Home ПътешествияВодопади Водопад Котлите – приятна разходка близо до София

Водопад Котлите – приятна разходка близо до София

by Sunrising Life

Както предполагам знаете, тази пролет възобновихме проект водопади. Посещението на различни водопади се развива много скорострелно и бързо. В един съботен ден бяхме поканени от приятели да се разходим някъде сред природата близо до София. Станахме, оправихме багажа и детето и тръгнахме към село Туден, което се намира в близост до град Годеч. Планът беше да посетим един манастир и водопад Котлите.

Първо посетихме Разбоишки манастир „Въведение Богородично“, за който ще ви разкажа в друга статия, а след това се отправихме към водопад Котлите.

Къде се намира водопад Котлите

Като отправна точка към водопада може да се вземе Букоровският манастир. Той се намира в близост до село Туден. От София се тръгва към град Годеч. Пътят е много живописен и приятен. Няколко километра след град Годеч има табела за село Туден, след която пътят се раклонява. Пътят към манастира е вляво. Малко след това има табела за манастира, която сочи към коларски път. Пътят не е никак добър и поради тази причина се кара бавно, но пък е достъпен за леки коли. Поне по времето, когато ние ходихме, беше подходящ за лека кола. Виждала съм снимки, че в някои сезони не е подходящ, защото е мочурлив и кален.

Вариантите са да оставите колата преди коларския път и да продължите пеша, или пък да стигнете с автомобил до Букоровския манастир. Пешеходното разстояние до манастира е може би около 15-20 минути. От манастира се стига до водопада за около 15-тина минути разходка.

табела за водопад Котлите, разходка до София

Малко повече за водопада

Водопад Котлите се намира на река Дракул и има 3 водни пада, които са с височина около 20 метра. Река Дракул е доста малка и през летните месеци пресъхва. В този ред на мисли, за да видите водопада е хубаво да го посетите през пролетта или след обилни валежи. В долната му част се образува малко „езерце“, а в горната му трябва много да внимавате, защото скалите са отвесни.

Как се стига до водопада

Още от манастира има указателна табелка към водопада. Пътеката води до горната част на водопада, но там той не се вижда в целия му блясък. За да стигнете до подножието му, се хваща по една не толкова видима пътека, която е много стръмна, но пък е приказна. Когато стигнете до маркировката, която показва рязко завиване в ляво, трябва да поемете на дясно. След броени крачки ще видите, че и в тази посока има маркировка.

Разходка до водопад КотлитеПродължете по пътеката надолу. Внимавайте обаче, защото пътеката е доста стръмна. За сметка на това обаче е много красива и някак дива.

Пътеката към водопад КотлитеСлед около 5-10 минути ще се озовете в подножието на водопада, където попадате сякаш в едно закътано оазисче.

Нашето посещение на водопад Котлите

Когато посетихме водопада имахме късмет, защото той беше доста пълноводен. За сметка на тази красота обаче имаше доста силен вятър, който не се понасяше много добре от бебето. Тя беше неспокойна, въпреки че беше сгушена в мен. Преди това ходихме до Разбоишкия манастир и там сякаш й допадна много. При все кривото й настроение, като видя водопада притихна и не отлепи поглед от него. Като цяло малката е пътешественик от бебе и обожава водопадите. Преди броени дни видя водопад Райското пръскало и реакцията й при вида на водопада отново бе същата – тишина и втренчено гледане на падащата вода.

Водопад Котлите близо до СофияКакво друго можете да видите в района

Ако сте решили да се разхождате в района на град Годеч, може да се отбиете до Разбоишкия манстир – много красиво място. До него се достига по приятна пътека, както и за кратко се върви по влакови релси. Непосредствено преди манастира има държвени масички и пейки до реката, където е идеално за пикник. Букоровския манастир също е едно от местата, които можете да посетите, още повече, че той е и оптравна точка към водопад Котлите.

Ако обичате водопади, може би ще ви е интересно да прочетете повече за нашия Проект Водопади, както и тези:

Надяваме се статията да е била полезна и интересна за вас.Можете да следите пътешествията ни във FACEBOOK страницата ни, както и в INSTAGRAM, а също и да споделите с нас вашите пътешествия с бебета в групата Пътуване с бебе.

You may also like

Leave a Comment

error: