Home ЗдравословноЗдравословно Най-добрите антиоксиданти

Най-добрите антиоксиданти

by Sunrising Life
най-добрите антиоксиданти

В тази статия ще разгледаме кои са най-добрите антиоксиданти за тялото и каква е ролята на антиоксидантите. Защо са толкова важни? Какво е оксидативен стрес и свободни радикали? Как влияят на организма и как да се предпазим.

Какво са свободни радикали

Преди да стигнем до антикаидантите трябва да поговорим малко повече за свободните радикали. Те се произвеждат от организма като резултат от нормалните метаболитни процеси и произвеждането на енергия. Всъщност те са биологичния отговор на човешкото тяло към токсините, които навлизат него под една или друга форма (храна, цигарен дим, радиация, силно физическо натоварване и други). Молекулата на свободния радикал е с един или повече липсващи електрони и се стреми към баланс. За да постигне този баланс свободният радикал се прикача към друга молекула.

Какво е оксидативен стрес

Реакцията между свободните радикали и другите молекули (към които се прикачак) се нарича оксидация. От тук идва и понятието оксидативния стрес – окисляване на организма, свързано с прекалено високи нива на кислород в тъканите. Оксидативният стрес се наблюдава, когато в организма има недостик на антиоксиданти. Окисляването на организма нанася много големи вреди и е в основата на увреждането на клетки и тъкани и преждевременно стареене.

Какво са антиоксидантите

Стигнахме и до антиоксидантите! Антиоксидантите имат важното свойство да прекъснат верижната реакция, която свободните радикали предизвикват. Те отдават, необходимите на свободните радикали, електрони и по този начин неутрализират тяхното влияние.

Мощни антиосиданти са всички малки червени плодове

Антиоксидантите подсилват имунната система на организма и се борят с редица заболявания. Има два основни вида антиоксиданти – водно разтворими и мастно разтворими.

  • мастно разтворими антиоксиданти – витамин А, витамин Е, липоева киселина, каротени
  • водно разтворими антиоксиданти – витамин C (L-аскорбинова киселина), глутатион, полифеноли

Храни, богати на антиоксиданти

Най-богатите на антиоксиданти храни са червените храни като – боровинки, малини, годжи бери, акай бери, червено цвекло, червени чушки. Към мощните антиоксиданти спадат също спанак, кейл, черен шоколад, боабаб, ашваганда и други.

Боровинки

Макар мънички, боровинките са едни от най-силните антиоксиданти. Според някои проучвания те съдържат най-голямо количество антиоксиданти. Те подпомагат мозъчната функция и концентрацията. Имат високо съдържание на витамини и полезни за организма микроелементи.

Червено цвекло

В червеното цвекло има голямо количество фибри, калий и желязо, както и антиоксиданти. Високото съдържание на фибри подпомага прочистването на дебелото черво и премахва токсините от стомаха. Червеният му цвят се дължи на беталаини, които оказват благотворно влияние върху различните възпалителни процеси в организма.

антиоксиданти
Корен Червено цвекло

Червеното цвекло действа много добре върху кръвното налягане и кръвоносната система. От друга страна, наличието на магнезии в него предотвратява образуването на тромби. Ако не харесвате вкуса на зеленчука, винаги може да го консумирате на прах (Био ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО на прах). Червеното цвекло е зеленчук, които прочиства черния дроб, а посредством пектина се подпомага детоксикацията на тялото.

Акай бери (Acai Berry)

Акай бери е малък лилав плод, който прилича на боровинка, но всъщност е плод от палмово дърво. В него има много антиоксинадти, витамини и незаменими мастни киселини като омега-3 и омега-9 (прочети повече за Омега-3). В акай бери има много фибри, които действат благоприятно върху отделителната система. Малките лилави плодове стимулиратразграждането на мазнините в организма и са чудесна добавка към здравословното хранене. В акай бери има голямо количество витамин C, който е и сред най-мощните водоразтворими антиоксиданти. Плодът стимулира кръвообръщението и оказва влияние върху половата система при мъжете. В нашите хранителни вериги този плод все още не е разпространен, но ако имате желание можете да го добавите към сутрешното смути или прясно изтискан сок под формата на прах (Био АКАЙ Бери На Прах).

Малини

Малините са плодове, богати на витамин C, който освен силен антиоксидант, участва и в производството на колагена в тялото. Благодарение на цинка, който се съдържа в малините, те повишават либидото и при двата пола. Малините спадат към суперплодовете и имат много и различни ползи върху човешкото тяло. Повишават функциите на имунната система, намаляват възплаенията в тялото, подобряват паметта и действат на мозъчната функция.

Баобаб

Баобабът е митично африканско дърво, ратящо в саваната. Наричано от местните „дървото на живота“, ползите от дървото са наистина многостранни. Дървото може да живее до 1500 години, съхранява хиляди литри вода в ствола си, а плодовете му се изключително полезни. В последно време боабабът стана известна хранителна добавка и у нас. Консумацията му има ползи за много процеси протичащи в организма. В него има много високо количество витамин C, който от своя страна подмага при усвояването на желязо. Поради същата причина баобабът се смята за мощен имуностимулатор, а също така и антиоксидант.

атиоксиданти баобаб
Боабаб

Друг много важен момент е, че в него има голямо количество калций и магнезий, които се грижат за здравето на костната ни система. Така че ако имате проблеми с костите, горещо бих ви препоръчала вместо да се насочвате към млечни продукти, да опитате да си набавите калций с баобаб (Био БАОБАБ на прах). Има леко кисел вкус, напомняш цитруси. Ако ви допада вкуса ми, можете да го разтваряте във вода или сок. Ако пък не ви харесва особено, винаги можете да го сложите в плодово смути и плодовете да намалят силния му вкус.

Ашваганда

Ще завърша тази статия с още една не толкова известна супер храна – ашваганда. Ашваганда е билка, известна от хиляди години, чиито коредни и листа се използват с лечебни цели. В индийската система за природолечение билката е много почитана и използвана, защото подпомага не само физическото, но и психическото здраве на човека. Ашваганда има уникалното свойство да понижава нивата на кортизола – хормона на стреса и респективно има успокояващ ефект.

Плод от Ашваганда

Билката известна още като „индийски женшен“ облекчава стреса и внася баланс в хормоните. Действа изключително добре на житовидната жлеза, подобрява сексуалната функция и оказва много положително въздействие върху дегенеративни процеси, свързани с мозъчните клетки. Екзотичното растение е богат източник на желязо, алкалоиди и фенолова киселина, а също така има много силни антиоксидантни свойства и стимулира имунната система. (Може да го откриете тук – Био АШВАГАНДА корен на прах)

Може би ще ви е интересно да прочетете също за Силата на мака. Още интересни статии на здавословна тематика може да намерите в категория Здравословно. Препоръчваме ви също статиите Всичко за витамин D и Всичко за Омега-3 мастни киселини.

You may also like

Leave a Comment

error: