Home ПътешествияБългария Пещера Козарника и праисторическите находки, намерени в нея

Пещера Козарника и праисторическите находки, намерени в нея

by Sunrising Life
пещера Козарника

Последния ден от престоя ни в Северозападна България го бяхме посветили на обикаляне на пещерите в района. След като предишния ден бяхме посетили Магурата, за този ден осватаха пещера Венеца, пещера Лепеница и пещера Козарника. Тръгвайки от Белоградчик, Венеца и Козарника са в една посока, така че те бяха и първите ни спирки за деня. Решихме да се разходим първо до Венеца, която е по-далечната, а след това на връщане да минем и през пещера Козарника.

Къде се намира пещера Козарника

Пещера Козарника се намира в Стара планина, на около 12 километра от град Белоградчик. Като се тръгне от града в посока село Орешец, пещерата се пада в ляво от пътя. Има малко уширение и пътека, която води до пещерата. Като оставите колата си долу, за около 10-тина минути бавен ход се преминава през стръмната пътека, водеща до пещерата.

Северозападна България - пещера КозарникаМалко повече за пещерата

Козарника е малка пещера с дължина около 200 метра. Тя е необлагородена и може да я посетите по всяко време. Въпреки размерите си тя се явява изключително важен и интересен обект.

Северозападна България - пещера КозарникаВ нея са открити най-ранните следи от човешко присъствие в Европа. Пещерата се проучва и изследва без прекъсване от 1998 година. В най-долните пластове, в които са направени разкопки, са открити останки от човешки същества от преди 1,4 милиона години! Аз не мога да си го представя дори като време. Звучи ми прекалено абстрактно. Открит е зъб на представител на рода Хомо.

Северозападна България - пещера КозарникаВ пещерата са намерени също части от черепи на 35 000 години. Намерени са също и животински кости, по които има издълбани резки, датирани от Каменната ера. Смята се, че чрез тези резки древните хора са отброявали дните.

Нашето посещение на пещера Козарника

След като се разходихме и разгледахме пещера Венеца се отправихме към Козарника. Оставихме колата до пътя и тръгнахме нагоре. Малката извървя цялия път сам самичка, а там си е сравнително голям наклона. Както вече споменах пещерата е необлагородена и необезопасена, която е прави леко опасна, особено за хора с деца като нас. Аз останах с децата на входа й, а Пепи се разходи навътре да разгледа. В нея няма типичните пещерни образувания – сталагмити, сталактити и сталактони. Самата пещера не впечатлява с пещерни образувания, а с намерените в нея предмети и останки от праисторически хора от преди много милиони години. Дамата, която ни разведе в пещера Венеца ни предупреди да бъдем внимателни, защото в Козарника има много прилепи, които не обичат да бъдат обезпокоявани.

Поседяхме малко време там, поснимахме, Рая си поигра хубаво с пепелта и камъчетата пред пещерата, а след това се отравихме към колата. Обяд вече минаваше и решихме да отидем в Белоградчик да хапнем, а след това в движение да решаваме какво да правим. Същия ден трябваше да пътуваме към София и за това планът беше плаващ, нямахме нищо на всяа цена. В крайна сметка се отказахме от пещера Лепеница, защото прочетохме, че до нея се стига по екопътека за около час и половина нормално ходене. Ние не разполагахме с такова време.

Какво друго можете да видите в района

Ако имате време не пропускайте да се отбиете до:

Къде бяхме отседнали

Ние бяхме отседнали в Еко селище „Глинените къщи“. Селището се намира в село Извос, което в последствие разбрахме, че е махала на близкото село, на около 4- километра от Белоградчик. Много добра изходна точка за разглеждане на забележителностите в района. Ние имахме изготвен план за това какво искаме да посетим, но ако отивате там без план, собствениците могат набързо да ви спретнат такъв и да ви разведат из различни забележителности край Белоградчик.

Белоградчишката крепост и Белоградчишките скалиКато за финал

Района на Белоградчик изобилства от красиви и интересни места, които можете да псоетите. За нас фаворити в това пътуване са Белоградчишката крепост и пещера Венеца. Във Видим също много ни хареса разходката в Крайдунавския парк и ресторантът „кораб“, където обядвахме. За следващото ни посещение в района си оставихме няколко не толкова известни места, но не по-малко интересни като история.

Пещера Козарника край БелоградчикНадявам се статията да ви е била полезна и интересна. Абонирайте се за нашия YouTube канал, където съвсем скоро ще качим видео разказ от разходката ни с бебе и малко дете в Северозападна България. Не забравяйте да ни последвате и в INSTAGRAM.

Ако се сещате за някое друго красиво място в района, ще се радваме да го напишете в коментар, за да го добавим с списъка си за следващия път.

You may also like

Leave a Comment

error: