Home ПътешествияВодопади Лешнишки водопад – приятна разходка с бебе из Беласица

Лешнишки водопад – приятна разходка с бебе из Беласица

by Sunrising Life
Лешнишки водопад

Когато планирахме пътешествието си в югозападна България бяхме набелязали някой забележителности. В движение обаче планът се променяше доста динамично и освен нещата, който бяха в него посетихме още много красиви места. Смея да кажа, че успяхме да опознаем една част от планина Беласица. Разходихме се до цели 5 от нейните водопади и останахме впечатлени. В един прекрасен слънчев ден, в който се подвизавахме из района на Сандански, бяхме решили да посетим Лешнишки водопад в планина Беласица. Това беше и първия водопад там, до който отидохме. Станахме сравнително рано, закусихме, оправихме нашия багаж и този на бебето и тръгнахме към едно от първите планински приключения на малката.

Малко повече за водопада

Лешнишкия или още известен като Ляшнишки водопад е водопад на река Ляшнишка. Той е разположен на около 1,8 километра от хижа Беласица и на около 700 метра надморска височина. Самият водопад е с воден пад около 7 метра, но въпреки това е много красив. Пред водопада има дървено мостче, което е прекрасно място да поседи човек и да се полюбува на красотата на падащата вода.

Как се стига до Лешнишки водопад

Пътека към водопада води своето начало от хижа Беласица. Те се намира на около 8 километра от град Петрич, а пътят до нея е хубав и спокойно се стига с лек автомобил. Самата хижа е доста голяма, а отпред има множество дървени пейки с масички, където ние бихме прекали цял ден, защото мястото е изключително приятно.

Когато попитахме хижаря на къде е водопада, той ни каза че зад хижата има паркинг и от него тръгва пътеката. Екопътека „Приятели“, водеща към водопада, започва зад хижата и е означена със синя маркировка, която е добре разпознаваемо по целия маршрут. Пътеката е много приятна – има изкачвания и слизания, но в никакъв случай не са уморителни и тежки.

Пътеката към Лешнишки водопадДо Лешнишкия водопад се стига за около 30-40 минути, според темпото. По целия маршрут има табели с интересни факти за дърветата в планина Беласица, както и интерактивни табла.

Нашето посещение на водопада

Когато стигнахме до хижа Беласица оправихме багажа, вързах малката в слинга, сипахме си вода от хижата и тръгнахме към водопада. Тук ми се иска да вметна за любителите на бебеносенето, че тъкания слинг, с който носих (Victoriana Cave от Oscha) е невероятно удобен и мек. Връзва се супер лесно, уникално красив е, а и малката просто го обожава. И така, екипирани достатъчно добре, че да не ни е студено, малката вързана в топлия слинг, тръгнахме към водопада. Още в самото начало срещнахме леко препятствие – много много кал, за щастие само първите 10-тина метра от пътеката. Някак успяхме да преминем без да се окаляме до ушите. В началото Рая гледаше втренчено в земята към падналите листа и броеше всяка моя кракча, но не след дълго заспа сладко сладко и така чак до водопада.

Стигнахме до Лешнишкия водопад за около 30-тина минути. Там поседяхме малко повече време, за да се насладим на красотата на падащата вода и спокойнствието на природата. Поснимахме, погледахме и си починахме. Все пак това беше първият ни водопад за тази година, а за бебето това беше и първата планинска разходка. Много й хареса. В момента, в който стигнахме и чу шума на водата, се втренчи във водопад и не отлепи поглед от него. На моменти му се усмихваше дори.

Разходка с бебе до Лешнишки водопад в Беласица

С какво друго може да се съчетае разходката до водопада

Разходката до водопада и обратно отнема около час и половина. Като сложим още толкова почивки, за около 3-4 часа можете да приключите с тази дестинация. Ако сте от активните туристи и един обект за един ден ви се струва малко, можете да се разходите до Местността Рупите, която е сравнително близо. Друга хубава идея за разходка в района е град Мелник. Тази година преоткрихме забележителностите в Мелник – качихме се по високите части, където гледката към самия град е зашеметяваща. Скоро ще ви разкажем и за там. Друго място, където можете да отидете в района на Петрич е Самуиловата крепост – лично на нас много ни хареса там.

А в случай, че разполагате с повече време горещо бихме ви препоръчали другите водопади в Беласица, който ние успяхме да посетим по време на почивката ни в Сандански, а именно:

Надяваме се статията да е била полезна за вас.Можете да следите пътешествията ни във FACEBOOK страницата ни, както и в INSTAGRAM, а също и да споделите с нас вашите пътешествия с бебета в групата Пътуване с бебе.

You may also like

2

Мария май 20, 2018 - 9:10 am

Здравейте, разказът ви е вдъхновява. Ние имаме малко бебе и много искаме да направим първата разходка с него в планината, този маршрут звучи много подходящ. Може ли да споделите на колко месеца е била Рая при тази разходка? Благодаря :)

Reply
Sunrising Life май 20, 2018 - 6:32 pm

Здравейте Мария :)
Маршрутът е прекрасен за разходка с малко бебе. Малката беше на 7 месеца. По пътеката почти няма стръмни участъци – има леки спускания и изкачвания. Със сигурност ще ви допадне. По пътя има и слънчеви и сенчести участъци. Като цяло наистина е много приятна разходка.
Пишете след като го посетите, за да споделите как е било :)

Reply

Leave a Comment

error: