Home ЗдравословноЗдравословно Защо да ядем смути

Защо да ядем смути

by Sunrising Life
Смути

Смути от английската дума “smoothie” представлява напитка/пюре от смляни плодове, зеленчуци, ядки. Смутито се приготвя от пасирани зеленолистни зеленчуци и плодове – според личните предпочитания на човек. Консистенцията на смутито също е в зависимост от предпочитанията като варира от течност до каша. Тази прекрасна храна може да варира в безброй много различни комбинации.

Малко история

Смята се, че смутито води своето начало в далечната 1930 година в Съединените Американски Щати. Американците започват да предлагат напитки от различни видове намачкани плодове. През 60-те години на миналия век, здравословните магазини започват да предлагат смутита, а в днешно време това е изключително популярна и употребявана напитка.

Плодове за смути

Плодове за смути

Ползи от смутито2

Смутито има редица ползи, като някои от основните са:

1.Хранителност

Съвсем спокойно едно смути може да замени едно хранене. Смутито е много засищаща храна, тъй като има богато съдържание на протеини в зеленчуците и въглехидрати в плодовете. Ние го консумираме за закуска, като правим гъсти смутита – тип каша. Тази консистенция постигаме като използваме сусамов тахан. Тук можете да видите една рецепта за любимото ни смути, което е изключително питателно и вкусно.

2.Здравословно

В смутита има много и различни видове витамини и минерали, които са необходими на организма за правилното му функциониране.

3.Подобряване действието на храносмилателната система 
34.По-бързо и лесно усвояване на ценни за организма вещества
5.Спомагат детоксикиращите процеси в организма

Съвсем на кратко това са няколко основни ползи от тази храна. Всъщност те са много повече, но за да не отегвачам читателя наблягам на това, което според мен е от първостепенна важност. Смутито спомага във всяко едно отношение на вашия организъм и подобрява неговите функции. Откриите вашите предпочитания за комбинация на плодове/зеленчуци, супер храни и каквото ви хрумне и експериментирайте. Ще видите как ще откриете един нов свят на вкусни и полезни храни.

Нарязани продукти за смути

Нарязани продукти за смути

Видове смутита

Тук можем да напишем много категории. Най-общо смутитата биват разделени в две основни категории:

  • Десертни
  • Зеленчукови

В десертните, освен плодове се използва още и някоя калорична съставка като фъстъчено масло, сладолед, сусамов тахан и други вкусни съставки. От друга страна здравословните могат да бъдат зеленчукови, плодови и зеленолистни. И отново ми се иска да вметна, че няма правилно и грешно тук – експериментирайте и намерете кое за вас е най-вкусно.

Сладко смути

Сладко смути

Елементи на смутито

Искам да рагледам основните елементи, от които е иградено едно смути.

  • Основа

За основата на смутито обикновено се използва някакъв мек плод. Всъщност именно той придава гъстотата и текстурата на смутито. Най-често използваните плодове са банан, праскова, круша, пъпеш и други.

  • Разредител

Това е съставката чрез която полученото пюре преминава в течна напитка. Тук можете да използвате вода, ядково мляко, прясно изцеден сок.

  • Аромат

Черешката на тортата се слага именно от този трети основен елемент. За да ме разберете какво имам предвид директно ще дам няколко примера. За аромат на смутито можете да използвате – подсладител (мед, фурми, стевия), ванилия, какао, подправки, други плодове (боровинки, малини, къпини, ягоди, череши и други), зеленолистни (магданоз, спанак, рукола, спирулуна и други).

Заключение

Под формата на сок или нектар, сладки или солени смутитата неизменно се превръщат в качесвен заместител а вашата закуска, обяд, вечеря или някое междинно хранене. Нашият призив към вас е – експериментирайте колкото можете повече и ще видите колко вкусни неща ще се получат!

Можете да разгледате някои от любимите ни рецепти за смути – ТУК.

За повече вдъхновения и здравословни идеи можете да ни последвате във FACEBOOK и PINTEREST.

You may also like

Leave a Comment

error: