Home Бебешори Кърмене по време на бременност

Кърмене по време на бременност

by Sunrising Life
полезна ли е кърмата, кърмене

Силно разпространен е фактът, че докато жената кърми, то няма как да забременее. Ами, да, но не е точно така. Дори кърмеща жена има реални шансове да забременее, ако репродуктивната й система „се е завърнала“. Докато жената няма цикъл, разбира се, това няма как да стане. С настъпването на бременност и кърмене на друго бебе, много жени са изправени пред дилемата – дали да отбият голямото дете или да продължат с кърменето, а след това да кърмят в тандем. Много често се случва голямото дете само да се отбие, докато майката бременее, защото кърмата променя състава и вкуса си. Има обаче много упорити и пристрастени кърмачета, които не ги спира това и продължават да си търсят и да искат да сучат. Всичко е много индивидуално.

Има и един момент, в който на жената може да й стане изключително неприятно, а понякога дори болезнено. Това се дължи на бременността и хормоните, разбира се, не сте лоша майка. Голяма част от жените избират да сложат край на кърменето на голямото дете. Дали поради непоискана препоръка от следящия лекар или поради страхове и незнание. Принципно, ако бременността протича нормално и без усложнения и на жената не й е неприятно, няма никакъв проблем да продължи да кърми детето си, дори по време на бременността.

Безопасно ли е да кърмим по време на бременност?

Това е въпросът, който изниква в главата на всяка една кърмеща жена, когато разбере, че е бременна отново. Притеснението произлиза от това, че кърменето може да предизвика леки контракции. Тези контракции са в следствие на освобождаване на окситоцин – хормон, който се освобождава и по време на кърмене, но в много малки количества. Истината е, че ако бременността протича нормално и няма някакви лекраски противопоказания, както и ако се чувствате добре, то няма никаква причина да спирате с кърменето.

Кърменето на по-голямото дете лишава ли бебето от нещо?

Това е друго често срещано притеснение, което няма да скрия и аз имах, когато забременях отново. Проучванията ми по темата доведоха до простичкия отговор – НЕ, кърменето на голямото дете не лишава бебето от нищо. Бебето си набавя всичко необходимо от организма на майката. Поради тази причина е толкова важно жената да се храни балансирано, разнообразно, понякога да взима определени хранителни добавки. Всичко е за сметка на майчиния организъм и точно заради това казвам, че е много изтощително за тялото на майката. Аз го изпитвам на гърба си в момента – буквално за месец-два се появават нови кариеси, които имат спешна нужда от оправяне. Отдавам го изцяло на бременността и кърменето.

Количеството на кърмата по време на бременност със сигурност ще намалява с напредване на бременността. Също така ще изменя състава си, като в последните месеци ще е подобно на коластра. Хубаво е ако имате малко бебе – под 7-8 месеца, да предлагате възможно по-често. При кърмачета над годинка според мен няма да е проблем количествтото, а по-скоро самото дете ще започне да търси по-често, което може леко да напряга майката в някакви моменти. Знайте, че всичко е преходно и колкото и да ви е трудно в даден момент, то той ще отмине. За това се уверете, че взимате решения, в които след това ще бъдете в мир.

Кога се препоръчва отбиване на детето по време на бременност?

Въпреки че кърменето по време на бременност е безвредно като цяло, има случаи в които се препоръчва то да бъде прекъснато. Такива са случаите:

  • Ако носите близнаци
  • Ако имате високорискова бременност или сте изложени на риск от преждевременно раждане
  • Ако сте били посъветвани да избягвате секс по време на бременност
  • Ако имате кървене или маточна болка

За жалост много често у нас ни съветват да прекратим кърменето на детето си, без да има основателна причина за това. Когато забременях за втори път и започнах да ходя на женска консултация, акушерката буквално ми се караше и агитираше веднага да спирам с кърменето. Според нея детето ми вече не получаваше нищо от кърмата и нямало никакъв смисъл от кърменето. Също така тялото ми имало нужда от почивка и от това да се грижи само за бебето в корема ми. Мога да се съглася с това, че кърменето по време на бременност е много изтощително за организма на майката. Тук смятам, че няма две мнения по въпроса, но това не е причина то да бъде прекратено.

Ако кърменето носи дискомфорт на майката или пък жената няма желание да продължи, тогава също е хубаво да се прекрати. Никой няма нужда от негативни емоции в такъв момент. Най-важното е жената да се чувства добре и да е в мир със собствените си решения. Не на всяка цена да продължава да кърми или пък да се упреква и обвинява, че спира с кърменето на голямото си дете.

Предизвикателство ли е кърменето по време на бременност?

Моят отговор на този въпрос е – определено ДА! Но като цяло да съществуваш бременна с малко дете си е достатъчно голямо предизвикателство. Кърменето е само бонус към това предизвикателство. При много жени в началото на бременността гърдите им са много чувствителни. От друга страна кърмачето усеща, че нещо се променя и се вманиачава още повече.

Този период беше и един от най-трудните за моята психика, но силното ми желание да продължа да кърмя дъщеря ми ми помогна да премина през него, без да се откажа. В този момент ме подкрепи една майка, която е кърмила общо 9 поредни години, трите си деца. Даде ми сила да не се отказвам и ми вдъхна увереност, че нещата ще се променят скоро. Колкото и да бях на ръба да се откажа, успях да го преодолея и наистина след третия месец всичко се подреди повече от прекрасно.  С дъщеря ми си създадохме нов ритъм на кърмене, който да е приятен и удовлетворяващ и за двете ни.

При други жени силно изразените неразположения през първия триместър (прочетете още за моите Първи три месеца от бременността) също се явяват голямо предизвикателство пред това да продължат да кърмят докато бременеят отново.

Грижа за кърмещата майка по време на бременност

Тук не смятам, че има особена разлика от грижа за бременната. Хубаво е да се храните разнообразно, с храни даващи повече витамини, минерали и микроелементи на тялото ви. Може също така да започнете да приемате витамини за кърмещи и бременни жени, в които има важни елементи, от които бременната има нужда. Хидратацията е много важна, така че не забравяйте да пиете колкото може повече течности. Според мен най-добрия вариант е водата.

Като за финал

Ако няма наистина причина да спрете да кърмите детето си, то няма проблем да продължите дори ако сте повторно бременна. Важното е да сте спокойна, да се храните добре и да се чувствате добре в кожата си. Кърменето и бременността могат и преминават през различни периоди, така че се запасете с търпение и отстоявайте решенията си. Дали ще отбието по-голямото си дете или ще продължите да кърмите в тандем е ваше лично решение и никой не бива да ви „дава наклон“ как да постъпите. Вие най-добре познавате тялото си и психиката си. Доверете се на инстинктите си и съм сигурна, че ще постъпите по най-добрия начин за вас и вашите деца.

Надявам се статията да ви е била интересна и полезна. Може би също бихте искали да прочетете статията за ползите от кърменето – Кърмене – любов в течно състояние.

За още статии, свързани с бременност и родителство може да разгледате категория Бебешори и Лайфстайл.

You may also like

Leave a Comment

error: