Home ПътешествияБългария Манастир Света Богородица Спилеотиса край Мелник

Манастир Света Богородица Спилеотиса край Мелник

by Sunrising Life
Манастир Света Богородица Спилеотиса

По време на 3-те дни, които прекарахме в Сандански нямаше как да не се отбием до Мелник – най-малкия град в България. Ходили сме там много пъти, но този път осъзнахме колко малко места сме посетили. Този път решихме да пропуснем Кордупуловата къща и да тръгнем по една стръмна пътека с наистина много стълби. Според табелата, тя щеше да ни отведе до Манастир Света Богородица Спилеотиса.

Пътеката беше доста стръмна и много живописна и красива. Беше началото на пролетта и имаше зеленина и доста цъфнали дървета. Преди да тръгнем по стъпалата нагоре, бебето беше много сърдито и мрънкащо, но докато стигнем до параклиса вече спеше дълбоко, сгушена в мен.

Пътека към Света зона в МелникМалко от историята на манастира

Манстирът е основан в началото на 13 век от деспот Алексий Слав, който е владеел тези земи по онова време. През втората половина на 16 век, заради силно земетресение, голяма част от манастира се срутила в пропастта. Към края на 17 век манастирът е напълно изоставен и започва да се руши. Столетия по-късно, през 40-те години на 20 век е построен действащ параклис, наречен „Света Зона“. Мястото е паметник на културата с Национално значение. Името „Света Зона“, нетипично, не е име на светец, а се отнася към една от одеждите на Пресвета Богородица, която се счита за свещена, защото е излекувала византийската императрица Зоя.

Манастир Света Богородица Спилеотиса - Параклис Света зонаВсяка година на 31 август има празник в чест на реликвата на Света Богородица. Именно тогава е и празника на Мелник.

Къде се намира манастира

Манстирът е разположен върху тераса в югоизточния край на Мелнишката крепост  в платото „Свети Никола“. Като преминете по главната улица и стигнете до последната къща в Мелник има множество табели, указващи различни маршрути към различни забележителности около града.

Нашето посещение на параклиса „Света Зона“

Сякаш за първи път от всичките ни посещения на Мелник, обърнахме внимание на множеството табели, указващи различни обекти. Решихме да си изберем един от тях и да се разходим до там. Нямаше да имаме време за всички, защото деня преполовяваше, а трябваше да си оставим време за хапване. Най-примамлива ни се стори пътеката към параклиса, може би защото беше стръмна нагоре.

Разходка с бебе в Мелник

Пътека към Манастир Света Богородица Спилеотиса Не сбъркахме с избора, определено. До параклиса се стига по цели 300 стъпала.

Пътека към Манастир Света Богородица СпилеотисаСтигнахме до най-високата част, която е на около 100-тина метра над Мелник, за около 30-тина минути може би. А отгоре гледката, която се разкрива във всички посоки беше зашеметяваща. Никога не бяхме виждали града от такъв ъгъл. Разходката ни до там определено си заслужаваше, защото гледките отгоре са незаменими.

Гледка от Манастир Света Богородица СпилеотисаОт параклиса освен пътеката за слизане имаше още една, движеща се по хоризонтала, но нямаше да ни стигне времето да разучаваме до къде ще ни отведе. Решихме да я оставим за следващия път и се отправихме надолу към една механа да похапнем.

Гледка към Мелник от Манастир Света Богородица СпилеотисаКакво друго да видите в района

  • църквата „Свети Никола“
  • Митрополитската църква
  • Манастир „Свети Харалампии“
  • Деспот-Славовата крепост
  • Историческия музей на Мелник

В случай, че разполагате с повече време и имате желание да се разходите из района на Сандански, горещо ви препоръчваме и водопадите в планина Беласица:

Можете да се отбиете също до Самуиловата крепост, местността Рупите и Роженския манастир.

Над Мелник

Надяваме се статията да ви е била интересна и полезна. Последвайте ни във FACEBOOK, където споделяме най-новите ни разходки и приключения.Booking.com

You may also like

Leave a Comment

error: