Home ПътешествияБългария Няколко екопътеки около София за разходка с деца

Няколко екопътеки около София за разходка с деца

by Sunrising Life

Усеща се вече, че пролетта е дошла. Ту пече слънце, ту се излива някой пороен топъл дъжд. За голямо щастие студените месеци отминаха и с природата сякаш и желанието ни за пътуване се събужда с нова сила. Пътуването с малко дете си е голямо предизвикателство, но определено не е невъзможно. В тази статия съм събрала няколко идеи за разходка – екопътеки около София.

1.Екопътека и водопад „Под камико“

Това място е много сантименатално за нас, защото точно там се сгодихме. Беше преди 2 години, бях малко бременна и все още природата беше в началото на своето събуждане. Екопътеката се намира на около 52 километра от София, а пътят до там е много живописен. Началото й започва от село Бов или по-точно от стадиона в края на селото. Пътеката е изключително приятна и лека, подходяща за малко ходещо дете. През цялото време се върви по течението на реката, а в края на пътеката се стига и до внушителния 80 метров водопад „Под камико“. Ако ви е интересно може да прочетете повече за нашата разходка до там в статията – Водопад Под Камико и екопътека по река Бовска.

Водопад Под Камико2.Вазова екопътека и водопад Скакля

Това също е един от любимите ни маршрути. Когато го посетихме за първи път, малката беше може би на около 8-9 месеца. Ве още не можеше нито да ходи, нито да пълзи, но за сметка на това обожаваше да я нося. Освен носенето обожава и водопади, така че всичко беше песен. Екопътеката се намира в Искърското дефиле и началото й е в близост до село Бов. От София до село Бов се стига за около час-час и половина и се преминават към 50-тина километра. Тази екопътека можете да преминете както от горната й част (село Заселе), така и да тръгнете от долу и да се качите до селото. Може би по средата се намира и водопад Скакля. Лично на нас много ни хареса разходката там. За малки деца може би на места би било трудно, но с почивки и бавно темпо мисля, че биха се справили с 2-та километра. Прочетете още за разходката ни до там и разгледайте снимките ни в статията Вазова екопътека и водопад Скакля.

вазова екопътека и водопад скакля3.Екопътека „Пътеката на здравето“ край Банкя

Това също е прекрасна идея за разходка сред природата. Преди малката да се роди, с Пепи ходехме да тичаме там. Изключително приятно местенце, което е подходящо за малки деца. Намира се много близо до София, дълга е около6-7 километра и е с много лека денивелация – около 50-60 метра. Все още не сме водили малката там, но през пролетта, както и през лятото със сигурност ще имаме тази възможност. Не се съмнявам, че на нея ще й хареса много. Всички деца обожават природата.

4.Екопътека „Ждрелото на река Ерма“ или още Трънска екопътека

Екопътеката се намира на около 75 километра от София. През топлите месеци това място е рай за разходка и почивка сред природата. Това беше съвсем първата разходка на Рая. Отидохме в доста неблагорпиятно време – зимата. Нямаше зеленина, беше морко и доста влажно. Не успяхме да слезем и преминем по мостчетата през ждрелото, защото от зимата реката беше разрушила голяма част от укрепителните съоръжения. И въпреки това си изкарахме чудесно. Бебето беше на по-малко от 6 месеца и спа почти през цялото време, а ние се насладихме максимално на спокойствието в природата. Прочетете повече за разходката ни до там в статията Разходка с бебе до ждрелото на река Ерма.

трънска екопътека 5.Екопътека „Под пръските на водопада“ и водопад Скока край Тетевен

Тази екопътека ни е една от любимите. Посетихме я буквално няколко дни преди да родя. Началото й започва почти от центъра на град Тетевен. Самата пътека е изключиително лека и приятна за разходка, както и подходяща за малки деца. Разходката по нея продължава около 20-30 минути и нарая се достига до водопад Скока (Кознишки водопад). Ако разполагате с малко повече време, защото се намира на около 110 километра от София, то горещо ви препоръчваме да се разходите до там. Може да прочетете повече в статията Водопад скока и екопътеката край Тетевен.

Екопътека Под пръските на водопада край Тетевен

Екопътека Под пръските на водопада

Като са финал

Това са някои от нашите любими места в природата, където спокойно може да отидете както сами, така и с малко дете или деца. В последно време хората все търсят къде и как да избягат от динамиката на големия град. Тези предложения за разходка около София са наистина чудесни варианти. Не се съмнявам, че ще ви очароват, защото природата си е природа.

Може би ще ви е интересно да прочетете още няколко идея за разходка край София в статията 10 идеи за разходка около София, както и 6 манастира до София, които да посетите.

Надявам се статията да ви е била полезна и интересна и ще се радвам да споделите вашите любими местенца за разходка сред природата.

You may also like

Leave a Comment

error: