка, особено ако е пазена и носена с любов.

  • Да не си избираме носилката по цвят и десен

Може много да ни харесва даден десен, но в същото това време самата носилка да не е подходяща и удобна за нас и детето ни. Именно и за това едно от важните неща е пробването.

ергономично носене на бебеВ заключение

Няма нищо по-прекрасно да си близо до детето си и в същото това време да си достатъчно мобилен и да имаш две свободни ръце. Носенето има множество ползи за малките, като паралелно с това дава спокойствие и свобода на майките. Това бяха някои основни неща, които според мен са важни при избор на ергономична раница. И все пак, ако се влюбите в слинга, каквато и раница да си изберете, няма да можете да го заместите изцяло.

Може да разгледате статиите – Бебеносене – защо реших да нося детето си – част 1 и Бебеносене – защо реших да нося детето си – част 2.

Още интересни статии за мама и бебе в категорията БЕБЕШОРИ.

Вярваме, че ще са ви интересни и полезни.

Ако искате да носите своето дете, но се притеснявате дали го правите правилно, или пък се чудите коя би била най-добрата раница, можете да се свържете с мен в Библиотека за слингове и раници „Бебешори“.

You may also like

Leave a Comment

error: