Home ПътешествияБългария Къде да отидем за Великден

Къде да отидем за Великден

by Sunrising Life

Първи март отмина, скоро официално ще дойде и пролетта. Нямам търпение всичко да се раззелени и да „оживее“. Честно да си призная много ми дотегна от тази зимна сивота и искам вече слънце и зеленина. Наближава и един от най-хубавите български празници – Великден. Много хора започват да обмислят къде да прекарат празничните Великденски дни. Друга голяма група хора, не празнуват празници от този тип, но пък това е прекрасен момент в годината, когато могат да се отдадат на заслужена почивка, някъе далеч от дома. Ето и някои идеи за места, където да отидете за Великден.

1.Трявна

Трявна се намира в Централна България и най-хубавото е, че от почти всяка точка на страната ни до него се достига за около 4 часа. Това е една чудесна дестинация за почивка. В самия град има множество забележителности, които дда посетите и разгледате. Можете да прочетете по-подробно за тях в статията Забележителности в Трявна. Ние посетихме града преди 2 години, докато бях бременна с Рая. Все още беше хладно (в края на зимата), но въпреки това си изкарахме чудесно, а и видяхме доста забележителности. Няма да забравя мястото, където вечеряхме едната вечер – при Майстора. Самото място беше супер невзрачно, задимено и пусто, но храната беше уникална. Ако минавате от там, опитайте, дори да не ви вдъхва много доверие – няма да съжалявате.

Часовниковата кула в ТрявнаОсвен всичко друго, Трявна е чудесна отправна точка за доста други интересни места в тази част на страната ни като – Архитектурно-етнографски комплекс „Етър”, Архитектурно исторически резерват Боженци.

2.Дряново

Дряново е град, който се намира в Централна България в подножието на северните части на Стара планина. Дряново се намира в близост до Габрово, Трявна, Велико Търново на кръстопътя между Южна и Северна България. Преди няколко години бях там точно за Великденските празници и си спомням, че си прекарахме страхотно. Беше хубаво пролетно време, а в района също има доста забележителности за посещение. Ако решите да прекарате почивните дни покрай Великден там ето някои места, на които да се отбиете – Дряновски манастир „Св.Арх.Михаил“, пещера Бачо Киро и Дряновския водопад, пещера Змеева дупка и още много други. Можете да се разходите по Дряновската екопътека, която е много приятна.

3.Сандански

Това ми е една от любимите дестинации. Сандански се намира в Южна България на около 160 километра от София и 60 от Благоевград. Там може спокойно да се съчетае СПА почивка с туристически активности – градове, върхове и много водопади. Едно от прекрасните неща е, че по време на Великденските празници, там вече е достатъчно топло и зелено навсякъде. Не случайно го наричат „най-топлия град в България“ със средни годишна годишна температура около 14 градуса. Самият град също е много симпатичен за обиколка и разходка.

За няколко дни в Сандански можете да посетите доста интересни места в този район на България. Ето и някои от тях:

Районът е наистина много богат на различни забележителности и красиви места. Стига да разполагате с време и да имате желание, всяко едно от тези места са чудесни за разходка.

4. Велинград

Велинград е град в Южна България, който се смята за СПА столицата на Балканите. Подобно на Сандански, във Велинград също може да съчетаете СПА почивка с разглеждане и обикаляне по различни забележителности. На една от последните ни разходки успяхме да обиколим по-голямата част от забележителностите край Велинград. Дори останахме учудени колко много неща могат да се видят там.

идеи за разходка за великденАко решите да прекрате там Великденските празници ето някои местенца, които да разгледате:

Ако пък имате повечко време може да увеличите диапазона и да отскочите до град Пещера – Крепостта Перистера и Музеят на „Автомобилите на социализма„, както и до пещерите в района.

5.Лещен и Ковачевица

В случай, че искате активна почивка, далеч от динамиката на големия град, то селата Лещен и Ковачевица са чудесен избор. Те са разпположени в Югозападна България на около 15-20 километра от град Гоце Делчев. Те са малки, спокойни селца, запазили в себе си възрожденския дух. Със своите тесни калдаръмени улички и красиви възрожденски къщи, те потапят своите гости в едно друго време или пък в едно безвремие. Можете да прочетете повече за тях в статията Лещен, Ковачевица и Делчево – забравените възрожденски села.

екскурзия по великден - лещен и ковачевицаКато за финал

Независимо дали празнувате Великденските празници или пък не, пътуването през почивните дни и откъсването от ежедневието винаги се отразяват чудесно. Това са само няколко идеи за места, където можете да прекарате Великденските празници и почивните дни покрай тях. Има още толкова много красиви кътчета в страната ни, където си заслужава да се отидем. Вие какво бихте ни препоръчали?

Ние тази година ще се отправим също към южните части на България и по-конкретно в един не толкова познат за нас район, който за сега ще запазим в тайна. Скоро ще имаме много да разказваме за него.

Надявам се статията да ви е харесала. Можете да разгледате още идеи за пътуване в страната и Европа в категория Пътешествия.

Последвайте ни във FACEBOOK, където споделяме нашите най-нови приключения и се абонирайте за нашия YouTube канал, в който тепърва ще качваме различни интересни клипове от пътешествията ни с бебе, а скоро и с две.

You may also like

Leave a Comment

error: