Home ЗдравословноЗдравословно Ползи от зелените смутита

Ползи от зелените смутита

by Sunrising Life
зелено смути - детоксикация

В последно време смутитата придобиват все по-голяма популярност и много хора започнаха да ги консумират. Зелените смутита са едни от най-полезните, а същевременно много лесни за приготвяне. В повечето случаи те се състоят от сурови зеленчуци и плодове и вода или мляко (животинско или ядково). Сами по себе си те са много простички, но имат бязброй хранителни предимства. Сред ползите от тях са повишаване на жизнеността и енергията, изчистване на кожата, сваляне на килограми, намаляване на постоянния глад, снабдяване на организма с жизненоважни за него витамини и минерали и много други.

Няколко причини да пиете зелени смутита

 • Лесно приготвяне

Зеленото смути се приготвя изключително бързо и лесно. От предната вечер може да сте подготвили съставките и на сутринта единствено да ги сложите в блендера. За по-малко от 5 минути имате една прекрасна, питателна и много здравословна закуска.

 • Подпомагат храносмилателната система и по-доброто храносмилане

Причината за повече проблеми, свързани с храносмилателната система е слабото производство на хидрохлорна киселина в стомаха. Недостатъчното количество стомашна киселина води до некачествено храносмилане на храната, респективно до подуване на корема, газове и други смущения. Когато несмляната храна започне да се утаява по стените на червата (това се случва под формата на плака), тя може да предизвика затлачвания и редица болестни състояния. Поради факта, че смутито е изцяло смляно, то улеснява работата на храносмилателната система до голяма степен. По този начин тялото успява да извлече по-лесно нужните му нутриенти.

 • Лесна смилаемост

Не е далеч от логиката, че смутитата се смилат много по-лесно отколкото твърдата храна. При много хора метаболизмът  не може да се справи оптимално с твърдата храна и хранителните вещества не се усвояват оптимално. Този ефект е минимален при течните храни като смути, които тялото много лесно усвоява.

 • Детоксикация

Човешкото тяло е една съвършена система, която непрестанно се стреми да бъде в баланс и да елиминира отровните вещества. Прекаленото излагане на токсини обаче, забавя системите на детоксикация. Истината е, че ние можем да си помогнем в процеса на детоксикация. Един прекрасен вариант за това за зелените фрешове и смутита. Благодарение на зелените течни храни ние можем да си набавим фибрите, които са нужни за прочистване на тялото и тонизиране на храносмилателната система.

 • Отлично здраве и жизненост

Силно вярваме, че здравословното хранене е ключът към здравето и красотата. В човешката природа е заложено той да се храни предимно с пресни плодове, зеленчуци, семена и ядки. Като започнете да консумирате зелени смутита, още в самото начало ще видите резултат върху кожата ви – тя ще стане по мека, еластична и сияйна. Това сияние разбира се случва и на клетъчно ниво в тялото ви.

 • Богато хранително съдържание

Смутитата се приготвят от сурови плодове и зеленчуци, което предполага запазване на важните витамини, минерали и други ценни нутриенти, които при готвене се унищожават. Зелените храни сами по себе си са богати на антиоксиданти, минерали, противовъзпалителни вещества, фитонутриенти, фибри и хлорофил.

 • Отслабване

Ако искате да отслабнете, то зелените смутита са чудесен вариант за постигане на целта без да гладувате. Те са богати на фибри, които ще потискат глада и същевременно ще ви засищат.

 • Хидратация

Тъй като зелените смутита имат високо съдържание на вода и хидратират тялото. Дехидратацията може да бъде много опасна и да повлияе негативно на много процеси, случващи се в организма.

 • Вкусни и питателни

Много хора са скептично настроени, когато чуят за зелено смути. Поради предубедеността си, някои от тях дори не са склонни да опитат, защото не могат да си представят как сурова пасирана тиквичка може да бъде вкусна. Не се притеснявайте, в повечето случаи вкусът на зеленчуците почти не се усеща, защото този на плодовете и суперхраните доминира. Обикновено смутитата са много балансирани като вкус и невроятно вкусни.

сваляне на килограмиНяколко рецепти за зелено смути

 • Смути с ябълка и боровинки

Необходими са ви 1 шепа микс от пролетни зеленолистни, 2 шепи спанак, 2 ч.ч. вода, 1/2 ч.ч. боровинки, 1 банан, 1 ябълка, ако искате може да сложите 1 доза протеин. Всичко това се блендира до получаване на хомогенна смес.

 • Смути с ананас и спанак

За приготвянето му са необходими 2 ч.ч. спанак, 2 ч.ч. вода, 1 ч.ч. нарязан на парченца ананас, 2 ч.ч. нарязани праскови, 2 банана, може да добавите мед или някакъв подсладител по желание, както и протеин.

 • Спанак, кейл и боровинки

Трябват ви 2 шепи кейл, 2 шепи спанак, 2 ч.ч. вода, 1 ябълка, 1 банан, 1 1/2 ч.ч. боровинки, може да добавите стевия или мед, а също и протеин по ваш избор.

Като цяло можете да експериментирате в приготвянето на смути. Трябва да знаете някои основни неща за елементите на смутито – основа, разредител и аромат. Можете да прочетете за това в статията Защо да ядем смути.

Можете също да разгледате различни идеи за смути в категорията Смути и фрешове. Предполагам също ще ви е интересно да видите и Ползите от зеления фреш и любими рецепти.

You may also like

Leave a Comment

error: