Home Пътешествия Старият мост в Свиленград или мостът на Мустафа паша

Старият мост в Свиленград или мостът на Мустафа паша

by Sunrising Life
забележителности в Свиленград - мостът в Свиленград

През април месец имахме щастието да обиколим множество забележителности в района на Хасково. Прекарахме цели три дни, през които успяхме да посетим град Хасково, град Кърджали, Ивайловград и последния ден прекарахме в Свиленград. Несъмнено този район на България крие в себе си невероятни места, някои от които са доста известни, а други не чак толкова. Ние останахме силно впечатлени и си обещахме при първа възможност да се върнем отново там и да отидем на местата, които не успяхме да видим този път. Има множество забележителности в Свиленград и около него, които искаме да видим.

Къде се намира Свиленград?

Свиленград се намира в югоизточна България на 2 км от гръцката и на 14 км от турската граница. По същество Свиленград е една от входните врати на България и Европа. Той е административен център на община Свиленград, която обхваща голяма част от Сакар планина, част от Източни Родопи и източния дял на Горнотракийската низина. Градът е разположен на двата бряга на река Марица.

забележителности в свиленградСвиленград е на около 70 километра от град Хасково, 150 км от град Пловдив и на 300 км от столицата. Положителното е, че ако пътувате от София към Свиленград ще карате само по магистрала – първо по магистрала „Тракия“, а след това по магистрала „Марица“. Като цяло пътят е много хубав и се стига доста бързо с автомобил. Доколкото знам с междуградки транспорт не е толкова удобно, защото няма много автобуси, пътуващи София – Свиленград и обратно. Ние пътувахме от Ивайловград към Свиленград. Разстоянието е около 60-70 километра и се преминава през изключително живописен път, включително и покрай язовир Ивайловград.

Съвсем накратко за историята на града

Смята се, че областта около Свиленград е била обитавана в продължения на хилядолетия от различни племена и народи. Следи от човешка дейност в този район датира още от бронзовата и желязната епоха, преминават през Античността и стигат до Средновековието. Доказателства за това са различните движими и недвижими паметници на материалната и духовна култура.

Началото на Свиленград е свързано с построяването на вакъфските комплекси на Мустафа паша в началото на 16 век. Селището се състояло от джамия, имарет, баня, кервансарай, хан, дюкяни и каменен мост. Именно около този комплес се е развило ядрото на града. Там живеели мюсюлманите, а на противоположния бряг на Марица живеело немюсюлманското население (предимно българи и гърци). В последстиве селището било наречено Мустафа паша по името на строителя на моста на река Марица. То било още известно като „Джиср-и Мустафа Паша“ и „Мустафа паша кьопрюсю“, което в превод означавало „Мостът на Мустафа паша“.

забележителности в свиленградЕдва след освобождението, през 1912 година градът бива преименуван от Мустафа паша в Свиленград – коприненият град. Това предложение в направено още през 70-те години на 19 век от Петър Станчов, но е осъществено чак в началото на 20 век след Балканската война.

Старият мост или мостът на Мустафа паша в Свиленград

Безспорно това е една от големите забележителности в града, която имахме щастието да посетим и да се разходим. Имат множество легенди покрай него и неговото построяване. Смята се, че той е построен на място, където хората са преминавали с лодки и са пренасяли различни стоки. Допуска се също така, че основната причина за неговото построяване са военните походи на султан Сюлейман I, който искал да завладее градовете Буда и Виена. За да се придвижват по-бързо войските Мустафа паша завещава пари за построяването на моста, джамията, кервансарая и дюкани в селището.

Преположенията твърдят, че османският архитект Синан и бил проектант и ръководител на строителството на моста. Тези твърдения почиват на сходните архитектурни елементи и начин на строителство както с моста на река Дрина във Вишеград, Босна и Херцеговина, така и с мостовете в Одрин.

Малко повече информация за самия мост

Старият мост над река Марица е построен през далечната 1529 година, за което свидетелства строителен надпис на арабски, разположен на самия мост. Той е изграден върху специално подготвена основа – каменни блокове с размери 3 метра на 3 метра, които са споени с олово (то капсулира и обича вибрациите). Отделно камъните в основата са свързани с железни скоби. Върху тази основа стъпват устоите на моста. Камъните, които са използвани за построяването му са от гръцкото село Петрота.

Размери на моста

Старият мост е дълъг 29 метра и широк 6,30 метра. Парапетите от двете му страни са изградени от 706 броя каменни блокове, високи 1,10 метра и дълги около 1,20 метра.

През 60-те години на 18 век, при голямо наводнение, средните пет свода на моста са разрушени. Почти един век по-късно, на мястото на разрушените пет, са изградени четири свода, които са по-големи. Идеята е била водата да преминава безпрепятствено през тях.

Старият мост в наши дни

Днес, мостът е рестариран и изцяло пешеходен. Има експонати с част от оригиналната настилка на моста от 16 век, настилката след поправката му през 19 век, както и макет на целия мост и някогашния вакъфски комплекс. През 2003 година мостът на река Марица в Свиленград е обявен за културна ценност от национално значение.

мостът Мустафа пашаНашето посещение

След като се разходихме и разгледахме Крепостта Неутзикон и Тракийската гробница край село Мезек се отправихме към Свиленград. Пепи отдавна искаше да снима Стария мост и най-накрая му се сбъдна желанието. Разказаха ни за историята на моста, разходихме се по него и ни споменаха за другите забеелжителности в града, които можем да разгледаме. За жалост беше време за обяд, а и времето ни притискаше, защото ни чакаше път към София, та не успяхме да видим много от забележителностите в Свиленград. Както вече споменах обаче, със сигурност ще се върнем там! Ето някои идеи за места, които можете да разгледате в и около Свиленград ако разполагате с малко повече време в района:

  • Църквата „Света Тройца“ в Свиленград
  • Историческия музей
  • Старата османска баня от 16 век в Свиленград
  • Късноантичната и Средновековна крепост при село Маточина
  • Скалната църква край село Маточина
  • Скалната църква кай село Михалич
  • Долменът при село Студена

Това са само няколо идеи за забележителности край Свиленград. Има още толкова много, че ден-два няма как да стигнат, за да бъде разгледано всичко.

Надявам се статията да ви е била полезна и интересна. Може да прочетете кои забележителности в област Хасково успяхме да посетим в рамките на нашето тридневно пътешествие в сатията – Забележителности в Източни Родопи.

Също така може да ни последвате във FACEBOOK, където качваме нашите най-нови статии и снимки от пътешествията ни и в YouTube каналът ни, където може да се насладите на красиви пътешественически видеа и истории.

You may also like

1

Елена Лулева юли 21, 2020 - 2:59 am

Статията е много съдържателна. Благодаря!
Има изпусната цифра по отношение на дължината на моста и това мъничко отнема от помпозното впечатление на това съоръжение, за който не е виждал снимки от мястото .
:)

Reply

Leave a Comment

error: