Home ПътешествияБългария Местност „Рупите“ и храм „Света Петка Българска“

Местност „Рупите“ и храм „Света Петка Българска“

by Sunrising Life
забележителности край петрич и забележителности около сандански - рупите

В годините сме посещавали доста пъти местността Рупите, но сякаш все не стигах да напиша статия за тях. Ето, че най-накрая дойде време да напиша някой и друг ред по темата. Миналата година, когато малката беше на 7-8 месеца се отправихме към първата ни разходка с бебе. Тогава посетихме много и интересни забележителности в района на Сандански. Едно от тях беше именно Рупите.

Малко повече информация за Рупите

Това е защитена месност, която е разположена в югозападна България, на около 10-тина километра от град Петрич и 2 километра от едноименното село. Месността се намира в подножието на угасналия вулкан Кожух планина. Това възвишение е изградено от вулканични скали. В района са извършени археологически разкопки и е установено, че по южните склонове на въвишението Кожух е имало античен град – Хераклея Синтика.

Месността е известна от много години като мястото, където българската пророчица Ванга е приемала своите посетители. Според нея това място е изключителен енергиен източник и „акумулатор“. Поради тази причина то е било избрано от нея. Ванга е известна по цял свят със своите пророчества. Мястото е известно още с лечебните минерални извори, чиято температура е около 74 градуса.

Храм Паметник „Света Петка Българска“

Храмът е построен през 1992 година, като строителството е финансирано от баба Ванга. В близост до него е разположена и къщичката на Ванга, където се намира и нейния гроб. Около храма има манастирски комплекс със зала за кръщенета, изложбена зала, две камбанарии и места за настаняване.

Иконите в църквата са изрисувани от българския художник Светлин Русев. Поради реалистичността им и това, че се разминават с църковните канони, и до днес те са обект на многобройни спорове.

Самата църква е част от голям комплекс, разположен на цели 200 дка.

ванга рупите храм света петка българскаЗа нашето посещение на месността Рупите

Бяхме отседнали в Сандански в един хубав СПА хотел. Още тогава установихме за пореден път, че не обичаме много да се застояваме на едно място. В програмата ни за 3-те дни, които прекарахме там, бяха включени наистина много забележителности. Успяхме да се разходим из водопадите в планина Беласица. Отскочихме до Самуиловата крепост и град Мелник. Разбира се, не пропуснахме и Роженския манастир. До Рупите отидохме втория ден от нашата разходка из района на Сандански. Започнахме с Лешнишки водопад, след това минахме през Самуиловата крепост и накрая на деня се разходихме из местността Рупите.

Винаги ми е било много приятно да се разхождам в този район. Има толкова много красиви местенца, които си заслужава човек да посети и разгледа. Имахме план да се разходим и до един не толкова известен и труднодостъпен водопад там. За жалост не успяхме да стигнем изобщо до селото, от където започва пътеката, защото тунелът, водещ към него беше срутен. Алтернативен вариант беше един коларски път, но с лека кола няма шанс да се кара по него.

Бебето тогава беше малко и „безобидно“, хах. Важното за нея беше да е суха и нахранена. Сгушена в мама по цял ден беше супер бонус за нея. Сега вече пътуванията ни са доста по-различни, защото тя иска да ходи, да разглежда, да играе и е малко по-трудно в един ден да се посетят много места. И все пак, надявам се съвсем скоро да имаме късмета да се разходим до онзи така „загадъчен“ водопад, до който не успяхме да стигнем.

В края на деня, точно когато си тръгвахме от Рупите ни заваля дъжд – прекрасен момент да се приберем в хотела и да се порадваме на топлия минерален басейн.

Какво да видим наоколо?

Ето и някои други интересни местенца в района на Петрич, които посетихме по време на престоя ни в Сандански.

Надявам се статията да ви е била интересна и полезна. Може да разгледате още интересни предложения за разходки в категория България.

You may also like

Leave a Comment

error: