Home ПътешествияПланини Водопад Горица в Рила близо до Сапарева баня

Водопад Горица в Рила близо до Сапарева баня

by Sunrising Life

Тази година беше първият празник на детето на малката. Дълго време се чудихме какво да й подарим и накрая дружно взехме решението да я заведем на едно наше много любимо място – Седемте Рилски езера. Прекарахме един настина много красив ден на езерата – природа, спокойствие, малко вятър и много слънце. На връщане, минавайки през село Овчарци видяхме една табела „Водопада“. Още в движение проверих кой водопад се намира до Сапарева баня и дали се стига лесно до него. За щастие се оказа, че е много лесно достъпен и нямаше да се морим много до него. Веднага направихме обратен завой и тръгнахме към нашия непредвиден водопад – водопад Горица.

Къде се намира водопад Горица?

Водопадът се намира в Рила планина на 4 километра от Сапарева баня. За него се тръгва от село Овчарци, като още в центъра на селото има указателна табела – „Водопада“. Следвайки нея е хубаво да имате предвид, че успоредно с нея върви още една табела към „Водопада“, на която с много малки букви над надписа пише „къща за гости“. Като следвате табелите към водопада се стига до една последна, която е на оградата на една къща (от последните в селото). След това се достига до малък паркинг с две валявици – съоръжения за пране на черги, килими и т.н. От там започва и пътеката към самия водопад.

мостчето преди водопад горица

Как се стига до водопад Горица?

Това може би е един от най-лесно достъпните водопади, на които сме били, редом с Попинолъшки водопад край Сандански. Засякохме, че разстоянието до него е около 450-500 метра. Пътеката е много приятна и кратка. В последния й участък има 101 каменни стъпала, водещи до едно дървено мостче.

стълби към водопад горица

Непосредствено след него се излиза и на площаката, от където се вижда водопада. За съжаление няма достъп до самия водопад, което се дължи на факта, че зоната е вододайна – разбираемо е при тези обстоятелства.

За самия водопад

Водопад Горица е най-високият водопад на река Горица, извираща от връх Кабул. Със своите 40 метра воден пад е изключително впечатляващ. Той е един от 7-те Овраченски водопада. Много буен, див и зашеметяващо красив. Той се свързва с легендата за млада девойка на име Горица, която за да не попадне в ръцете на турците се хвърлила от високата скала в реката.

водопад горицаКато за финал

Водопадът е наистина впечатляващ. Ние прекарахме доста време там, съзерцавайки го. Малката винаги щом види водопад е пленена и не може да откъсне поглед. В края на пътеката се стига до едно малко уширение с пейка и гледка към водопад Горица, където прекарахме може би час. След разходката на езерата бяхме поуморени, поизгорели и почивката на това спокойно, красиво и диво място ни дойде много добре.

пътеката към водопад горицаТака и открихме и добавихме към нашия проект „Водопади“ още един, изобщо непланиран, но изключително красив водопад. След това с пълни сърца, уморени и същевременно зареди от любимата ни Рила потеглихме към вкъщи. Беше наистина един невероятен първи юни. Едва ли малката ще го помни, но ние със сигурност ще й разказваме какво сме правили на първия й празник на детето. Като цяло се придържаме към концепцията, че вещи се купуват, когато има нужда от тях. През останалото време предпочитаме да си подаряваме емоции и преживявания, а този ден беше именно един такъв прекрасен подарък – посещение на Седемте рилски езера и водопад Горица.

Ако обичате водопади можете да прочетете за посещенията ни на тези:

Надяваме се статията да е била полезна и интересна за вас. Можете да следите пътешествията ни във FACEBOOK страницата ни, както и в INSTAGRAM, а също и да споделите с нас вашите пътешествия с бебета в групата Пътуване с бебе.

You may also like

Leave a Comment

error: