Home ПътешествияБългария Рилски манастир – разходка с малко дете и бебе

Рилски манастир – разходка с малко дете и бебе

by Peter Todorov
разходка близо до София - Рилски манастир

Преди известно време, малко след първата раходка на бебето посетихме Рилския манастир. Малкия стана на 40 дни и вместо да ходим на църква, решихме да се разходим до Рилския манастир и Стобските пирамиди. Прогнозата за времето беше обещаваща и се очертаваше да е леко облачен, но не много горещ ден. Станахме, закусхме, приготвихме децата и багажа и около обяд успяхме да тръгнем за тази разходка близо до София.

Къде се намира Рилския манастир?

Рилският манастир е много желана туристическа дестинация както за българи, така и за чужденци. Той е един от най-почитаните манастири, а също така е и най-големият манастир у нас.  Разположен е в полите на Рила, межу реките Друшлявица и Рилска и е на 1147 метра надморска височина. Намира се на около 120 километра от София и 40 километра от Благоевград.

разходка близо до София - Рилски манастирКак се стига до Рилския манастир?

Ако пътувате с личен автомобил, трябва да хванете пътя за Благоевград. Пътят към самия манастир започва от отбивката на автомагистрала Струма, която е малко преди Благоевград. Има големи обозначителни табели, така че не се притеснявайте, няма да я изпуснете или да не я видите. След като слезете от магистралата има около 30-тина километра, които са по път с доста завои. Въпреки това, пътят е поддържан и е приятно да се пътува по него.

Някои туристически агенции предлагат директен превоз до Рилския манастир, но трябва да бъде предварително заявено. Друг начин да стигнете до манастира е с влак до Благоевград или Дупница и от там с автобус.  От Благоевград има автобуси за манастира в 7, 12 и 15 часа, а от Дупница в 6:40 и 14:15.

От София има директен автобус до Рилски манастир, който тръгва в 10:20 от автогара Овча купел. Той пристига около 13 часа в манастира и тръгва обратно към София в 15 часа.

История на Рилския манастир

Рилският манастир е основан през първата половина на 5 век. Неговата история се свързва със Св.Иван Рилски. В самото си начало, манастирът се е намирал няколко километра нагоре в планината и в него живеели отшелникът и неговите ученици. В началото на 14 век започва да се изгражда манастирът, който познаваме днес. През 1335 година е построена и най-старата постройка в манастира – Хрельовата кула и жилищните постройки около нея. Хрельовата кула е висока 24 метра , като на последния й етаж има параклис – „Преображение Господне“. Част от стенописите, които се намират в кулата са защитени от стъклени витрини.

През 19 век е изграден целия манастирски комплекс, който познаваме в днешния му вид. Между 1834 и 1838 година е построена и голямата църква в двора на манастира „Рождество Богородично“. В тази църква се намират и мощите на св.Иван Рилски, както и неговата чудотворна икона и иконата на „Св. Богородица Осеновица“ от 12 век.

Манастирът е обявен за Национален музей „Рилски манастир“ през 1961. През 1976 година добива статут на Национален исторически резерват, а през 1983 е включен в списъка на ЮНЕСКО за световното историческо наследство.

разходка близо до София - Рилски манастирАрхитектура на манастирския комплекс

Манастирът е построен като крепост и има само два входа, които са с дебели, обковани с желязо врати. Едната порта е известна като Дупнишката (тя е главната), а другата – Самоковската порта.  Дворът е във формата на неправилен петоъгълник, като във вътрешността му са църквата и Хрельовата кула, а жилищните сгради го формират.

Манастирският комплекс несъмнено е впечатляващ със своите размери, архитектурни решения и красивите произведения на искуството, които ще видите в него.

Музеят в Рилския манастир

В манастира има и музей, които е разделен на 4 експозиции – исторически музей, етнографски музей, изложба на икони и възстановки на стаи в традиционен български стил. За всяка експозиция има отделен вход, като за групи, семейства и деца има намаления в цената.

Нашата разходка до Рилския манастир

Както вече споменах по-горе, сутринта премина в суматоха и оправяне на багаж. Успяхме около обяд да се качин в колата и тръгнем. Пристигнахме малко след 13 часа. Въпреки че беше делничен ден, в манастира имаше доста туристи. Сложих бебето в слинга, защото количката не беше особено подходяща за калдъръма в манастирския комплекс.

Малката Рая беше супер щастлива като пристигнахме. Пепи й беше взел пистолета, който прави сапунени балони. Докато не свърши течността, в двора има десетки малки и големи балончета, а Рая беше атракция – мъничко, с две опашки и рокля, което искрено се радва на балоните.

разходка близо до София - Рилски манастирЗнаете ли за мекиците в Рилския манастир?

Разходихме се и разгледахме вътре, а след това се отправихме към прочутите мекици! Ако някой не е чувал за тях, сега е момента да чуе и задължително да ги пробва. Тези мекици са емблематични за мен още от деството ми (за това ще ви разкажа повече във видеото, което можете да намерите в края на статията). Като излезете от втората порта на манастира, няма как да не успеете да намерите пекарната. Пресича се дървеното мостче над рекичката и точно срещу вас е прозорчето, от където задължително си купете поне една мекица. Обикновено там има опашка от хора, която със сигурност ще ви привлече вниманието.

Постояхме в манастира около 2 часа и към 15 часа решихме да потегляме, защото бяхме планирали да отидем и до Стобските пирамиди. Пристигнахме на паркинга, където се заплаща вход за пирамидите и започва пътеката към тях. За голямо щастие там срещнахме една двойка, която ни каза, че за малко дете (колкото Рая) ходенето към пирамидите ще е трудничко. Упътиха ни към друго място, от което можем да видим пирамидите в цялата им прелест. Тръгнахме натам, но за жалост не успяхме да стигнем. Ако ви е интересно защо не стигнахме до Стобските пирамиди, можете да изгледате нашия видео разказ за пътуването ни до Рилския манастир.

Към 16 часа си тръгнахме към София. Бяхме доста изгладнели вече, защото се оказа че този път съм забравила да взема храната. Миналия път бях забравила резервни дрехи на бебето, този път забравих да взема храна. Дано следващия път не забравя нищо. Можете да гледате видеото за нашата предишна разходка до Костенски водопад и Траянови врата, също и да прочетете статиите – Костенски водопад – разходка с деца и Траянови врата – разходка близо до София.

Надявам се статията да ви е била интересна и полезна. Ако имате някакви предложения или въпроси, ще се радваме да ги споделите в коментарите. Можете да почерпите още идеи за разходки в страната в категория България, а ако сте фенове на планината, разгледайте категориите Планини и Водопади.

Абонирайте се за нашия YouTube канал, където ще качваме най-новите ни пътешествия и други интересни неща от живота ни. Също можете да ни последвате във FACEBOOK, където споделяме най-новите ни приключения.

You may also like

2

Валери август 19, 2019 - 10:15 am

Светено място. По няколко пъти в годината го посещавам и винаги ме зарежда!

Reply
Sunrising Life август 19, 2019 - 11:49 am

Наистина е много красиво и заредащо място :)

Reply

Leave a Comment

error: