Home ЗдравословноЗдравословно Всичко за глутена

Всичко за глутена

by Sunrising Life

Една от много нашумелите в последно време теми, по която се пише и говори много е темата за това незнайно същество ГЛУТЕНЪТ. Какво е то? Има ли почва у нас? Полезно ли е или ни вреди? Дали е полезен или вреден не мога да твърдя категорично, но е факт че много голяма част от хората страдат от непоносимост към глутен, която е явно изразена, а друга част не знаят че имат проблем с усвояването му. Всъщност, не е необходимо всички да избягват глутена, тъй като не всички имат проблем с неговото усвояване (глутенова непоносимост).

Какво представлява глутенът?

Терминът произлиза от латинската дума gluten, която в директен превод означава „лепило“. Сам по себе си, глутенът е растителен протеин. Той е съставен от белтъците глутенин и глиадин, които изграждат около 80% от белтъка в житното зърно. До тук добре, тогава къде е проблемът? Проблемът е, че някои протеини (както са казеинът в млечните продукти, протеините в яйцата и ядките) имат „прекрасното“ свойство да предизвикват алергични реакции в организма.

Тук ми се иска да вметна, че има твърдение, че няма проблем да се консумират храни с глутен, в случай че човек няма явно изразени симптоми, сочещи непоносимост или нетолерантност към него. При това твърдение, лично аз, съм на кантар. Дори клоня към отхвърлянето му. Ще обясня и защо.

Това е лично моето разбиране, провокирано от личен опит и не го налагам никому.

Ако до преди 60-тина години пшеницата е била наистина пшеница, то за съжаление в днешно време не можем да го твърдим. Пшеничните храни са едни от най-модифицираните храни и именно тук е основният проблем – структурната промяна на протеина глутен. Именно тази промяна е в основата на голяма част от здравословните проблеми, с които се сблъсква човечеството. Поради генната промяна на този растителен протеин, човешкият организъм вече не е способен да го разпознае и той играе разрушителна роля в организма (разрушава пропускливостта на чевата). Когато тази мембрана е „свалена“, протеинът навлиза директно във всяка една клетка, започва да „атакува“ различни органи. В отговор на това, имунната система, от своя страна, започва да атакува и собствените си протеини.

Друг голям проблем е фактът, че това генномодифицирано жито води до отделяне на екзорфини (специални вещества в човешкия мозък), в следствие на които се появява пристрастряващ ефект.

Лично аз съм изпитала именно това пристрастяване и нужда от тестени храни, съдържащи глутен. В момента, в който успея да огранича приема им и изчезне „абстиненцията“, организмът започва да работи с лекота и тонуса е в пъти по-висок. Аз нямам нетолерантност или неппоносимост към глутен, но определено отчитам разликата, когато в менюто ми присъства такъв и когато отсъства. Почти съм сигурна, че всеки човек може сам за себе си, да направи подобен експеримент, като ограничи за определн период тестените храни и усети как се чувства в тялото си след като „абстиненцията“ за тесто е отминала.

Какво е глутенова непоносимост и в какво се изразява?

Глутеновата непоносимост е автоимунно заболяване, в основата на което е консумацията на храни, съдържащи растителния протеин глутен. Заболяването води до атрофия на лигавицата на тънкото черво. В резултат от това е нарушена способността им за усвояване на хранителни вещества. При децата заболяването се нарича цьолиакия и се развива при прехода от млечна към въглехидратна храна. При възрастните заболяването е известно под името глутенова ентеропатия. Най-общите симтоми при глутенова непоносимост са – подуване, болки в корема, диария, загуба на тегло, анемия, гадене, честа поява на афти и херпеси, дерматит, мускулни заболявания, чести проблеми със зъбите и други.

Как да разберем дали имаме глутенова непоносимост?

Съществуват няколко начина, чрез които можем да разберем дали имаме непоносимост към глутена. Единият метод е биопсия и както се подразбира се прави в болница и при препоръка от доктор. Другият общоизвестен и прилаган метод е кръвният тест. Чрез него се установява списък с храни, към които реагира организма ни. Освен тези два метода, които се прилагат обикновено при лекарска препоръка, в случай че нямате явен проблем, можете да елиминирате глутена за определен (достатъчно дълъг) период от време. В този период трябва да наблюдавате тялото си, а след това, когато отново консумирате храна, съдържаща глутен, да обърнете специално внимание на реакцията на организма си. Лично аз съм голям фен на самонаблюдението. Следейки реакциите на организма си, човек може да си направи невероятни изводи, които да важат за него и да подобри начина си на хранене и живот.

Какво да правим ако имаме глутенова непоносимост?

В случай, че имате глутенова непоносимост следва да ограничите изцяло приемът на храни, съдържащи този растителен протеин. Може би най-трудното в този случай е да бъдете постоянни. Можете спокойно да замените тестените храни, съдържащи глутен със здравословни алтернативи, които има описани по-долу в статията. Именно пълното елиминиране на глутена може да доведе до нормализиране на чревната функция.

В кои храни има ГЛУТЕН?

За съжаление, в днешно време спектърът от храни, в които има глутен е много голям. Класацията се води от бялото брашно, а след него и пълнозърнестото такова. В тази категория са още пшеница, булгур, кус кус, грис, спелта, ечемик, ръж, овес, житни каши, сладкиши, боза. Глутенът се среща дори в някои видове подправки като – черен пипер, бульон, бакпулвер, соев сос, горчица. Има храни, в които има глутен, но това не е обозначено никъде – бира, изкуствени оцветители и подсладители, кафе, напитки с малц, бирена мая, мюсли, оцет, сушени плодове, трици и много други. Освен ако изрично не е написано, че няма глутен в тях.

Кои са здравословните алтернативи?

Да, предполагам че след тези дълги списъци с продукти, които се използват в почти всяко едно домакинство ежедневно, се чудите какво тогава да ядем. И аз бях така в началото, когато разучавах темата. Всеки е така. Но преминавайки през това се открива цял един нов свят с изключително вкусни продукти и храни. Ето и списък с продуктите, в които няма глутен – боб, нахут, елда, киноа, леща, град, кафяв ориз, картоф, сладък картоф, просо, рожков, сладка царевица, соя.

Бялото или пълнозърнесто брашно може да се замести с брашно от кокос, бадем, елда, киноа, нахут, тиква, рожков, царевица. Тук е хубаво да се спомене и фактът, че някои от тези брашна са рафинирани, което не ги прави здравословни, а точно обратното. Но могат да бъдат намерени и нерафинирани такива. Още една отметка следва да бъде направена – глутенът слепва и се сгъстява, а при използване на алтернативите, ни е необходим друг слепващ агент като квас, мая, агар агар, пектин, бакпулвер и други.

Тук ми се иска да спомена още един продукт, за които съм чела и чувала много противоречиви мнения – това е лимецът. На редица места съм попадала на това, че глутенът не е токсичен и че глутенът в лимеца е от друг характер. Според едни източници в лимеца няма глутен, спопред други има. От проучванията по темата, които съм правила, смятам, че в лимеца има глутен, но в изключително малки количества. Поради тази причина хлябът от лимец се препоръчва дори на хора, които имат глутенова непоносимост. В нашето семейство консумираме само хляб от лимец, който правим с домашно приготвена квас (не с мая). Можете да видите рецептата тук. Установили сме, че от него се чувстваме много по-добре, но разбира се не прекаляваме с консумацията му като цяло. Именно поради тази причина реших и този абзац да е в колонката на „здравословнитe алтернативи“.

Безглутенова диета

При голяма част от хората подобен тип диета води до отслабване. Хората, които не метаболизират добре въглехидратите са именно в тази група. Намалявайки приема на тестени и зърнени храни те отслабват. В този ред на мисли това не е диета за отслабване или поне не може да бъде наречена така за всички, защото не би имала подобен ефект при всички. Лично аз, спирайки въглехидратите свалям изключително бързо килограми, колкото и бързо качвам ако се отпусна и хапвам повече хляб. Така че, всеки трябва за себе си да провери кое работи за неговото тяло – няма общовалидна истина.

Малките бебета не бива да консумират глутен поне до 8-мия им месец, тъй като той може да предизвика силна алергична реакция, защото храносмилателната им система не може да се справи с този растителен протеин.

Някои заболявания и глутенът

Има заболявания, при които глутенът следва да бъде изцяло изключен от менюто. Едно от тях е аутизмът. При артрит също се препоръчва спиране на глутена, защото той създава условия за възпалителни процеси в организма. Според медицинската литература, глутенът играе важна роля при някои автоимунни заболявания като Хашимото, диабет тип 1, псориазис, автоимунен хепатит и други (повечето хранителни режими при тези заболявания изключват напълно консумацията на храни, съдържащи глутен).

Да ям или да не ям глутен ако нямам проблеми?

Този въпрос е доста сложен. Моят отговор, който е лично за мен е да не ям храни съдържащи глутен или поне да редуцирам до минимум количествата. Разбира се всяка крайност не е ок за човека, но тъй като съм установила, че без глутен се чувствам значително по-добре, съм взела решение за себе си да го избягвам. Истината е, че никой не е застрахован от проява на алергична реакция към глутена. Той е изключително силен алерген и не се знае в кой момент може да отключи имунна реакция.

В този ред на мисли, колкото и трудно да звучи (защото белият хляб е „панацея“ и присъства в почти всеки дом) е хубаво да се намали количеството на храните, съдържащи глутен. Ако можете да го изключите напълно – СУПЕР! Разбира се, когато ви се дояде от любимата ви пица или някое друго вкусно нещо, не е необходимо с цената на психически тормоз върху себе си да се отказвате. Просто не трябва да се прекалява. Ако всеки ден ви се яде пица – това вече е прекаляване и глезотия, но веднъж в месеца е напълно ок (в случай че нямате глутенова непоносимост или някакво заболяване, за което е известно че не трябва да се консумират храни, съдържащи глутен).

Има голямо разнообразие от рецепти както за хляб, така и за различни видове сладкиши, в които няма глутен. Можете да опитате да си направите бананов хляб или пък безглутенов блат за пица (от картоф или карфиол). Една от любимите ни закуски са безглутеновите бананови палачинки (които между другото са и без млечни продукти) – ако ги опитате веднъж, ще се влюбите и вие. Има огромно изобилие от рецепти в интернет пространството. Ако решите да опитате, съм убедена че ще откриете големи изкушения и след като ги опитате няма да сте с гузна съвест.

Надяваме се статията да е била достатъчно изчерпателна и полезна. Можете също да прочетете повече за Витамин D, както и витамин B12, които са жизненоважни за човешия организъм и за доброто здраве.

You may also like

Leave a Comment

error: