Home ПътешествияБългария 5 забележителности край Тетевен, които да посетите

5 забележителности край Тетевен, които да посетите

by Sunrising Life
Забележителности край Тетевен - Гложенски манастир

Още докато бях бременна с малката, малко преди да родя, имахме път към Тетевен. Тогава сякаш за пръв път се срещнахме с красивата природа на Тетевенския балкан. Самото градче е малко и много китно, а около него се извисяват големи скални масиви и прекрасна природа. След това посещение на града, преди 2 години, имахме още една разходка до там, когато видяхме още няколко забележителности в района. Определено има какво още да се разгледа, та сме си оставили някои забележителности край Тетевен за следващите ни разходки в района.

Водопад Скока и екопътека „Под пръските на водопада“

Екопътеката „Под пръските на водопада“ е може би една от любимите ми. Изключително живописна, приятна и много лека. По нея се стига и до красивия Тетевенски водопад Скока, известен още като Кознишки водопад. До началото на пътеката има асфалтов път и място, където да паркирате автомобила си. След това има около 20-тина минути бавен ход до водопада.

Водопад Скока край Тетевен

Водопад Скока край Тетевен

Пътеката е изцяло в гората и се вие по поречието на река Козница. Подходяща е за малки деца и бременни жени (като мен тогава.) Ако ви е интересно може да прочетете повече за това красиво място в сърцето на Тетевенския Балкан в статията – Водопад Скока и екопътека „Под пръските на водопада“.

Гложенски водопад

Този водопад посетихме вече с малката и отново с бременен корем. Явно ми върви, когато ходя в този район да съм бременна. Хубавото е, че самият водопад е може би от най-леснодостъпните. Това се дължи на факта, че се наблюдава буквално от шосето. Имайте предвид, че локацията в google maps на Гложенски водопад е объркана и ще ви изпрати на доста различно място. Повече за това как се стига до него можете да прочетете в статията – Гложенски водопад край Тетевен.

забележителности край Тетевен - Гложенски водопадДоколкото разрах има възможност да се стигне и до подножието му, но по пресечена местност без изградена пътека. Когато ходихме до него, нямахме нито времето, нито възможността и желанието да си правим подобни експерименти.

Гложенски манастир „Свети Георги Победоносец“

Това определено се превърна в едно от любимите ни места. Самия манастир е кацнал върху една висока скала и наподобява малко крепост. Той се намира на около 100-тина километра от столицата и е много подходяща дестинация за еднодневна разходка както с деца, така и без деца. Манастирът има много дълга и интересна история, а сам по себе си е наистина впечатляващ. От него се разкрива уникална панорамна гледка към целия Балкан. Пътят до него е изключително живописен, сякаш попадаш в друг свят – караш по един тесен път, със завои и надвиснали над теб дървета и в края на този път се извисява манастирът. Отпред има къде да оставите автомобилът си.

гложенски манастирМоже да прочетете повече и да разгледате още снимки от ниско и високо в статията до Гложенския манастир.

Пещера Моровица

Това е едно от местата, които не успяхме да посетим тази година. От една страна защото не бяхме подготвени за него, а от друга страна, защото малко преди да стигнем до началото на пътеката валя доста обилен дъжд. Пътекта е горска и беше много кално. Доколкото прочетохме разходката до там е около 1 час – 1 час и нещо, с който ние не разполагахме, просто защото не го бяхме предвидили. Началото на пътеката към пещерата започва точно до входа на Гложенския манастир. И понеже ние определено се влюбхме в манастира, със сигурност ще се върнем там отново и тогава ще сме предвидили достатъчно време, за да се разходим до пещера Моровица.

Екопътека Заслон „Опасен зъб“

Това е едно от местата, които не сме посещавали, но определено ни е в списъка. Екопътеката води своето начало от град Тетевен. Пътеката е много разнообразна, като се преминава през стръмни участъци и гористи местности. Преодолява се около 500 метра денивелация и за час и половина се стига до заслона. На самия заслон има изгрдаени метални парапети, а от високото се разкрива много красива панорамна гледка към Тетевен.

Бонус предложение

Разходата до Тетевен и околността може да се съчетание с Етрополе. Там също има някои интересни местенца, които можете да посетите. Етрополският манастир и Етрополският водопад (водопад Варовитец) са също много лесно достъпни. Водопадът се намира буквално в двора на манастира. Имайте предвид обаче, че не е целогодишно пълноводен, така че най-подходящото време за посещение е ранната пролет. Ние се разходихме до него през зимата и определено беше впечатляващ с големите замръзнали късове. Нямаше течаща вода, но имаше внушителни ледени форми. Ето малко повече ледени, зимни снимки на Етрополския водопад.

Финални думи

Нашата страна е толкова красива и изобилства на природни забележителности и красиви местенца. Някои от тях са леснодостъпни, други не чак толкова. Всяко едно обаче заслужава да бъде посетено и преживяно. Ние обичаме България с всичките й забележителности и ще дори с две малки деца ще продължаваме да пътуваме, да я опознава и да ви запознаваме с красотите на България.

Гложенски манастирНадявам се статията да ви е била интересна и полезна. Ако се сещате за някое интересно място в района на Тетвен, ще се радваме да го споделите с нас в коментар.

Можете да ни последвате в нашия YouTube канал, където качваме видео разкази от нашите пътешествия с две малки деца.

You may also like

Leave a Comment

error: