Home ПътешествияБългария Разходка до Самуиловата крепост

Разходка до Самуиловата крепост

by Sunrising Life

В един хубав топъл ден от март, след като посетихме Лешнишкия водопад в Беласица и бяхме планирали водопадите в планина Беласица за следващия ден, се отправихме към едно друго забележително място. Редом с многото водопади в района на Петрич, решихме да се отбием и до едно известно историческо място – Самуиловата крепост.

Къде се намира Самуиловта крепост?

Крепостта се намира на около 16 километра от Петрич и на 4 километра от границата ни с Македония. Тя е разположена на южния бряг на река Струмешница, на невисок хълм между планините Беласица и Огражден.

Гледка от Самуиловата крепостМалко повече за самата конструкция

Въпреки името – Самуилова крепост, тук реално не е имало крепост, а временни отбранителни съоръжения. Отбранителната система се е състояла от 2 рова и три вала между тях, които са били разположени концентрично. Вътрешният вал е с по-сложна конструкция в сравнение с другите два. Крепостта е разположена на изключително стратегическо място и от дървената кула (която е съществувала) са се виждали пределите на Македония, Гърция и България.

Умален мает на Самуиловата крепостМалко от историята на крепостта

Самуиловата крепост е построена през 1009-1013 година. Именно там през 11 век се води легендарната битка при село Ключ (още известна като Беласишкат битка). Българската армия, начело с цар Самуил водят битка с византииските войски и император Василий II. Спомням си, че когато бях дете, това беше един от любимите ми уроци по история. Императорът не случайно носи още името Българоубиец. След многократни неуспешни нападения, императорът почти се отказва. Съюзявайки се с Никифор Ксифия, те предприемат неочакван за българската армия ход – армията на Василий II продължава с обсадата, докато тази на Никифор заобикаля планина Беласица. Тогава са преленени 14 000 български войници. Императорът изпраща нова войска към Солун, която да разичисти пътя, но тя бива унищожена от българите, начело със сина на цар Самуил. Това разгневява Василий II и той по изключително варварски начин изразява своя гняв. Избожда очите на 14 000 пленника, като на всеки 100-тен оставил по едно око, за да може да ги води и ги изпраща обратно към България. Изключително тежък исторически момент. Българският цар бива съкрушен от случилото се. Смята се, че умира от мъка през 1014 година.

Самуиловата крепост е обявена за национален парк-музей през 1982 година. А по повод навършване на 1000 години от тежкото сражение, през 2014 година комплексът е обновен.

Стая в двора на Самуиловата крепост

А сега за нашето посещение и за мястото

Въпреки тежките исторически моменти, свързани с това място, Самуиловата крепост е едно много красиво и приятно за разходка място. Да, носи горчивината от историята, но история, която всеки българин трябва да знае и да помни.

Родословно дърво, Самуиловата крепостОще преди да се стигне до крепостта има красива пътека, по поречието на Струмешница. Крайречните дървета са огромни и със сигурност, когато са зелени мястото е много приятно за пикник и почивка. Това, което ни впечатли много беше, че нявсякъде има изградени съоръжения за хора, които не могат да се движат, така че да могат да стигнат до най-високата част на комплекса.

Реката до Самуиловата крепост

Мостът преди Самуиловата крепост

Влизайки в комплекса, освен дългата и красива пътека, впечатление прави огромният бронзов монумент на цар Самуил, в края й. Статуята изразява много болка и е заобиколена от релефи на ослепените войници. Точно зад нея е входът към музея, където има музейна експозиция с част от намерените при разкопките предмети, както и информационни табла с исторически факти. Извисяващите се 4 бетонни пилона са на мястото на някогашната дървена наблюдателна кула.

Самуиловата крепост

След това бързо се достига до високата част на комплеса. Там има много зелени площи и пейки. Времето определено беше с нас и му се насладихме именно там. Малката също беше много спокойна и щастлива и разглеждаше с голям интерес.

Самуиловата крепост

След като си починахме достатъчно (преди това бяхме до Лешнишки водопад), се отправихме към следващата и последна за деня дестинация – Местността Рупите.

Разходка до Самуиловата крепостКакво още

Хубаво е да знаем, че комплексът е един от 100 национални туристически обекта. Входът е 2 лева, а за пенсионери и учащи 1 лев. Неделя и понеделник са почивни дни, а работното време през останалите дни е от 8 до 16 часа.

Какво да видим наоколо?

Района на Петрич е много богат на красиви природни местенца, които си заслужава да бъдат посетени. Ние си оставихме няколко и за следващия път, в който пътуваме натам.

Можете да следите пътешествията ни във FACEBOOK страницата ни или да споделите с нас вашите пътешествия с бебета в групата Пътуване с бебе.Booking.com

You may also like

Leave a Comment

error: