Home ЛайфстайлЛайфстайл Как да бъдем щастливи

Как да бъдем щастливи

by Sunrising Life
щастие

Щастието е изключително относително понятие. Днес съм леко по-философски настроена и за това реших да седна и да изпиша разсъжденията си или поне нещата, които днес ангажират мислите ми. Много често се чудя и си задавам въпросът „Какво е да си щастлив?“. Сигурна съм, че ако задам този въпрос на различни хора, ще получа и различни отговори. Това е именно поради причината, че щастието е субективно. За едни да си щастлив може да означава да спят под звездите и да слушат морето, за друг щастието може да е еквивалент на богатството, за трети да е пътуването. И така до безкрая. За всеки човек щастието е много лично изживяване.

Какво е щастие?

Щастието е състояние на душата. Зпочвайки от тук, можем спокойно да кажем, че щастието е абстрактно понятие. Различните хора, свързват това състояние с различни неща. Според мен една голяма грешка, която правят хората е, че обвързват щастието с материалното притежание на различни неща. Смятат, че ако имат хубава кола, много пари, високо платена работа и т.н. ще бъдат щастливи. И когато постигнат това, което толкова много искат, много често осъзнават, че всъщност то не им носи бленуваното щастие. Тогава те се устремяват към новата цел, която ще „ги направи щастливи“. А това ли е рецептата? Да се стремим вечно към нещо, което вярваме, че ще ни направи щастливи или да потърсим това толкова искано състояние на друго място?

Къде е скрито щастието?

Тук идва и следващия въпрос, който си задавам – „Къде е скрито щастието?“. Лично за мен на този въпрос отговорът е един единствен – „Щастието се крие в самите нас!“. Единствено трябва да си отворим очите, за да го видим и сърцата, за да го изживеем. То не се крие, просто ние си затваряме очите за него. Всичко е въпрос на нагласа и възприемане на живота. Ако сме непрестанно критични, черногледи, мрънкащи, сърдити, ядосани и негативни, то е нормално да вярваме, че щастието се е скрило някъде далеч и няма как да го открием. Ако обаче погледнем на живота през един леко по-различен ъгъл, то тогава ще видим и нашето толкова искано щастие. Всичко опира до нас самите!

„Механика на щастието“

Съвсем скоро попаднах на понятието „механика на щастието“ и определно м ного ми допадна като словосъчетание. В текстът, който прочетох, авторът твърдеше, че хората са „желанието за щастие“, което бива отъждествено с „желание за получаване“ на удоволствие. В този контекст, ние непрестанно се стремим да получим нещо, което да ни направи щастливи.

Според мен обаче, трябва да навлезем малко по-надълбоко в разсъжденията на тема щастие. Получавайки едно нещо, започваме да се стремим към следващото и следващото. Изпитваме моментно удоволствие от полученото, но това удоволствие не остава за дълго при нас. И така, сякаш щастието все ни бяга. Така че, може би тази „механика на щастието“ не е с най-добрата формула.

Щастието = състояние на духа

Както вече споменах, щастието е състояние на душата. Ние не трябва да търсим щастие извън себе си, а точно обратното – вътре в самите нас. Да открием кои сме, какво искаме и да успеем да запълним „резервоара на щастието“ отвътре навън. Знам, че звучи много философски, но като се замислим всичко е в нашите ръце и умове. Ако за мен един дъждовен пролетен ден е прекрасен и ме вдъхновява, за друг човек, същия този пролетен ден може да бъде ужасен. Това е изборът, който е само и единствено в нашите ръце – как ще въприемем и преживеем случващото се.

Житейските уроци

Много хора ще кажат „Как да съм щастлив, като ми се случва…“ – само неприятни неща например. Замислете се, тези неща дали не ви се случват, защото самите вие вярвате в това! Убежденията ни са едни от най-големите ни съюзници в живота. Ако аз вярвам, че ми се случват само кофти неща, то със сигурност ги предизвиквам или пък просто не виждам хубавите неща в живота си, защото съм фокусирала съзнанието си само върху негативните такива. Всичко, което ни се случва е с някаква цел – за да ни помогне да израснем, да осъзнаем нещо и да станем по-добри от нашето вчерашно аз. Важното е да не се носим по течението на негативното, а да се опитаме да го приемем и разберем. Разбирайки защо ни се случват определени неща, имаме пълната сила да ги променим, защото разбирайки причината, ние научаваме поредния житесйки урок.

Такъв е животът

Животът е един непрестанен низ от събития, които както вече споменах ние избираме как да преживеем. Ние решаваме дали да потънем в депресия или да преживеем мъдро дадено тежко събитие. Ние сами избираме щастието и нещастието си. Не казвам, че човек може да бъде винаги в еуфория и преповдигнато настроение. Напротив! Образно казано животът е пълен с възходи и падения. Ако сега сме на гребена на вълната, след малко ще сме в нейното подножие и това е неизбежно. В нашата сила обаче е, да осъзнаем че дори долу в ниското всичко е наред и да не се впускаме в излишен драматизъм. Когато не сме в силата си и в настроението си, спокойно можем да се отпуснем и да се отдадем на размишления и равносметка. Важното е да приемаме всяко нещо със спокойствие и увереност, че всичко е наред.

Щастието е равносилно на свободата

Лично за мен щастието е еквивалент на свободата. Аз се чувствам най-свободна и щастлива в планината. За мен там е истинското и неподправено щастие. Когато усетя и осъзная колко малки сме ние хората на фона на величествената природа, когато усетя че се сливам с нея. Тогава се чувствам истински свободна и безусловно щастлива. Сякаш това е мястото и нещото, което презарежда моя „резервоар на щастието“.

Та, когато намерите какво е за вас истинската свобода, вярвам че ще се докоснете и откриете и вашето щастие. Свободата и щастието са вътре във вас, само трябва да осъзнаете самите себе си и да се откриете. Къде и при какви обстоятелства се чувствате най-себе си и същевременно част от нещо много по-голямо?

Тренирайте разума си, за да бъдете щастливи

Матийо Рикар е тибетски монах на 96 години, който е смятан за най-щастливия човек на света. Той казва, че е необходимо да тренираме разума си, за да бъдем щастливи. Съветва да отделяме по няколко минути на ден, в които да съзнателно да се концентрираме и да си мислим за щастливи неща и такива, които ни носят положителни емоции. Според него човек може да контролила доброжелателността си, вниманието и емоционалния си баланс.

Допускайки щастливите мисли в ума си често, ние се „настройваме“ на вълната на щастието и започваме да си отваряме очите за красивите неща, които ни се случват ежедневно. Според мен най-важното нещо е да успеем да „заменим“ всички негативни чувства с техните позитивни еквиваленти и да се стремим да развиваме нашите доброделети. Човек, който е изпълнен с любов няма как да недоволства, критикува и да бъде негативен. Той просто е на друга вълна, която няма как да влезе в резонанс с честотите на негативните емоции и чувства.

Няколко лесни съвета за щастие

1.Наслаждавайте се на малките неща, които ви се случват в деня

Има толкова много неща, които ни се случват всеки един ден, а ние дори не забелязваме. Опитайте се да обърнете внимание на тези малки „щастливинки“, които ви се случват.

2.Бъдете благодарни

Благодарността е велико чувство, което същевременно е и много пречистващо. Благодарете от сърце и душа за всичко, което се случва в живота ви. Благодарете и за нещата, които не са се случили. Всичко е с причина и независимо дали сега осъзнаваме причината, след време достигаме до извода, че това е било най-доброто, което е можело да се случи.

3.Усмихвайте се

Когато усетите, че някоя негативна мисъл започва да ви обзема – усмихнете се! Усмивката върши чудеса и задейства механизми, които сякаш възпират негативните чувства да ви залеят. Опитайте се да се усмихвате, докато сте тъжни. Получава ли се? Какъв е резултата?

4.Заместете притесненията с вяра

Повярвайте, че всичко е наред и се случва по най-добрия начин. Спрете да се притеснявате и да визуализирате нещата, които не искате да ви се случват. Обърнете внимание на тези, които искате да преживеете и заместете страховете и съмненията си с ВЯРА. Може би ще ви е интересно да прочетете статията 5 съвета за позитивен живот.

5.Изберете да живеете в любов

Изберете водещото чувство в животът ви да е любовта, а не страха. Страха е деструктивно чувство, което няма да ви заведе до мечтаното щастие. Прочетете още статията – Страх или любов.

В заключение

Ние всички сме тук, за придобием опитност и да се научим на нещо. За да имаме щастлив живот, е хубаво да се отпуснем и да повярваме, че всичко е наред. Да преминаваме през трудностите с разбиране, спокойствие и вяра, че и това ще отмине. Да допускаме повече щастливите мисли и да избягваме сами да се вкарваме в негатививни такива. Да се усмихваме повече и да правим нещата, които обичаме. Да не се заблуждаваме, че пари или някоя вещ ще ни „направи щастливи“. Щастието е състояние да духа, което трябва да открием в самите нас. През каквото и да преминавате, помнете едно „След всяка буря идва слънце!“, така е в живота на човек.

Надявам се статията да ви е харесала и да споделите какво е за вас щастието в коментарите по-долу. Може би ще намерите и някоя друга интересна за вас тема в категория Духовно и книги, както и в категория Лайфстайл.

You may also like

Leave a Comment

error: