Home ПътешествияБългария Идеи за разходка на Витоша с малко дете

Идеи за разходка на Витоша с малко дете

by Sunrising Life
местa за разходка на Витоша

Честно да си призная, нямам търпение вече да свършват студените дни и да става топличко. Чакам в планината да стане подходящо за пикник и приятни лежерни разходки и ще направя всичко възможно да прекарваме възможно повече време там. Едно от големите предимства на това да живееш в София е, че планината ти е буквално под носа. Има много различни местa за разходка на Витоша или просто почивка сред природата. Вярвам, че децата обичат природата и прекарването на време в планината им действа благотворно.

Поради фактът, че когато стане топло ще съм в доста напреднала бременност и фактът – малкото детенце, което обожава да се движи, но без цел и посока, тази година реших да не планираме амбиционзи планински преходи. Ще се задоволим с лежерни разходки на Витоша, ще връзваме хамаци и ще си почиваме в планината. Може да прочетете още за Ползите от планината, за да се убедите сами, че няма по-хубаво от това да си в досег с природата. И така, докато си чакам хубавто топло време реших да събера на едно място някои идеи за готини места на Витоша, които са подходящи за малки деца.-

1.Златните мостове

Това е една много желана дестинация за почивка през летните уикенди. Месността се намира на около 12 километра от Бояна на 1390 метра надморска височина. До Златни мостове може да стигнете по няколко начина:

  • по пешеходна пътека от кв. Княжево (2 ч. 30 мин.)
  • от кв. Владая по долината на Владайската река (1ч. 30 мин.)
  • от кв. Бояна по автомобилния път (12 км)
  • с автобуси – номер 63 и номер 163

Ако сте с малки дечица, преполагам ще предпочетете да отидете до Златните мостове с автомобил. В месността има няколко заведения, където може да похапнете, има голяма поляна с пейки и беседки, където може да опънете одеало и да си направите пикник, както и да играете различни игри с децата. От там започват и пътеките на много маршрути на Витоша.

2.Хижа Момина скала

За около 30-тина минутна разходка можете да достигнете от Златните мостове до ресторант Момина скала, който се намира малко преди хижа Момина скала. Пред ресторанта има голяма поляна с пейки, маси и люлки. Там също е изключително приятно за почивка и отдих. Малко след хижата пък има гориста местност с рекичка, ккъдето можете да се скриете от голямата жега. Друг вариант е да отидете до там с кола – има автомобилен път и места за паркиране в района на ресторанта.

3.Хижа Камен дел

От хижа Момина скала за около 1 час може да се разходите до хижа Камен дел. Ние не бяхме ходили по тази пътека до скоро. Малко преди да паднат студовете се разходихме по нея. Бяхме много приятно изненадани, защото пътеката е изключително приятна и лесна. Хижата също ни допадна много – поддържана, чиста, отпред има множество дървени пейки и масички. От там се разкрива и частична гледка към София. Изключително приятно местенце, което е много лесно достъпно и подходящо за малки деца.

4.Хижа Звездица

Това ми е едно от любимите места на Витоша. Преди години съм прекарвала там няколко вечери. Хижата е много хубава и готвят наистина много вкусно. Пред хижата има голяма поляна с много пейки, люлки, футболна врата. За да стигнете до там се минава през Златните мостове, след това през Офелийте. Точно на Офелиите трябва да внимавате, за да хванете пътя към хижа Звездица. От големия паркинг трябва да завиете на дясно по асфалтовия път, вместо да продължите нагоре по павираната улица. Това също е едно приказно място, което може би няма да е пренаселено както е на Алеко и някои други лесно достъпни места на Витоша.

5.Дендрариума

Дендрариума е ботаническа градина на Витоша, където има множество дървесни и растителни видове. Тя е разположена на около 1300 метра надморска височина. До него се достига по пътя за Златните мостове, като се намира точно преди разклона за Копитото. Територията на Дендрариума се простира на цели 1400 дка алейна мрежа. Има също така една сграда и две изкуствени езерца. По продължение на алеите има множество табели, предоставящи информация да различните защитени видове в района. Около езерцата има изградени дървени мостчета, беседки, столчета от естествени материали, пейки и маси. Също можете да се отбиете до музея на мечките и музея на совите, които са на територията на Дендрариума.

6.Голи връх

Чудесно място за разходка и почивка природата е и Голи връх. До там се достига много лесно с Драгалевския лифт. От него можете да се разходите из планинските равнини и долини. Също така може да отскочите до връх Камен дел. който е на около час-час и нещо разходка от Голи връх. Може да отскочите до Алеко за 20-тина минути разходка през гората.

7.Драгалевски манастир

Драгалевския манастир е също една чудесна идея за разходка с дете. С кола се стига почти до самия манастир, като слд това има няколко минутки ходене пеша. Дворът на манастира е изключително приятен, а около манастира има и множество горски пътеки, по които може да се разходте.

8.Боянско езеро

Пътеката към Боянско езеро води своето начало от квартал Бояна. Маршрутът към езерото и към Боянския водопад започват от едно и също място. Разходката до него отнема около 1 час като пътеката е в гората и е много приятна. Въпреки това ако сте с малко ходещо дете е хубаво да си предвидите повече време, защото малките са непредсказуеми. Ние водихме Рая там, когато беше още мъничка и не можеше да ходи – Разходка с бебе до Боянския водопад и Боянското езеро.

разходка около софия - боянски водопадТова са няколко интересни и много приятни местенца в планината, които можете да посетите. Всички са леснодостъпни и походящи за разходка с малки деца, които искат да ходят сами. Ако искате може да разгледате още идеи за планински разходки в категория Планини. Вярвам, че ще ви е интересно да прочетете и за други местенца в България сред природата – Разходки из България.

Можете също да ни последвате във FACEBOOK страницата, където споделяме нашите най-нови разходки, а също и да се присъедините в групата Пътуване с бебе, където обменяме опит за пътуванията с най-малките членове на семействата.

You may also like

Leave a Comment

error: